Για πρώτη φορά στα χρονικά της ισπανικής μοναρχίας, ένα μέλος της, η ινφάντα Κριστίνα, κατέθεσε το Σάββατο ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Πέδρο Οράτς ως ενεχόμενη στα οικονομικά σκάνδαλα του συζύγου της
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Δεκαεφτά χρόνια φυλακή και 600.000 πρόστιμο για οικονομικά εγκλήματα. Τίποτα το ιδιαίτερα αξιοπερίεργο ώς εδώ, αν οι ποινές τις οποίες προτείνει ο εισαγγελέας δεν αφορούσαν αντίστοιχα τον πριγκιπικό σύζυγο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν και την πριγκίπισσα Κριστίνα, κόρη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ισπανικής μοναρχίας, ένα μέλος της, η Ινφάντα Κριστίνα, κατέθεσε το Σάββατο ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Πέδρο Οράτς ως ενεχόμενη στα οικονομικά σκάνδαλα του συζύγου της. Το ερώτημα αν τελικά θα κατέθετε η ινφάντα είχε πυροδοτήσει άφθονα σενάρια τον τελευταίο καιρό σε μια χώρα που κολυμπά σε σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά οι μεγαλόσχημοι υπαίτιοι σπάνια οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Κατηγορίες για απάτη
Το συγκεκριμένο πριγκιπικό σκάνδαλο σέρνεται εδώ και τρία χρόνια, αλλά τώρα φαίνεται να καταλήγει κάπου.
Ο Ινιάκι Ουρντανγκαρίν κατηγορείται για απάτη και διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσω της εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Noos η οποία μεταξύ 2004 και 2006 οργάνωνε αθλητικούς αγώνες στις αυτόνομες περιφέρειες της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων Νήσων με υπέρογκο κόστος, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Μέρος των χρημάτων αυτών κατέληγε στην εταιρεία Aizoon την οποία ο Ουρντανγκαρίν διατηρούσε μαζί με την ινφάντα. Το ζευγάρι φέρεται να χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας για προσωπικά έξοδα.
Εδώ έγκειται η νομική εμπλοκή της ινφάντα, η οποία δηλώνει εντελώς αθώα και στον εισαγγελέα κατέθεσε ότι «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι», σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στην ιστοσελίδα Wouzee. Σημειωτέον ότι η κατάθεση της ινφάντα Κριστίνα είχε εμποδιστεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με κραυγαλέα νομικά τερτίπια. Ομως το σκάνδαλο αυτό, το οποίο έχει αμαυρώσει την εικόνα της μοναρχίας, απλώνει τα πλοκάμια του βαθύτερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Γύρω από την υπόθεση Ουρντανγκαρίν φέρονται να εμπλέκονται πολλοί άλλοι πολιτικοί παράγοντες και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι περισσότεροι στελέχη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, επιχειρηματίες, «φίλοι»…
Από τα 40 άτομα που κλήθηκαν να καταθέσουν, αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες περίπου στους μισούς. Στην εικοσάδα βρίσκεται κι ένα «μεγάλο ψάρι»: ο Χάουμε Μάτας, πρώην επικεφαλής της αυτόνομης περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων και μεγαλοστέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Ο Μάτας, από τα πιο διεφθαρμένα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, έχει καταδικαστεί για οικονομικά σκάνδαλα και ουσιαστικά έχει απαλλαγεί με άνωθεν παρέμβαση. Θα πιαστεί αυτή τη φορά στο δόκανο της Δικαιοσύνης; Και κυρίως, το μαχαίρι θα μπει τόσο βαθιά στο κόκαλο ώστε να οδηγηθεί στη φυλακή ο σύζυγος της πριγκίπισσας; Η ώς τώρα εμπειρία επιβάλλει μεγάλη επιφυλακτικότητα…