Pin It

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χθες μικροπαραγωγοί που συμμετείχαν σε διανομή προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» στο Μαρούσι, ζητώντας να διαγραφούν τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εθελοντές από τους «Αλληλέγγυους Δρόμους» στο Μαρούσι, δημοτικοί σύμβουλoι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και Θεανώ Φωτίου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της «Ανοιχτής Πόλης» Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

 

Στη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου εξήγησαν ότι ενώ έχουν όλοι τους νόμιμες άδειες, κλιμάκιο του υπουργείου, συνοδεία της αστυνομίας, επέβαλε και στους 16 συνολικά παραγωγούς πρόστιμα των 1.000 ευρώ στον καθένα, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αν και παλαιότερα είχε καταγγείλει τους «Αλληλέγγυους Δρόμους» ότι δρουν ανεξέλεγκτα και αρνήθηκε να τους παραχωρήσει άδεια για τον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ, εκ των υστέρων δηλώνει άγνοια για την έφοδο του υπουργείου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιβολή προστίμων: «Ως Δήμος Αμαρουσίου πραγματοποιούμε αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες», σε συνεννόηση με τους εμπορικούς συλλόγους, ώστε να μη γίνονται συχνότερα από μία φορά το δίμηνο, αλλιώς απειλείται η επιβίωση των εμπόρων που πληρώνουν δημοτικά τέλη. Οι «Αλληλέγγυοι Δρόμοι» δεν μας έχουν καταθέσει εγγράφως αν είναι σωματείο ή νομικό πρόσωπο ώστε να τους παραχωρήσουμε άδεια. Δεν είμαστε ενάντια στις δράσεις τους, αρκεί να γίνονται μέσα από τάξη, κανόνες και συνεννοήσεις με τους εμπόρους. Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι».

 

Το οξύμωρο είναι ότι αρκετοί από τους μικροπαραγωγούς συμμετέχουν και στις δύο αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες», του δήμου και των «Αλληλέγγυων Δρόμων»: «Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι στα παζάρια του δήμου είναι νόμιμοι και στις δικές μας δράσεις παράνομοι; Αυτά είναι αστεία πράγματα», σχολιάζει ένας από τους εθελοντές. Το επόμενο «Χωρίς Μεσάζοντες» του Δήμου Αμαρουσίου είναι προγραμματισμένο στις 23 Φεβρουαρίου, στον ίδιο χώρο που έγινε η απαγορευμένη δράση της Κυριακής.

 

Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Scroll to top