13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκαινιάζεται η προεκλογική περίοδος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε τη μελέτη για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων με προτεραιότητα στην επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα ώς την πλατεία Αιγύπτου, που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο.
      Pin It

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε τη μελέτη για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων με προτεραιότητα στην επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα ώς την πλατεία Αιγύπτου, που αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Με την υπογραφή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του άξονα Πανεπιστημίου-Πατησίων. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 78,5 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσουν από το τραμ. Η επέκταση της γραμμής από το Σύνταγμα ώς την πλατεία Αιγύπτου, συνολικού μήκους 2,2 χλμ. με τέσσερις στάσεις, αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο και τα έργα να ολοκληρωθούν σε μια διετία από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

 

Το «ξεπάγωμα» της ανάπλασης είναι φανερό ότι εντάσσεται στην… προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές στον πρώτο δήμο της χώρας.

 

Επικυρώνεται και από το γεγονός ότι η χρηματοδότηση έχει ενταχθεί από τον Δεκέμβριο στα έργα του υπουργείου αλλά και της περιφέρειας Αττικής, που συνεισφέρει τα περισσότερα κονδύλια, τα 40,5 εκατ. ευρώ.

 

Tρεις ενότητες παρεμβάσεων

 

Οι παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε τρεις ενότητες:

 

● Την ανάδειξη των τριών πλατειών που συνδέονται με την Πανεπιστημίου. Προβλέπεται ανακατασκευή της «ταλαιπωρημένης« Ομονοίας, που θα πρασινίσει, όπως και το κάτω τμήμα της πλατείας Συντάγματος, προς την πλευρά της Ερμού. Η πλατεία Ομονοίας θα επεκταθεί ώς την Πατησίων και την 3ης Σεπτεμβρίου. Παρεμβάσεις, μικρότερης όμως κλίμακας, προβλέπονται για την αναξιοποίητη μέχρι σήμερα πλατεία Δικαιοσύνης, που θα αποκτήσει σκιασμένο προαύλιο, καθώς η πλατεία Κοραή, που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με την «Τριλογία» -τα κτίρια της Βιβλιοθήκης, του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας- αλλά και με την πλατεία Κλαυθμώνος.

 

● Την ενίσχυση του υδάτινου στοιχείου, που θα κυριαρχεί και στις τρεις πλατείες, Ομονοίας, Κοραή και Δικαιοσύνης. Ειδική πρόβλεψη έχει γίνει για τη συλλογή των νερών της βροχής, που θα αποθηκεύονται και θα αξιοποιούνται για το πότισμα των χώρων πρασίνου.

 

● Τη διάχυση του δημόσιου χώρου σε επιλεγμένες γωνιές κατά μήκος της Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τα «πράσινα δωμάτια», τη βασική πρόταση της βραβευμένης μελέτης, που προβλέπει το πρασίνισμα αδόμητων σημείων αλλά και ζωντάνεμα κενών ιδιοκτησιών που θα ανοίξουν για να φιλοξενήσουν πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις.

 

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του καλοκαιριού θα αρχίσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πανεπιστημίου.

 

Διακοπή δρομολογίων των τρόλεϊ

 

Προβλέπεται η διακοπή των περισσότερων δρομολογίων των τρόλεϊ, που θα κάνουν αναστροφή όταν φθάνουν ώς το Σύνταγμα και την πλατεία Αιγύπτου, στη διασταύρωση της Πατησίων με την Αλεξάνδρας, για να επιστρέψουν στις αφετηρίες τους, στα Πατήσια ή το Παγκράτι.

 

Μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις στις λίγες λεωφορειακές γραμμές που διασχίζουν την Πανεπιστημίου, ενώ δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα ταξί που θα κινούνται κανονικά στον συγκεκριμένο δρόμο μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

 

Scroll to top