Πάνω από 5.800 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει στη Βρετανία από τότε που ξεκίνησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ενώ μέχρι στιγμής οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ
Λονδίνο Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη
Τα πράγματα μάλλον θα χειροτερέψουν παρά θα καλυτερέψουν, καθώς, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ο καιρός θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. Αυτό επεσήμανε, αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφερόταν στις συνεχείς βροχοπτώσεις που πλήττουν τη χώρα από τον Δεκέμβριο.
Οπως ανακοίνωσε ήδη, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του την ερχόμενη εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή, για να μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και να προεδρεύει καθημερινά της επιτροπής Κόμπρα. «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πλημμύρες», τόνισε όσο πιο εμφατικά μπορούσε. Βρετανός αναλυτής σχολίαζε χθες πως «με αυτές τις πλημμύρες είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος για τη χώρα».
Πάνω από 5.800 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει από τότε που ξεκίνησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ενώ μέχρι στιγμής οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ. Είναι τόσο δραματική η κατάσταση που χθες ο βρετανικός Τύπος έλεγε ότι «οι Βρετανοί ζουν σκηνές που θυμίζουν ταινίες τρόμου και μάλιστα αποτελούν πια στοιχείο την καθημερινότητα τους». Είναι χαρακτηριστικό πως συνολικά πάνω από 1.600 στρατιώτες έχουν ριχτεί στη μάχη με το φυσικό αυτό φαινόμενο, ενώ εκατοντάδες ακόμη είναι έτοιμοι για να λάβουν δράση αν κληθούν.
Ο Κάμερον ανακοίνωσε επίσης πως θα ξοδευτούν όσο χρήματα χρειάζονται τόσο για τους πλημμυροπαθείς όσο και για την οχύρωση της χώρας στο μέλλον. «Πήραμε το μάθημά μας», είπε χαρακτηριστικά, «και από εδώ και πέρα θα κάνουμε ό,τι πρέπει».
Ουσιαστικά η δήλωσή του αυτή αποτελούσε απάντηση στην έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση του για τις πρόσφατες περικοπές στα αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 100 εκατ. στερλινών. Οι περικοπές αυτές έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών για την εξυγίανση τής κατά τα λοιπά «δυνατής οικονομίας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε στη συνέντευξή του. Την υπενθύμιση για τις εν λόγω περικοπές έκανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Κρις Σμιθ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian». Ο Σμιθ ουσιαστικά με το δημοσίευμα αυτό απαντούσε στον υπουργό Κοινοτήτων Ερικ Πικλς, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην υπηρεσία Περιβάλλοντος, κατηγορώντας την για κακούς χειρισμούς και ανεπάρκεια. «Δεν θα έπρεπε να έχουμε ακούσει τις οδηγίες της. Αλλά νομίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με ειδικούς», είπε με ειρωνικό ύφος για την υπηρεσία Περιβάλλοντος ο υπουργός Κοινοτήτων.
Ο Σμιθ επιπλέον «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει από τον Οκτώβρη, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι περικοπές προσωπικού κατά 25%. Επίσης, άσκησε εμμέσως έντονη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «για κάθε λίρα που δαπανάται για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ουσιαστικά προλαμβάνονται ζημιές οκτώ λιρών». Τέλος, με δηλώσεις του στο BBC, κάλυψε πλήρως τις ομάδες της υπηρεσίας του, υποστηρίζοντας ότι «γνωρίζουν εκατό φορές καλύτερα πώς να χειριστούν τους κινδύνους που προέρχονται από τις πλημμύρες από ό,τι οποιοσδήποτε πολιτικός».
Με τη σειρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας πως «τώρα δεν είναι η ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες, αλλά να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όλοι μαζί». Πάντως ένα είναι σίγουρο, πως ακόμη και αν αύριο σταματήσουν οι βροχές, θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθούν οι ζημιές – αν και, ως γνωστόν, συνήθως εδώ στη Βρετανία βρέχει μέχρι τον Μάιο και πολλές φορές ακόμη και μέχρι τον Ιούνιο.