13/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Αμάν πια μ’ αυτά τα διόδια!

 

Τελικά δεν φθάνει που η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με αυτά τ’ αδιέξοδα από την οικονομική της καταστροφή, έχουμε ακόμη τον βραχνά των δημοσίων έργων (τι θεϊκή ζημιά!..) με τους οδικούς άξονες που καταλήγουν στα ξεφτιλισμένα από πάσης πλευράς διόδια!

 

Με τι θέλει πάλι αυτός, για ανέβα πάνω να τα φτιάξεις! Τι νομίζεις ότι οι υποδομές, τα μεγάλα έργα, εκτός από το όποιο μεγάλο κόστος, δεν είναι ταυτόχρονα και άγρια Δύση – ζούγκλα πολύ πιο μεγάλη από κείνη που γνώρισε με την Αγορά σημερινός υπουργός;

 

Εδώ μπλέκουνε τράπεζες, παχυλά ευρωπαϊκά προγράμματα, αδηφάγοι μεγαλοεργολάβοι, όλοι τους με νομική υποστήριξη που οποιοσδήποτε σύμβουλος φαίνεται σαν στρακαστρούκα! Και όταν σε πάρουν χαμπάρι ότι είσαι ελλειμματικός, μπόσικος και με το «ο κλέψας του κλέψαντος» και «διαίρει και βασίλευε» -«υπεύθυνοι οι προηγούμενοι και οι άλλοι»- θα σε περιμένουν όχι στα διόδια, αλλά δίπλα στα χαντάκια (βλέπε ανύπαρκτους παράδρομους – παράπλευρα έργα!).

 

Και για να τελειώνουμε με μια σύντομη αναδρομή των όσων έχουν δημοσιευτεί και παιχτεί στην τόσο αμαρτωλή τηλεόρασή μας, έχουμε ζοφερή εικόνα του μεγαλύτερου κακουργήματος που είναι το να πληρώνεις αδρά όχι για δρόμους, όχι για καλύτερη ζωή, αλλά για να σκοτωθείς! Ακόμη και στο χωριό σου μ’ όλες τις νταλίκες εκεί!

 

Ολα τα συγγράμματα Δημ. Οικονομικής γράφουν ότι πληρώνεις τις υπηρεσίες του.

 

Αυτά φυσικά στο Ελλαδιστάν έχουν ξεσκιστεί όπως και με την άγρια φορολόγηση. Είναι η όλη πολιτική τους για 10ετίες τώρα που οδήγησε στη σημερινή απαξίωση της πολιτικής, των κομμάτων, της κοινωνίας ολάκερης.

 

Εντάξει οι μεγαλοεργολάβοι φρόντισαν για πάρτη τους να πάρουν τα μίντια στα χέρια τους. Συ που κυβερνάς, αν κυβερνάς με τέτοια Βουλή, γιατί δεν τους καλείς και να τους «πατήσεις πόδι» ότι σήμερα το σύστημα έχει καταρρεύσει και θα πάμε σούμπιτοι με τέτοια οργή και αγανάκτηση. Δεν βλέπετε που ακόμη και η προεδράρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ουρλιάζει «μ’ αυτούς τους Ελληνες και τις συλλογικές συμβάσεις -χιλιάδες- δεν βρίσκεις άκρη!

 

Και αντί να υποκύπτεις κάθε τόσο σ’ αυτούς τους βρόμικους εκβιασμούς των παντοδύναμων εθνικών εργολάβων, που ποτέ δεν χορταίνουν όσα και αν εισπράξουν (μια ζωή, ακόμη και τώρα: θα καταγγείλουν τις συμβάσεις, θα πληρώσει ο φορολογούμενος, χωρίς έργα πάντα!), φτιάξε, βρε αδερφέ, μια νομοθεσία δίκαιη και εφαρμόσιμη, αντί γραφειοκρατική, όπως και στ’ άλλα κράτη. Τέτοια που να προστατευτούν και λίγο οι πολίτες και η πολιτική, τουτέστιν η χώρα. Και εκεί πληρώνουν, αλλά έχουν δρόμους.

 

Γιατί διαφορετικά θα σερνόμαστε μια ζωή με λαϊκισμού εγκώμιον-περίσσευμα, πλημμυρισμένοι σε μια σταγόνα (έξω οι θεομηνίες, εδώ οι καταστροφές!), επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων (καλά τα τρένα μας!), 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας, με ατελείωτα κινήματα, με καψίματα-λεηλασίες τύπου Μαλακάσας-Αφιδνών και Μεγάρων-Ρίου!..

 

Κάποτε επιτέλους ν’ αντιληφθούμε ότι δεν μπορούμε μια ζωή ν’ ασχολούμαστε με ακυρώσεις, αποζημιώσεις και διάφορες απαλείψεις σχετικών όρων με 70-100 εκατ. που λέει ο λόγος (το δεύτερο) και να χάνουμε τα δισ. που είναι η υπόληψη, η αξιοπρέπεια, η ζωή μας παραχωρώντας την είσπραξη δισ. στους ίδιους χωρίς παράδοση ενός χιλιομέτρου.

 

Τελικά η μπόχα από τους οδικούς άξονες (χαίρε Κορίνθου – Πατρών!) και τα διόδια δεν είναι έλλειμμα χρημάτων, αλλά θεσμικής υποδομής και ικανότητας διαχείρισης-διοίκησης (βλ. π.χ. πρόσφατη παραπομπή στην Τ.Α. στους παραχωρησιούχους απλών προβλημάτων μόνιμων κατοίκων όταν ζούμε ηλεκτρονικά, και παλιά φαγοπότι του κερατά!).

 

Και όχι φυσικά εκπτωτική κοροϊδία στον τελευταίο φουκαρά – ζωή σε έκπτωση γενικά!!!

 

Γιάννης Π. Κορδής

Κιάτο

 

………………………………………

 

Γραφειοκρατία

 

Ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας κ. Γεωργίου επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην πρωτοβουλία των «58», αφιερώνοντας 285 λέξεις από το άρθρο του και χρησιμοποιώντας 10 φορές τη λέξη γραφειοκρατία ή παράγωγά της. Το ευρύτερο κοινό δεν γνωρίζει αν η γραφειοκρατία αποτελεί κλασικό όρο στις αναλύσεις της Πολιτικής Φιλοσοφίας. Θα γινόταν σίγουρα πιο κατανοητή και θα κέρδιζε σε αξία η κριτική του κ. Γεωργίου, αν έμπαινε στον κόπο να εξηγήσει αναλυτικά τις διαβεβαιώσεις του: γιατί πρέπει «να τελειώνουμε με τη γραφειοκρατία» των «58», γιατί «το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας είναι γραφειοκρατικό», γιατί αποτελεί «αυταρχικό και γραφειοκρατικό προηγούμενο», «γραφειοκρατική πρωτοβουλία», «γραφειοκρατική διαχείριση», «γραφειοκρατικό μόρφωμα» και «υπόθεση γραφειοκρατίας»; Το γιατί, η κατ’ εξοχήν επιστημονική ερώτηση, ζητά την αιτιολόγηση των διαβεβαιώσεων. Πιστεύουμε ότι ο χώρος της Πολιτικής Φιλοσοφίας δεν διεκδικεί ένα αναπόδεικτο αλάθητο. Η μη εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής σε έλεγχο αποτελεί ένα καλό αντίδοτο στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

 

Κίμων Χατζημπίρος, καθηγητής ΕΜΠ

υπεύθυνος Οικονομικών της Πρωτοβουλίας των «58»

 

Scroll to top