13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αsk.fm: Θανάσιμες ερωταποκρίσεις

Τουλάχιστον 11 παιδιά αυτοκτόνησαν τους τελευταίους 17 μήνες, θύματα συστηματικής διαδικτυακής παρενόχλησης αγνώστων.
      Pin It

Τουλάχιστον 11 παιδιά αυτοκτόνησαν τους τελευταίους 17 μήνες, θύματα συστηματικής διαδικτυακής παρενόχλησης αγνώστων

 

29 Σεπτεμβρίου 2012, Κιάρα Πάγκσλεϊ, 15 ετών, από την Ιρλανδία
2 Οκτωβρίου 2012, Εριν Γκάλαχερ, 13 ετών, επίσης από την Ιρλανδία
11 Οκτωβρίου 2012, Αμάντα Τοντ, 15 ετών, από το Βανκούβερ του Καναδά
11 Δεκεμβρίου 2012, Τζέσικα Λάνεϊ, 16 ετών, από τη Φλόριντα των ΗΠΑ
12 Δεκεμβρίου 2012, Σάνον Γκάλαχερ, 15 ετών, από την Ιρλανδία
15 Ιανουαρίου 2013, Αντονι Σταμπς, 16 ετών, από τη Βρετανία
7 Απριλίου 2013, Τζόσουα Ανσγουορθ, 15 ετών, από τη Βρετανία
15 Ιουλίου 2013, Ντάνιελ Πέρι, 17 ετών, από τη Σκοτία
2 Αυγούστου 2013, Χάνα Σμιθ, 14 ετών, από τη Βρετανία
10 Σεπτεμβρίου 2013, Ρεμπέκα Σεντγουίκ, 12 ετών, από τη Φλόριντα
9 Φεβρουαρίου 2014, Νάντια, 14 ετών από τη Φοντανίβα της Ιταλίας.

 

Της Ελλης Πάνου

 

Η Νάντια ήταν το τελευταίο θύμα των νταήδων του διαδικτύου σε αυτή την τραγική λίστα αυτοκτονιών νεαρών παιδιών, που σχετίζονται με μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το Ask.fm, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 και έχει σήμερα πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες, η μεγάλη πλειονότητα κάτω των 18 ετών.

 

Με έδρα τη Λετονία, το Ask.fm στην ουσία είναι μια ιστοσελίδα ερωτήσεων και απαντήσεων. Μετά την εγγραφή του χρήστη, το σύστημα που δίνει πρόσβαση σε όλους στα ονόματα, τις φωτογραφίες και τις προσωπικές λεπτομέρειες αγοριών και κοριτσιών ηλικίας από 13 ετών και τους επιτρέπει να αναρτούν, ανωνύμως, σχόλια, ερωτήσεις κι απαντήσεις που κυμαίνονται πολλές φορές από προσβολές έως σεξουαλικές προτάσεις και απειλές για άσκηση βίας. Πάνω από 30 τέτοιες αναρτήσεις γίνονται κάθε ημέρα στο Ask.fm που έχει αναδειχθεί μέσα σε μια τριετία ανάμεσα στις 200 πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες παγκοσμίως.

 

Μέρος του προβλήματος είναι ότι το site δεν έχει σχεδιάσει δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και σχεδόν κανέναν έλεγχο στα στοιχεία ταυτότητας. Σε αντίθεση με άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook για παράδειγμα, που διαγράφει ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών, το Ask.fm δεν επιτρέπει κλείδωμα ενός λογαριασμού ή να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει σε ποιους θα επιτρέψει την πρόσβαση.

 

Για την 14χρονη Νάντια, αυτή η ασυδοσία όπλισε το χέρι των «διαδικτυακών νταήδων» (cyberbullies). Την περασμένη ηλιόλουστη Κυριακή το κορίτσι με το ψευδώνυμο «Αμνησία», έγραψε ένα γράμμα στη γιαγιά της, που άφησε πίσω, κι άλλα τέσσερα που πήρε μαζί της και με το σακίδιο της στην πλάτη, ξεκίνησε, με τα πόδια, από το σπίτι της, για το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο Palace της Φοντανίβα, στην Πάδοβα. Ανέβηκε στην ταράτσα και βούτηξε στο κενό από ύψος 30 μέτρων. Η Νάντια σχεδίαζε τον θάνατό της επί εβδομάδες. Τα σημάδια υπήρχαν. Αρχισαν με χαρακιές στα χέρια. Η απόγνωση ήταν εμφανής. Για τον θάνατο έγραφε συνέχεια στο Ask.fm, ο πόνος κρυβόταν πίσω από κάθε κουβέντα της, όλες οι λέξεις της ήταν σκοτεινές.

 

«Κάνε μου μια ερώτηση» είναι το σλόγκαν του Ask.fm και οι ανώνυμοι χρήστες δεν τη λυπήθηκαν. «Τι περιμένεις;», την ρώτησε κάποιος. «Να πεθάνω», απάντησε το κορίτσι, για να ακολουθήσει μια βροχή από προσβολές και άθλιες παροτρύνσεις: «Νομίζω ότι σου αξίζει που είσαι μόνη σου!!! Είσαι βλήμα έτσι κι αλλιώς!!!». «Ελπίζω μία από αυτές τις ημέρες να κόψεις τις φλέβες σου και να πεθάνεις», «Είσαι καθυστερημένη, χοντρή, παριστάνεις ότι έχεις κατάθλιψη για να τραβήξεις την προσοχή. Είσαι αξιολύπητη». «Ψόφα, λοιπόν!!!!». Τέτοια σχόλια πλημμύριζαν κάθε ημέρα την ιστοσελίδα σπρώχνοντας την Νάντια όλο και πιο κοντά στον θάνατο.

 

Επίσημη έρευνα

 

«Σοκαρίστηκε» πάλι η κοινή γνώμη στην Ιταλία, ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές και ανέλαβε ο εισαγγελέας να ανοίξει επίσημη έρευνα για το Ask.fm που κατονόμαζαν αρκετά από τα νεαρά θύματα στα σημειώματα που άφησαν πίσω τους. «Ζητάω συγγνώμη που πρέπει να το κάνω, αλλά κουράστηκα από το νταηλίκι», έγραφε στο σημείωμα της η 13χρονη Εριν που απαγχονίστηκε στο σπίτι της, κατονομάζοντας ως πηγή της δυστυχίας της το Ask.fm. Δύο μήνες αργότερα αυτοκτόνησε και η 15χρονη αδελφή της, Σάνον. Ο 15χρονος Τζόσουα βρέθηκε νεκρός στον κήπο του σπιτιού του έπειτα από μήνες σκληρών, ανώνυμων φυσικά παρενοχλήσεων που δεχόταν μέσω της ιστοσελίδας.

 

Ο Αντονι, 16 ετών, κρεμάστηκε από ένα δένδρο και βρέθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά. Τα εκφοβιστικά διαδικτυακά μηνύματα, όμως, συνέχισαν να καταφθάνουν βροχή στον λογαριασμό της κοπέλας του και του εξαδέλφου του. Ο 17χρονος Ντάνιελ, πήδηξε από μια γέφυρα, έπειτα από μήνες φοβερών σχολίων από χρήστες που τον παρότρυναν «να κόψει τον λαιμό του».

 

«Ολοι θα χαρούν εάν πεθάνεις… Πιες χλωρίνη… Τράβα ψόφα» έγραφαν ανώνυμα μηνύματα που παραλάμβανε επί μήνες η 14χρονη Χάνα, όταν παραδέχθηκε στην ανώνυμη κοινότητα του Ask.fm ότι είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει στο παρελθόν. Τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε απαγχονισμένη από την αδελφή της και οι γονείς της έχουν ξεκινήσει έκτοτε μεγάλο αγώνα για την επιβολή αυστηρών ελέγχων στο διαδίκτυο.

 

Scroll to top