11/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σε πτώση οι πιο πολλοί κλάδοι

      Pin It

Μόλις 6 από τους 30 κλάδους κατάφεραν να μείνουν στον «αφρό» από το νέο «ναυάγιο» που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το 2013, γεγονός το οποίο οφείλεται είτε στην αύξηση των εξαγωγών (όπως π.χ. ο καπνός) είτε στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης (όπως τα φάρμακα λόγω των γενόσημων). Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα οπτικά είναι τα μοναδικά βιομηχανικά προϊόντα που κατάφεραν να αντέξουν την ορμή της κρίσης και να αυξήσουν κατά 31,2% την παραγωγή τους το 2013 σε σχέση με το 2012, παρά τη «βουτιά» της μεταποίησης. Η μείωση του εργατικού κόστους φαίνεται να μη βοήθησε την παραγωγή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας τον χρόνο που πέρασε, η οποία κατέγραψε μείωση κατά 2% ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 1,6%.

 

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη συντριβή είναι τα προϊόντα ξύλου και φελλού, με την πτώση να αγγίζει το 24,8% και να ακολουθούν η κλωστοϋφαντουργία και τα έπιπλα με -18%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε κατά 3,6% το 2013 σε σχέση με το περασμένο έτος, παρά την οριακή άνοδο της παραγωγής τον Δεκέμβριο κατά 0,5%. Ολα δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα αργήσει να βγει στην επιφάνεια και να ξεφύγει από τη δίνη από την οποία εδώ και αρκετά χρόνια στροβιλίζεται. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2013:

 

* Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων, λατομείων υποχώρησε κατά 9,8%.

 

* Ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών επιβραδύνθηκε κατά 2%.

 

* Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού κατέγραψε μείωση κατά 6,9%.

 

* Ο δείκτης παροχής νερού υποχώρησε κατά 2,8%.

 

Εν τω μεταξύ, άνοδο 18% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Ιανουάριο φέτος, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 9.121 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 7.727 που είχαν κυκλοφορήσει τον αντίστοιχο μήνα του 2013 (στα επιβατηγά, η αύξηση είναι 16,9%).

 

Scroll to top