poutin-sotsi

10/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: Μετά τους Ολυμπιακούς, τα προβλήματα για τον Πούτιν επιστρέφουν

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, που σχεδιάστηκαν για να δείξουν σε όλο τον κόσμο την ισχύ της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα γλυτώσουν τον ρώσο πρόεδρο από νέες δυσκολίες όταν η φιέστα τελειώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde».
      Pin It

Οι δυσκολίες για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες θα επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde». Η οικονομία έχει προβλήματα: η ανάπτυξη έφτασε το 2013 το 1,4%. Η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις έχουν αρνητικό πρόσημο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει τη μαγική συνταγή που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Η διαρροή κεφαλαίων συνεχίζεται, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών που αποφάσισε ο Πούτιν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των περιοχών.

Η οικονομική στασιμότητα επιβαρύνει τις πολιτικές προοπτικές. Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, το στρατόπεδο του Πούτιν κατέγραψε σημαντικές αποτυχίες σε μεγάλες περιφέρειες. Αλλά και στη Μόσχα, ο απερχόμενος δήμαρχος επανεξελέγη δύσκολα στις περυσινές εκλογές, με διαφορά μόλις 30.000 ψήφων από τον δεύτερο. Ο Πούτιν πολλαπλασιάζει έτσι τους ελιγμούς για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όπως επισημαίνει στη Μοντ ο οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός Ενέργειας Βλαντίμιρ Μίλοφ, οι ελιγμοί αυτοί θα του επιτρέψουν ίσως να κερδίσει χρόνο, αλλά τα βασικά προβλήματα δεν θα εξαφανιστούν. Και όλοι αναρωτιούνται αν ο ρώσος πρόεδρος έχει οποιοδήποτε όραμα για το μέλλον της χώρας. Η ιστορική του αποστολή ήταν να σταθεροποιήσει τη χώρα μετά τις ταραχώδεις δεκαετίες του ’80 και του ’90.  Η χώρα επέστρεψε στο στάδιο της ανακατανομής των αγαθών, της εθνικοποίησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων και της μάχης κατά των ομοφυλόφιλων και των «ξένων κατασκόπων».

Η Ρωσία, γράφει ο Μίλοφ, έχει ανάγκη από μια τελείως διαφορετική ηγετική ομάδα, ικανή να απελευθερώσει το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να κάνει την οικονομία ανταγωνιστική. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως με τη σπατάλη δισεκατομμυρίων για την κατασκευή αυτών των «χωριών Ποτέμκιν» της σύγχρονης εποχής, όπως εκείνη η γέφυρα των 731 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέει την ξηρά με το νησί Ρούσκι, κοντά στο Βλαδιβοστόκ.

Το ίδιο ισχύει και για το στάδιο χωρητικότητας 200.000 θέσεων που κατασκευάστηκε για το Σότσι, μια πόλη που ο μόνιμος πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 450.000 κατοίκους. Αυτό είναι το στίγμα της εποχής Πούτιν: η δαπάνη των υπέρογκων εισοδημάτων από το αέριο και το πετρέλαιο σε «σχέδια Ποτέμκιν», όπου κυριαρχεί η διαφθορά, αντί για τη διάθεσή τους για την υγεία, την παιδεία ή τις μεταφορές. Δεν είναι περίεργο ότι οι Αγώνες του Σότσι έχουν χαρακτηριστεί οι πιο διεφθαρμένοι της ιστορίας.

Και αυτό δεν θα σταματήσει με αυτούς τους αγώνες καθώς η Ρωσία θα φιλοξενήσει το 2018 το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ενώ πολλές διεθνείς σύνοδοι θα δώσουν την ευκαιρία να γίνουν νέες σπατάλες. Κι όλα αυτά, σε μια οικονομία που βυθίζεται στη στασιμότητα.

Ο Πούτιν έχει δύο τρόπους για να συνεχίσει να παρουσιάζεται ως η μοναδική λύση για το μέλλον της χώρας. Ο ένας είναι η εκμετάλλευση των φόβων της ρωσικής κοινωνίας για τις συνέπειες τυχόν ριζικών αλλαγών. Ο άλλος είναι η έκκληση προς τις επαρχίες να στηρίξουν τον πρόεδρο έναντι της ρωσικής ιντελιγκέντσιας, η οποία παρουσιάζεται ως τελείως αποκομμένη από την πραγματικότητα.

efsyn.gr με στοιχεία απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top