Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που διαφημίζει η κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Γερμανού στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» για την Ελλάδα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι είχε πολύ πιο θετικό τόνο από αυτόν που της αποδόθηκε. Για τον εκπρόσωπο, ο Β. Ράντερμαχερ είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα. Και φρόντισε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι ο γενικός διευθυντής της Eurostat εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα συνεργασία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με αυτές της ΕΛΣΑΤ. Και διαπιστώνει πρόοδο στη συλλογή στοιχείων από την ελληνική υπηρεσία, υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 και μετά η Eurostat δεν έχει βάλει ποτέ αστερίσκο σε στοιχεία που κοινοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Βέβαια, από την ημέρα που ο κ. Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, τόσο η Επιτροπή όσο και ο γενικός διευθυντής της Eurostat έχουν ταχθεί στο πλευρό του και έχουν διαψεύσει τις κατηγορίες περί αλλοίωσης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε ερώτηση εάν από τις γενικές τάσεις των πρώτων τριών τριμήνων του 2013 η Ελλάδα τείνει να επιτυγχάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η Eurostat δεν μπορεί να σχολιάσει χωρίς τα στοιχεία και του τελευταίου τριμήνου.

 

Και ανέφερε ότι η Eurostat δημοσιοποιεί τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των χωρών-μελών, δύο φορές τον χρόνο. Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται πρώτη φορά τον Απρίλιο, ενώ τον Οκτώβριο γίνεται η τελική επικύρωσή τους. Ο ίδιος εκπρόσωπος παρατήρησε ότι λανθασμένα το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας περιλαμβάνει στο έλλειμμα το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που δεν ισχύει για τις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής.

 

Scroll to top