11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αγρότες με 38 μπλόκα περιμένουν απαντήσεις

Διαμηνύουν ότι όλα θα κριθούν από την έκβαση της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών που εκτιμούν ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας.
      Pin It

Διαμηνύουν ότι όλα θα κριθούν από την έκβαση της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών που εκτιμούν ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Στο χέρι τους είναι…» Τα αποτελέσματα των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα, αλλά κυρίως την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο αίτημα για συνάντηση περιμένουν οι αγρότες στα «μπλόκα» για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ή να αποσυρθούν.

 

Στο μεταξύ, χθες, έκλεισαν κάποιους δρόμους στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, κατέλαβαν συμβολικά την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στις Σέρρες και την Εφορία της Εδεσσας, στην Πέλλα.

 

Συνολικά 38 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, περιμένοντας μια «δίκαιη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση». Στις επάλξεις βρίσκονται πάνω από πέντε χιλιάδες αγρότες στα μπλόκα της Νίκαιας στον Θεσσαλικό κάμπο και της Κουλούρας στην Ημαθία, ενώ μικρότερα σημεία συγκέντρωσης υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια και περιοχή.

 

Μπλόκα έχουν στηθεί στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό, στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

 

Ετοιμοπόλεμοι οι κτηνοτρόφοι

 

Στον Εβρο, παραμένουν τα μπλόκα των αγροτών στο εργοστάσιο της ζάχαρης στην Ορεστιάδα και στην Κορνοφωλιά.

 

Σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στον κόμβο των Σφαγείων στα Βασιλικά προχώρησαν χθες το μεσημέρι για περίπου μία ώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τη φορολογική πολιτική.

 

Η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων καταγγέλλει «τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το γάλα και τη φέτα», προειδοποιώντας ότι «για τον κτηνοτροφικό κόσμο αποτελούν αιτία πολέμου».

 

Χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα της αγροτιάς και των κτηνοτρόφων» τον νέο τρόπο φορολόγησης και ζητούν: πάγωμα των φορολογικών ρυθμίσεων με το άνοιγμα βιβλίων για φέτος, αλλά και των νομοθετικών ρυθμίσεων του τελευταίου πολυνομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, ενημέρωση από τα κόμματα για το κτηνοτροφικό τους πρόγραμμα και συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

 

Σε συμβολική κατάληψη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (νυν Πειραιώς), στις Σέρρες, προχώρησαν από τις 10 χθες το πρωί περίπου 150 Σερραίοι αγρότες. Σήμερα, αντιπροσωπεία από το μπλόκο της Κουλούρας κατεβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Είδαν τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής

 

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εκτιμούν πως θα έχουν εντός της εβδομάδας οι εκπρόσωποι των αγροτών-μελών της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

 

Στον χθεσινό κύκλο επαφών που είχαν με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων –πλην Χρυσής Αυγής– ζήτησαν τη μεσολάβησή τους προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση με τον «τσάρο» της Οικονομίας. Οι αγρότες επιθυμούν την επαναδιαπραγμάτευση του φορολογικού πλαισίου.

 

Στο πλαίσιο των επαφών τους στη Βουλή, τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν επιπλέον από τους πολιτικούς εκπροσώπους τη στήριξή τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μοναδικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος συναντήθηκε μαζί τους -για δεύτερη φορά εντός ολίγων ημερών- ήταν ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τους εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, κάνοντας λόγο για έναν αγώνα δίκαιο, πραγματικά επιβίωσης.

 

«Τα μπλόκα είναι μαζικά, θα πρέπει να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο» συμπλήρωσε, «γιατί η ελληνική αγροτιά παλεύει για το ψωμί του εργαζόμενου, όπου κι αν κατοικεί αυτός, είτε στην ύπαιθρο είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα». Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων τούς εξέφρασαν τη στήριξή τους, ενώ από πλευράς Ν.Δ. ο βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης τούς «υπενθύμισε» πως η χώρα βιώνει μια δύσκολη συγκυρία.

 

Την ίδια στιγμή, η διάθεση των αγροτών παραμένει αγωνιστική, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής.

 

Την Τετάρτη, οι αγρότες της Βοιωτίας, από κοινού με υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, προτίθενται να συγκεντρωθούν στα διόδια της Τανάγρας. «Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις αγροτικές κινητοποιήσεις και καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα αγροτικά μπλοκ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων, η οποία προγραμματίζει διαμαρτυρίες την Τετάρτη στον Ισθμό της Κορίνθου και την Πέμπτη, στις 11.00, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Καταγγέλλουμε τις διαφαινόμενες ρυθμίσεις για το γάλα και τη φέτα και τους προειδοποιούμε ότι για τον κτηνοτροφικό κόσμο αποτελούν “αιτία πολέμου”», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Στον χορό και οι αγρότες της Φθιώτιδας

 

ΛΑΜΙΑ

 

Αγωνιστικό «παρών» και από τους αγρότες της Κεντρικής Φθιώτιδας, που από χθες το πρωί συγκέντρωσαν τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Ανθήλης. Εκεί αγρότες που προέρχονται από χωριά περιμετρικά της Λαμίας παρέταξαν περισσότερα από 200 τρακτέρ, ενώ σήμερα αναμένεται ενίσχυση του μπλόκου από αγρότες των περιοχών της Στυλίδας και του Μόλου. Η μετάβαση του κομβόι των τρακτέρ στο σημείο έγινε με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα παραμένουν στην περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν πιθανή έξοδο των αγροτών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες της Κεντρικής Φθιώτιδας είναι από τους τελευταίους που προχώρησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, καθώς αρχικά είχαν ταχθεί υπέρ του νέου φορολογικού συστήματος και ζητούσαν μόνο κάποιες τροποποιήσεις και διευκρινίσεις.

 

Ωστόσο, η ενημέρωση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες από οικονομολόγους και λογιστές τούς οδήγησε στο να αλλάξουν τη στάση τους και να ζητήσουν να «παγώσει» η ένταξη των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς. Μάλιστα κάνουν λόγο για «ένα φορολογικό σύστημα που θα αφανίσει τους περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες», ενώ ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα αλλά και διαφορετική πολιτική από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Ξεχωριστό μπλόκο έχουν σχηματίσει αγρότες από τη Δυτική Φθιώτιδα στην είσοδο της Μακρακώμης και στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου. Πρόκειται κυρίως για αγρότες που προέρχονται από τον χώρο της ΠΑΣΥ και οι οποίοι χθες προχώρησαν στο άνοιγμα των διοδίων της Αγίας Τριάδας Μόλου, στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Νίκαια.

 

Γιώργος Δελιχάς

 

 

 

Scroll to top