13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη ΓΑΔΑ δημοσιογράφος για αποκάλυψη μέσω ΦΕΚ!

Για πρώτη φορά άνθρωπος του Τύπου στη χώρα μας βρίσκεται ποινικά ελεγχόμενος, με βάση τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
      Pin It

Για πρώτη φορά άνθρωπος του Τύπου στη χώρα μας βρίσκεται ποινικά ελεγχόμενος, με βάση τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ακόμα ένα «χτύπημα» εναντίον της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας σημειώθηκε χθες. Για πρώτη φορά δημοσιογράφος βρέθηκε ποινικά ελεγχόμενος για δημοσίευμά του με βάση τις διατάξεις του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

 

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, Πόπη Χριστοδουλίδου, η οποία ενεπλάκη σε μια απίστευτη ταλαιπωρία γιατί στο μπλογκ «Πειρατικό Ρεπορτάζ», που επιμελείται η ίδια, στις 10 Φεβρουαρίου δημοσίευσε ρεπορτάζ-σχόλιο με την είδηση ότι βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος μετακινούνται σε ευαίσθητους στόχους εκτός λιμανιού, όπως στις Φυλακές του Κορυδαλλού, και παρέπεμπε σε σχετικό ΦΕΚ, το οποίο προβλέπει τις αρμοδιότητες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΑ) του Λ.Σ. Το δημοσίευμα στηριζόταν σε διαμαρτυρίες ανδρών της ΜΥΑ.

 

Η Εισαγγελία

 

Την επομένη της ανάρτησης, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της μετάδοσης των στρατιωτικών μυστικών και της μετάδοσης μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

 

Χθες η Πόπη Χριστοδουλίδου κλήθηκε να καταθέσει στην Κρατική Ασφάλεια και, όπως δήλωσε η ίδια στην «Εφ.Συν.», δεν έδωσε εξηγήσεις για το δημοσίευμα αλλά απολογήθηκε κανονικά, ενώ την πίεζαν να «κατεβάσει» το ρεπορτάζ από το μπλογκ, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για στρατιωτικό μυστικό, ότι οι Φυλακές του Κορυδαλλού είναι στόχος και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της τής έγινε σαφές ότι θα επακολουθήσει η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή της στα ποινικά δικαστήρια.

 

Η ίδια υποστήριξε ότι τώρα που το θέμα πήρε τέτοια έκταση δεν πρόκειται να κατεβάσει το δημοσίευμα, ότι δεν μετέφερε κανένα κρατικό μυστικό γιατί όλα αυτά έχουν γραφτεί πάρα πολλές φορές και πως 34 χρόνια υπηρετεί τη δημοσιογραφία με αυταπάρνηση και δεν πρόκειται να την εκφοβίσει και να τη σταματήσει κανείς.

 

Ανακοινώσεις για το θέμα έβγαλαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας.

 

«Η κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα που προβλέπονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα εις βάρος της συναδέλφου, που επιτελεί το καθήκον της κατά τρόπο απολύτως σύμφωνο με τον νόμο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον δημοσιογραφικό κόσμο» τονίζει η ΠΟΕΣΥ και προσθέτει πως «εάν η Εφημερίδα της Κυβέρνησης θεωρείται “διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο”, αναρωτιόμαστε με πόσους άλλους τρόπους μπορούν να αξιοποιηθούν άλλες ποινικές διατάξεις με σκοπό να πληγεί η ελευθερία του Τύπου, του λόγου και της πληροφόρησης και εν τέλει η ίδια η ουσία της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα».

 

[email protected]

 

Scroll to top