ΙΣΠΑΝΙΑ – Με μυστική ψηφοφορία και «κομματική πειθαρχία» παραμένει το νομοσχέδιο που επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Για ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω αρκούν 183 ψήφοι. Χάρη σε αυτές, το βράδυ της Τρίτης η Ισπανία έμοιαζε να επιστρέφει αρκετές δεκαετίες πίσω, σε μια εποχή όπου οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να φέρνουν στον κόσμο ανεπιθύμητα παιδιά ή να πηγαίνουν σε κάποια γειτονική χώρα για να κάνουν έκτρωση. Με 183 ψήφους κατά και 151 υπέρ η Βουλή της χώρας απέρριψε την πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ραχόι που επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση.
Επιμένει ο Ραχόι
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έδινε τόση σημασία σε εκείνη την ψηφοφορία ώστε να επιβάλει μυστική ψηφοφορία με κάλπη, επικαλούμενη την ανάγκη της συνοχής και της σταθερότητας απευθυνόμενη σε επίδοξους αποστάτες. Ηταν μόλις η δεύτερη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανικής Δημοκρατίας. Η προηγούμενη φορά που στήθηκε κάλπη ήταν το 2003, όταν ο επίσης δεξιός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ ήθελε να πετύχει την αμέριστη στήριξη των οπαδών του στη συμμετοχή της Ισπανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ στο πλευρό του Τζορτζ Μπους. Οσο και αν η βουλευτής Ελένα Βαλενθιάνο, το νούμερο δύο των Σοσιαλιστών, απηύθυνε έκκληση προς τις συναδέλφους της «να μην ψηφίσουν ως βουλευτίνες κάτι που θα καταψήφιζαν ως γυναίκες», δεν βρέθηκε τελικά ούτε μία βουλευτής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.
Ετσι, αν δεν υπάρξει κάποια μικρή τροποποίηση έως ότου το νομοσχέδιο υποβληθεί επίσημα προς ψήφιση στη Βουλή, η άμβλωση θα πάψει στο εγγύς μέλλον να αποτελεί «δικαίωμα» της γυναίκας το οποίο μέχρι σήμερα μπορούσε να ασκείται ελεύθερα -ακόμα και από ανήλικα κορίτσια- ώς τη 14η εβδομάδα της κύησης ή και ώς την 22η για λόγους υγείας (μετά την τροποποίηση της κυβέρνησης Θαπατέρο το 2010).
Στο εξής θα αποτελεί ποινικό αδίκημα το οποίο θα επισείει ποινή έως και εξαετούς φυλάκισης για τους γιατρούς (η γυναίκα θεωρείται «θύμα» και δεν διώκεται). Η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας, όχι όμως αν έχουν εντοπιστεί σοβαρές γενετικές βλάβες στο έμβρυο, μια διάταξη η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και δεν αποκλείεται τελικά να αποσυρθεί.
«Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να φέρω στον κόσμο ένα παιδί με γενετικές ανωμαλίες», δηλώνει με θράσος ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίς Γκαγιαρδόν, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα δικαιώματα πρέπει να έχουν και κάποια όρια». Γι’ αυτό ακριβώς το δικαίωμα διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Μαδρίτη δεκάδες χιλιάδες γυναίκες -και άντρες- που είχαν έλθει από διάφορες πόλεις της χώρας. «Οταν περικόπτονται δικαιώματα πρέπει να διαμαρτυρόμαστε όλοι, άντρες και γυναίκες», είπαν δύο από τους διαδηλωτές.
Πανευρωπαϊκή καμπάνια
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς ετοιμάζει πανευρωπαϊκή καμπάνια υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση για τον Μάιο, παραμονές ευρωεκλογών. «Δεν πρόκειται για αποκλειστικά ισπανικό, αλλά για πανευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσαν ο πρόεδρος του κόμματος, Πιερ Λοράν, και η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Μαϊτέ Μόλα, εκφράζοντας την ανησυχία τους μήπως «η ισπανική μεταρρύθμιση εξαχθεί και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ελβετία, όπου σημειώνονται αντιδράσεις απέναντι στις αμβλώσεις, ή στη Μάλτα και στην Πολωνία, όπου ισχύουν περιοριστικοί νόμοι».