Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Συμπληρώνονται σήμερα οκτώ μήνες από την 11η Ιουνίου 2013 που η τότε τρικομματική κυβέρνηση αποφάσιζε να βάλει λουκέτο και να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να γίνει δικομματική, καθώς αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και η είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο εκκαθαριστής (ειδικός διαχειριστής) της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης κόβει πλέον αζυμούθιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Τράπεζα Αττικής, αφήνοντας όμως «ανοιχτούς λογαριασμούς» ή πιο σωστά… απλήρωτους λογαριασμούς.

 

Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν λάβει τρεις δόσεις (έξι μισθούς) ως έναντι αποζημιώσεων με καθυστερήσεις, αλλά δεν έχουν αποπληρωθεί πλήρως. Κανείς δεν γνωρίζει, μάλιστα, πότε αυτό θα συμβεί, καθώς όταν υπήρξε το λουκέτο στην ΕΡΤ δεν υπήρξε παράλληλα και μια ξεκάθαρη κατάσταση για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ κάποια έγγραφα που είχαν αποσταλεί, εκτός του ότι είχαν θεωρηθεί άκυρα, δεν περιέγραφαν ούτε το ποσό αποζημίωσης κάθε εργαζόμενου ούτε τον τρόπο αποπληρωμής. Και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα. Επίσης, δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους τόσο η άδεια του 2013 όσο και δεδουλευμένα, αποζημιώσεις αργιών, ρεπό κ.ά. ορισμένων μηνών του 2012 και του 2013.

 

Υπάρχει και το μπέρδεμα με το τι θα γίνει με όσους προσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ ή άλλη εργασία του Δημοσίου, καθώς αυτοί θα πάρουν ως ανώτατη αποζημίωση το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν κανονικά. Ομως μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει φιλοτιμηθεί να ξεκαθαρίσει με κάποιο τρόπο τι οφείλεται σε κάθε πρώην εργαζόμενο της ΕΡΤ και να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Ορισμένοι, μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί μέχρι και να τους ζητηθεί να επιστρέψουν χρήματα καθώς δεν είχε εφαρμοσθεί από 1/1/13 η ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους και το ενιαίο μισθολόγιο για το υπόλοιπο προσωπικό της ΕΡΤ.

 

Από την άλλη, «ανοιχτοί λογαριασμοί» υπάρχουν και με τους ανεξάρτητους παραγωγούς που είχαν προχωρήσει σε συμφωνίες με τη διοίκηση της τότε δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Παραγωγές που είτε είχαν μεταδοθεί είτε βρίσκονταν στο στάδιο των γυρισμάτων, του μοντάζ κ.λπ., παραμένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτες με ορισμένους εξ αυτών να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Κι αυτό διότι κάποιοι είχαν πάρει δάνεια για να βάλουν μπροστά τις παραγωγές ή να προπληρώσουν ΦΠΑ, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται εκτεθειμένοι. Και γι’ αυτές τις περιπτώσεις μέχρι και τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση και πρόβλεψη για το πώς και πότε θα αποπληρωθούν. Ορισμένες παραγωγές εξ αυτών μάλιστα επαναπροβάλλονται από τη Δημόσια Τηλεόραση, ανοίγοντας και ζητήματα δικαιωμάτων.

 

Χθες, η ΝΕΡΙΤ, που επιχειρεί να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς (έχοντας αναλάβει και τη διαχείριση ουσιαστικά της Δημόσιας Τηλεόρασης μέχρι την οριστική μετάβαση), ανάρτησε για λίγο τους πίνακες με τη μοριοδότηση όσων έκαναν αίτηση πρόσληψης. Εντοπίστηκαν όμως προβλήματα με τη μέτρηση ή όχι πτυχίων κ.ά., με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα στελέχη της ΝΕΡΙΤ να την κατεβάσουν. Τώρα, όπως λέγεται, θα γίνει νέα επεξεργασία και ο πίνακας θα αναρτηθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 

[email protected]

 

Scroll to top