Astronomy

11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακαλύφθηκε ένας από τους αρχαιότερους γαλαξίες

Ανακαλύφθηκε μακρινός γαλαξίας ηλικίας 13 δισεκατομμυρίων ετών που είναι ένας από τους αρχαιότερους στο σύμπαν, και «γεννά» με εντυπωσιακό ρυθμό νέα άστρα .
      Pin It

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» της NASA, ένα μακρινό γαλαξία που εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών και διεκδικεί τον τίτλο του αρχαιότερου γνωστού στο σύμπαν. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας αποτελεί μέρος του γαλαξιακού σμήνους «Άμπελ 2744», που λέγεται και «σμήνος της Πανδώρας».

Με δεδομένο ότι το σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια, ο εν λόγω γαλαξίας (η χρονολόγησή του οποίου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί) πρέπει να δημιουργήθηκε στην πολύ πρώιμη φάση του σύμπαντος, μόνο 650 εκατομμύρια χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».

Ένας άλλος υποψήφιος γαλαξίας για τον τίτλο του αρχαιότερου, που είχε ανακαλυφθεί το 2012, εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε ακόμα πιο παλιά, μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά το «Μπιγκ Μπανγκ», όμως και σε αυτή την περίπτωση εκκρεμεί η επιβεβαίωση της ηλικίας του.

Ο νέος γαλαξίας Άμπελ 2744_Υ1, είναι 30 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία, αλλά «γεννά» νέα άστρα με εντυπωσιακό ρυθμό, σχεδόν δεκαπλάσιο από αυτόν του δικού μας γαλαξία, όπως έδειξαν συμπληρωματικές παρατηρήσεις με το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο «Σπίτσερ» της NASA.

Ο επικεφαλής των ερευνητών, Νίκολας Λαπόρτε του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των ισπανικών Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακάλυψη ακόμα αρχαιότερων γαλαξιών, πιθανώς μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top