11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνάντηση πρόκριμα για τις διαπραγματεύσεις

ΚΥΠΡΟΣ - Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, και την ειδική σύμβουλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
      Pin It

ΚΥΠΡΟΣ – Στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, και την ειδική σύμβουλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

 

Λευκωσία Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Μια νέα σελίδα ανοίγει σήμερα στο Κυπριακό. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν στις 11.30 στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας προκειμένου να συνυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν και να σημάνουν έτσι την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει σε παράλληλα και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις κοινότητες.

 

Η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα και, όπως διαφαίνεται, θα είναι μάλλον τυπική και θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

 

Με 6 στενούς συνεργάτες

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει με έξι στενούς τους συνεργάτες, ανάμεσα στους οποίους και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Τα Ηνωμένα Εθνη θα εκπροσωπηθούν από την ειδική σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ, η οποία μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών θα αναγνώσει την κοινή διακήρυξη. Απών θα είναι ο Αυστραλός διπλωμάτης κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση του και θα αναλάβει πρεσβευτής της χώρας του στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου αναμένεται να συνοδεύουν έξι συνεργάτες του και διερμηνέας.

 

Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για το Κυπριακό ξεκαθαρίζει οριστικά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στηρίζει τη διαδικασία αυτή. Εάν λάβουμε μαθήματα από το παρελθόν και πραγματικά η βούληση για μια ομοσπονδιακή λύση στο νησί αντικατοπτριστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε δεν χρειάζονται χρόνια, αλλά με μια διαδικασία μηνών μπορεί να υποβληθεί σε δημοψήφισμα των δύο πλευρών ένα νέο συνολικό σχέδιο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί.

 

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έρχεται μια σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι διεθνείς παράγοντες, αναφέρει στην πρώτη γραπτή του δήλωση ο διορισθείς το Σάββατο ως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς στη θέση του Οσμάν Ερτούγ, Κουντρέτ Οζερσάι. Στο μεταξύ, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Οζερσάι ανέφερε ότι οι ετοιμασίες ολοκληρώθηκαν. «Δεν εύχομαι αύριο μόνο μια αρχική διαδικασία που θα φέρει ένα αποτέλεσμα, την ίδια ώρα υπόσχομαι ότι θα εργαστώ γι’ αυτό», καταλήγει.

 

Δύο τάσεις στο ΔΗΚΟ

 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στο ΔΗΚΟ και όλων η προσοχή στρέφεται τώρα στην απόφαση που θα κληθεί να λάβει το κόμμα αν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Στις δύο υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας εξελέγησαν τα τέκνα των Τάσσου Παπαδόπουλου (Νικόλας στην προεδρία) και Σπύρου Κυπριανού (Μάρκος ως αναπληρωτής πρόεδρος). Οπως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, υπάρχουν δυο αντιμαχόμενες τάσεις στο ΔΗΚΟ αναφορικά με την παραμονή ή όχι του κόμματος στην κυβέρνηση, κάτι που δημιουργεί επιπλοκές στη λήψη τελικής απόφασης.

 

Scroll to top