vroutsis2710

10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δημόσιο: σε ποιους μειώνεται το εφάπαξ 12% έως 15%

Αλλάζει και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο στο εξής θα υπολογίζεται το εφάπαξ σε όλα τα ταμεία. Το ΣτΕ ύψωσε ανυπέρβλητα εμπόδια στον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση που ήθελε να περικόψει έως και 70% τα εφάπαξ που χορηγούνταν στους ασφαλισμένους από τα ταμεία πρόνοιας.
      Pin It

Αλλάζει και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο στο εξής θα υπολογίζεται το εφάπαξ σε όλα τα ταμεία

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ύψωσε ανυπέρβλητα εμπόδια στον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση που ήθελε να περικόψει έως και 70% τα εφάπαξ που χορηγούνταν στους ασφαλισμένους από τα ταμεία πρόνοιας… Ετσι σήμερα ο κ. Βρούτσης αναμένεται να δημοσιεύσει τις μειώσεις στα εφάπαξ που θα αφορούν μόνον τον δημόσιο τομέα και θα κυμαίνονται από 12% έως 15%. Με τη σχετική υπουργική απόφαση αλλάζει και ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο από τούδε και στο εξής θα υπολογίζεται το εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά ρητή πρόβλεψη αυτοί που επηρεάζονται από τις αλλαγές είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά.

 

Δεν επηρεάζονται όσοι έκαναν χαρτιά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου

 

Ετσι, με βάση τους υπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν νωρίτερα δεν θα υποστούν τη μείωση στα εφάπαξ (κυμαίνεται σε απόλυτους αριθμούς από 3.000 ευρώ έως 4.000 ευρώ), αφού το εφάπαξ αυτών θα υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και χωρίς νέα μείωση. Ολοι αυτοί οι συνταξιούχοι πλέον θα πρέπει να αναμένουν ότι εντός του 2014 θα λάβουν το εφάπαξ που τους αντιστοιχεί. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότηση από τον Σεπτέμβριο του 2103 μέχρι το τέλος του ίδιου έτους και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 25.000, θα απολέσουν ένα πόσο που, όπως προαναφέρθηκε, κυμαίνεται σε απόλυτους αριθμούς από 3.000 έως 4.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο, συνεπώς, ο δημόσιος υπάλληλος που κατέθεσε την αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 31η Αυγούστου 2013 θα λάβει εφάπαξ που κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στα 29.000 ευρώ· από εκείνη την ημερομηνία και πέρα, όσοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λάβουν κατά μέσο όρο 25.000 ευρώ.

 

Με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος να στοιχειώνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Γ. Βρούτσης δηλώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία διαθέσιμα, συνολικού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτή η μικρή μείωση από 12% έως 15% και μόνο στα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων χρειάστηκε και η συναίνεση της τρόικας, που αποδέχθηκε τα ελλείμματα -που έχουν σωρευτεί και ξεπερνούν κατά τι τα 400 εκατ. ευρώ- να καλυφθούν από τα ταμεία σε βάθος 15ετίας. Με τη συγκατάβαση, δηλαδή, της τρόικας αποφεύχθηκε -σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις- η καταπόντιση των ποσών με μείωση του καταβαλλόμενου εφάπαξ ύψους ακόμη και 70%, όπου το βοήθημα θα διαμορφωνόταν περίπου στα 4.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.

 

Ουσιαστικά, η μείωση στους συνταξιούχους που κατέθεσαν από τον Σεπτέμβριο του 2103 μέχρι το τέλος του ίδιου έτους και οι επόμενοι που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης θα χρηματοδοτήσει το έλλειμμα που δημιούργησαν οι διορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων! Επίσημη κυβερνητική θέση που λάθρα προβάλλεται ως επιτυχία.

 

Scroll to top