13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στα δύσκολα

Ο Φρανσουά Ολάντ για πρώτη φορά μετά την εκλογή του πέφτει σε δημοτικότητα κάτω από το όριο του 20%.
      Pin It

Ο Φρανσουά Ολάντ για πρώτη φορά μετά την εκλογή του πέφτει σε δημοτικότητα κάτω από το όριο του 20%

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Eπιστροφή στα δύσκολα για τον Φρανσουά Ολάντ θα είναι η επάνοδός του στο Παρίσι μετά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Το «αμερικανικό όνειρο» που βίωσε στην Ουάσινγκτον τέλειωσε και μόλις κατεβεί από το αεροπλάνο θα αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων.

 

Μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, η δημοτικότητα της Μαρίν Λεπέν σημειώνει συνεχή πρόοδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Sofres για τα ΜΜΕ Le Monde, France Info, Canal+, πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) δηλώνουν τώρα «προσκείμενοι στις ιδέες του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου». Ωστόσο αυτή η τάση αποτελεί κυρίως μια προσωπική επιτυχία της Μαρίν Λεπέν και όχι του κόμματός της, του οποίου οι κυριότερες προτάσεις απορρίπτονται.

 

Το πολιτικό προφίλ της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου (Ε.Μ.) έχει «ομαλοποιηθεί». Το 58% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι είναι ικανή να συγκεντρώσει ψηφοφόρους πέρα από τους οπαδούς τού Ε.Μ., 56% θεωρούν ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα των Γάλλων, 46% εκτιμούν ότι η Μαρίν Λεπέν εκπροσωπεί κυρίως την «πατριωτική Δεξιά η οποία εκφράζει τις παραδοσιακές αξίες», έναντι 43% που κρίνουν ότι αντιπροσωπεύει μια «εθνικιστική και ξενόφοβη ακροδεξιά». Ωστόσο οι Γάλλοι δεν επικροτούν τις κυριότερες προτάσεις του Εθνικού Μετώπου. Το 64% αντιτίθενται στην έξοδο από το ευρώ, έναντι 29% που σκέφτονται το αντίθετο, και 72% απορρίπτουν την «Εθνική προτίμηση» στον τομέα της απασχόλησης, έναντι 24% που είναι υπέρ ενός τέτοιου μέτρου.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ υφίσταται κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του. Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του περνάει κάτω από το όριο του 20%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου TNS Sofres/Sopra για το Figaro Magazine μόνο το 19% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πολιτική του.

 

Βαρύ είναι και το κλίμα αμφισβήτησης της οικονομικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου. Στην ετήσια δημόσια αναφορά του, το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά σήμερα ότι η Γαλλία «βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση λόγω της αυξανόμενου βάρους του χρέους». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η εκτίμηση είναι ότι τα δημόσια ελλείμματα θα υπερβούν τις κυβερνητικές προβλέψεις. Στην αναφορά προσδιορίζεται ότι εφαρμόζονται «πολιτικές αναποτελεσματικές, φορολογία αναχρονιστική, επισημαίνονται υψηλές δαπάνες σε κατασκευές, προνόμια για ορισμένους κλάδους που κοστίζουν στον προϋπολογισμό, δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση».

 

Η προοπτική του Φρανσουά Ολάντ για την άμεση εφαρμογή της «συνθήκης ευθύνης» που πρότεινε τον Ιανουάριο σε επιχειρήσεις, υποσχόμενος φορολογικές ελαφρύνσεις αν υπάρξει δημιουργία θέσεων εργασίας, τορπιλίστηκε από τον Πιερ Γκατάζ, πρόεδρο του συνδικάτου εργοδοτών MEDEF, ο οποίος προκάλεσε επεισόδιο στην Ουάσινγκτον με τις εμπρηστικές δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αρνούμενος να αποδεχτεί προσλήψεις ως «αντιπαροχή» για τη «συνθήκη ευθύνης».

 

Ο υπουργός Εργασίας Σαπέν τον κάλεσε «να φέρεται με υπεύθυνο τρόπο» και ο Ολάντ πρότεινε άμεση σύσκεψη εργοδοσίας – συνδικάτων για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων. Αν η εργοδοσία και τα συνδικάτα δεν συμφωνήσουν και ναυαγήσει η φιλόδοξη πρότασή του, ο Ολάντ θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ η Γαλλία οδεύει σε εκλογές μέσα σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα ογκωμένης δυσαρέσκειας, από την οποία επωφελείται η ακροδεξιά.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top