Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Τα  Ηνωμενα Εθνη ζητησαν και απο τα δυο στρατοπεδα να παρατεινουν την προσωρινη εκεχειριαΤο αιματοκύλισμα από τον εμφύλιο σπαραγμό στη Συρία κορυφώνεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, καταγγέλλει το -προσκείμενο στην αντιπολίτευση- Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας στη δημοσιότητα αριθμούς που σοκάρουν. Τουλάχιστον 4.959 άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων: από τις 22 Ιανουαρίου, που ξεκίνησε ο διπλωματικός Γολγοθάς της «Γενεύης ΙΙ», έως τις 11 Φεβρουαρίου. Κατά μέσον όρο 236 θάνατοι καταγράφονταν κάθε μέρα μέσα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ, σύμφωνα με τον απολογισμό των ακτιβιστών, το ένα τρίτο των θυμάτων είναι άμαχοι, εκ των οποίων οι 515 γυναίκες και παιδιά. Το Παρατηρητήριο ζητά την άμεση αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Δαμασκός, ωστόσο, κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Τουλάχιστον 13 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν χθες στόχους γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη Γιάμπρουντ, οι εχθροπραξίες μαίνονται στο έδαφος, ενώ πηγές των ανταρτών αναφέρουν πως στρατεύματα του Μπασάρ αλ Ασαντ μαζί με σιίτες μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ οχυρώνονται στα γύρω βουνά και προετοιμάζουν χερσαία επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, που ελέγχεται και από σουνίτες εξτρεμιστές. Το σφυροκόπημα εντάσσεται στο σχέδιο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Μάχη του Καλαμούν», με στόχο τον έλεγχο όχι μόνο της κρίσιμης ορεινής περιοχής κατά μήκος των συνόρων Συρίας – Λιβάνου (μέσω της οποίας και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διακινούν ανθρώπους και εφόδια), αλλά κυρίως την ενίσχυση του ερείσματος του καθεστώτος στην κεντρική Συρία, από την πρωτεύουσα ώς τα προπύργια του Ασαντ στα παράλια της Μεσογείου.

 

Νέο κύμα προσφύγων

 

Το νοσοκομείο του Γιάμπρουντ φέρεται να έχει κατακλυστεί από τραυματίες, δεκάδες θύματα έχουν διακομιστεί και σε νοσοκομεία του Λιβάνου, όπως μεταδίδουν εγχώρια ΜΜΕ, ενώ νέο κύμα προσφύγων συρρέει στα σύνορα για να ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς. Τα Ηνωμένα Εθνη, επικαλούμενα τη διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση, ζήτησαν και από τα δύο «στρατόπεδα» να παρατείνουν την προσωρινή εκεχειρία, προκειμένου να συνεχιστεί η έξοδος των «ελεύθερων πολιορκημένων» από την παλιά πόλη της Χομς. Αλλοι 217 εξαθλιωμένοι άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες με ασφάλεια από το προσωπικό του ΟΗΕ και της Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής έως ότου καταφέρουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Τα συνεργεία αρωγής μπόρεσαν χθες να μεταφέρουν στην πόλη τρόφιμα και φάρμακα, περιγράφοντας με φρίκη τα βαθιά ψυχικά τραύματα αποστεωμένων και τρομοκρατημένων παιδιών και ενηλίκων και τη λαχτάρα με την οποία καταβρόχθισαν επί τόπου τις μερίδες φαγητού που τους μοίρασαν…

 

Στο τελματωμένο διπλωματικό μέτωπο της Γενεύης, η συριακή αντιπολίτευση παρουσίασε χθες σχέδιο για τη δημιουργία μεταβατικού κυβερνητικού σώματος, που θα επιβλέψει μια ευρεία εκεχειρία υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ και θα εκδιώξει όλους τους ξένους μαχητές από τη χώρα, αποφεύγοντας επί τούτου οποιαδήποτε αναφορά στην τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την πλευρά του καθεστώτος, αν και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε μια κατ’ αρχάς συζήτηση για το θέμα των ξένων μαχητών, τονίζοντας πως προέχουν οι διαπραγματεύσεις για την πάταξη της «τρομοκρατίας».

 

Scroll to top