stauros-euroekloges

11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεντροαριστερή δυσαρέσκεια

Ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό άναψε φωτιές στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» καθώς και τους συνεργαζόμενους για τη δημιουργία της «Ελιάς».
      Pin It

Ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυρό άναψε φωτιές στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» καθώς και τους συνεργαζόμενους για τη δημιουργία της «Ελιάς»

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

 

Τορπίλη στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» και τους συνεργαζόμενους για τη δημιουργία της «Ελιάς» προκαλεί ο πολιτικός ελιγμός Σαμαρά – Βενιζέλου που, ο καθένας για τους εσωκομματικούς του λόγους, συμφώνησαν στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, με σταυρό αντί λίστας.

 

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με απολύτως θετικό τρόπο από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη συντριπτική πλειονότητα των κομματικών στελεχών, κατευνάζοντας σε μεγάλο βαθμό την γκρίνια περί αφανισμού της παράταξης μέσω της σύμπραξης με τις κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς.

 

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου

 

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε για το ζήτημα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε χθες υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και ο σταυρός προτίμησης «δίνει κίνητρο στην ελληνική κοινωνία» για αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία των ευρωεκλογών και για να σταματήσουν «οι δίκαιες και εύλογες κριτικές σε σχέση με τον διορισμό ευρωβουλευτών». Για επιλογή της περισσότερης δημοκρατίας μίλησε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Καρύδης.

 

Από την άλλη πλευρά, στους κόλπους των «58» η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χαρακτηρίζεται έκρυθμη. Επικρατεί διχασμός αλλά και εντονότατη δυσαρέσκεια, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση σε μια μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του εγχειρήματος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι απλά τους αιφνιδίασε αλλά και τους εξαπάτησε, τινάζοντας την πρωτοβουλία ενός κοινού σχήματος στον αέρα, πριν καν συγκροτηθεί.

 

Μάλιστα, ορισμένοι δεν αποκλείουν αποχωρήσεις ή αποστασιοποίηση από τις διεργασίες, ως απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων, ενώ την Κυριακή το βράδυ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας κάποιοι υπαινίχθηκαν την οργανωμένη εγκατάλειψη της συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

 

«Πρόκειται για μια απόφαση που τορπιλίζει την προσπάθεια και αποδυναμώνει τη δυναμική της. Οι κομματικοί μηχανισμοί αποκτούν και πάλι το προβάδισμα», εκτιμά μέσω της «Εφ. Συν.» επιτελικό στέλεχος των «58». Αφενός, γίνεται λόγος για άδειασμα, αφού δεν υπήρξε καμία πρότερη συνεννόηση και αφετέρου προβάλλεται η προγραμματική σύγκρουση που επέρχεται με τις υπό επεξεργασία διακηρύξεις της κίνησης για το πολιτικό σύστημα ενάντια στη σταυροδοσία και στις εθνικές εκλογές, με βασικό επιχείρημα ότι ενισχύονται οι πελατειακές σχέσεις.

 

Από τις προσωπικότητες

 

Σε αυτή τη λογική συγκαταλέγονται στελέχη όπως οι Κίμων Χατζημπίρος, Αρίστος Δοξιάδης και Γεράσιμος Γεωργάτος και γενικότερα προσωπικότητες που είτε δεν έχουν δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ είτε προέρχονται από χώρους εκτός πολιτικής (π.χ. ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λπ.). Αρνητική ήταν επίσης η Αννα Διαμαντοπούλου, αν και δεν συμμετέχει επισήμως στις συζητήσεις, ενώ «κόλπα» διέκρινε ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος.

 

Οι πιο ήπιοι, κυρίως ΠΑΣΟΚογενείς (Χρήστος Δερβένης, Χρήστος Ροζάκης, Σταύρος Μπένος, Νίκος Μπίστης) προσέγγισαν το ζήτημα με συμβιβαστική διάθεση, προσπαθώντας να αναδείξουν την «τομή» που πρέπει να υπάρξει με την αλλαγή του αρχηγικού μοντέλου στα κόμματα και τις λύσεις «πίσω από κλειστές πόρτες», που δεν επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν τον πρώτο λόγο. Την εξέλιξη επικρότησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εσχάτως αποφάσισε να λάβει μέρος στη συγκρότηση της «Ελιάς», και ο Ηλίας Μόσιαλος.

 

Χτες βράδυ οι «58» αποφάσισαν να μην «θυσιάσουν» το εγχείρημα και να απαιτήσουν από τον Ευ. Βενιζέλο -σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του- «ασφαλιστικές δικλίδες», αλλά και να θέσουν προϋποθέσεις για πρόσωπα και διαδικασίες αναφορικά με το ευρωψηφοδέλτιο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΔΗΜΑΡ: Πολιτικές σκοπιμότητες Σαμαρά – Βενιζέλου

 

Απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες και απόπειρα εσωκομματικών εξυπηρετήσεων εντοπίζει η ΔΗΜΑΡ στην απόφαση της δικομματικής κυβέρνησης για την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, στην Αγίου Κωνσταντίνου εντείνουν τις πιέσεις τους στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ψήφου των μεταναστών, καταλογίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη διολίσθηση σε συντηρητικές πολιτικές.

 

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο προεκλογικό τοπίο η μάχη του σταυρού κυριάρχησαν στη χθεσινή καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που κατέληξε στην άποψη ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν μικροπολιτικά την εκλογική νομοθεσία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν -και μέσω ενός ελιγμού- να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο εσωτερικό τους.

 

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση, σημειώνεται ότι «η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδουν ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα». Επιπλέον, γίνεται λόγος για αιφνιδιασμό εκ μέρους του Μαξίμου, «απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες» και προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την εκλογική νομοθεσία ως «εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών».

 

«Μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου»

 

Επισημαίνεται πάντως ότι ο σταυρός αντί της λίστας θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής και, όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, «ως κόμμα της Αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορούσε παρά να ταχθεί θετικά στην προοπτική να συμμετέχουν οι πολίτες στην εκλογή των ευρωβουλευτών». «Αυτό όμως», προσθέτει, «μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος». Σε ό,τι αφορά τη στάση επί της τροπολογίας στη Βουλή θα αποφασιστεί από την Κ.Ο. σε επόμενη συνεδρίασή της.

 

Στο μεταξύ, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να «πλαγιοκοπεί» το ΠΑΣΟΚ επί της τροπολογίας για το «εκλέγειν και το εκλέγεσθαι» των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην «οχυρώνεται» πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα «που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα» να καταψηφίσουν την τροπολογία.

 

Εντός δεκαημέρου η Αγίου Κωνσταντίνου θα προβεί σε οριστικές ανακοινώσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτιμάται επίσης ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της πολιτικής διακήρυξης του τρίτου προοδευτικού πόλου, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Ανοσιουργήματα από την κυβέρνηση»

 

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για «κακοποίηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των θεσμών» εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή τις προωθούμενες αποφάσεις για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, την ψήφο των μεταναστών και τη μείωση του ελέγχου του μαύρου χρήματος στις προσεχείς εκλογές.

 

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου και εισηγητής των συγκεκριμένων νομοθετημάτων που -με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τον αντιπρόεδρο να σφυρίζει αδιάφορα- οδηγούνται σταδιακά στην κατάργηση, εξαπέλυσε χθες μύδρους κατά της δικομματικής, καταλογίζοντας μεταξύ άλλων καταπάτηση κανόνων και «ανοσιουργήματα», στα οποία, αν συνεργήσει, η Βουλή «θα επιφέρει τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα ελάχιστη αξιοπιστία του σημερινού πολιτικού συστήματος».

 

Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης, στην παρέμβασή του μέσω facebook, ξεκαθαρίζει ότι o πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανερυθρίαστη καταστρατήγηση» του νόμου. Απευθύνεται μάλιστα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας τους ότι αποδοχή της κυβερνητικής τροπολογίας θα σημάνει «αυτοδιοικητική γενοκτονία», ενώ για την κίνηση των «58» εκτιμά ότι «θα πληρώσουν μια τέτοια εξέλιξη με τον οριστικό ευτελισμό τους και με ποσοστά εκλογικού εκμηδενισμού και πολιτικής ταπείνωσης».

 

Εξίσου καυστικός εμφανίζεται για την κατάργηση της ψήφου των μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνει «την τραγική οπισθοδρόμηση της χώρας, εκεί που οδηγεί η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής και του “Δικτύου 21” που διαφεντεύει το μέγαρο Μαξίμου». Υποστηρίζει δε ότι ο νόμος 3870/2010 για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δέχεται «καίριο πλήγμα».

 

Δ.Κ.

 

 

 

Scroll to top