Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, του τέως πρωθυπουργού Λι Πενγκ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων με τις κατηγορίες της γενοκτονίας στο Θιβέτ εξέδωσε χθες στη Μαδρίτη ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Ισμαήλ Μορένο.
Την υπόθεση, σε βάρος των πρώην ηγετικών στελεχών της Κίνας, κίνησαν νομικά διεθνείς οργανώσεις καθώς η Ισπανία αναγνωρίζει τη διεθνή δικαιοδοσία βάσει της οποίας τα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας μπορούν να διώκονται διασυνοριακά. Αλλωστε στο ίδιο σκεπτικό είχε στηριχθεί η δίωξη που είχε ασκήσει το 1998 εναντίον του Αουγκούστο Πινοτσέτ ο δικαστής Μπαλταθάρ Γκαρθόν, με αποτέλεσμα ο Χιλιανός δικτάτορας να συλληφθεί και να κρατηθεί στο Λονδίνο – αν και τελικώς του επετράπη να επιστρέψει στη χώρα του λόγω προβλημάτων υγείας.
Εκτός από τους Ζιάνγκ και Λι η ισπανική δικαιοσύνη εξέδωσε εντάλματα για ακόμη τρεις αξιωματούχους, τον διοικητή των αστυνομικών δυνάμεων που προχώρησαν τότε στην βίαιη καταστολή, τον πρώην επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Θιβέτ και έναν πρώην υπουργό. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για τη δίωξη στην οποία προχώρησε ο Μορένο, «ο Ζιάνγκ ασκούσε την υπέρτατη εξουσία επί των ανθρώπων που προχώρησαν στις βίαιες αυτές ενέργειες και οι οποίες τελικώς τον καθιστούν υπεύθυνο για πράξεις βασανισμού και άλλες σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους υφισταμένους του εναντίον του λαού του Θιβέτ».
Ο Μορένο έδωσε στην Interpol εντολή να εκδώσει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του Ζιάνγκ για γενοκτονία, βασανιστήρια και εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τη Μαδρίτη να μην προχωρήσει σε νέες μηνύσεις που αφορούν την επίμαχη υπόθεση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.
Θυμίζουμε ότι δύο ομάδες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Θιβέτ και ένας καλόγερος ισπανικής καταγωγής έφεραν για πρώτη φορά την υπόθεση στο δικαστήριο το 2006 εναντίον των Κινέζων ηγετικών στελεχών με τις κατηγορίες της γενοκτονίας.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία πιέζει εδώ και πολύ καιρό για μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αναγνώριση της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας η οποία μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα των δικαστών να δρουν πέραν των συνόρων της χώρας. Οι κινεζικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Θιβέτ το 1950, με το Πεκίνο να υποστηρίζει ότι «απελευθέρωσε ειρηνικά» την περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων η οποία «μαστιζόταν από τη φτώχεια».