14/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβάλλουν καθεστώς γαλέρας

Αυξάνουν το ωράριο εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την ώρα που πληθαίνουν οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών σε δραματικό βαθμό.
      Pin It

Αυξάνουν το ωράριο εργασίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την ώρα που πληθαίνουν οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών σε δραματικό βαθμό

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, χθες το πρωί, έξω από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, όπου συζητήθηκε η προσφυγή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών, για την αύξηση του ωραρίου εργασίας, σε οκτώ ώρες από έξι, του παιδαγωγικού προσωπικού στους σταθμούς. Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε για χθες 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας.

 

Για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, συρρίκνωση των δομών και παντελή έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, κάνει λόγο η κ. Ευαγγελία Καλαϊτζή, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών.

 

Μετατρέπονται σε χώρους φύλαξης

 

«Οι παιδικοί σταθμοί είναι χώροι αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών. Τώρα προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε χώρους φύλαξης. Η επιβολή του 8ώρου, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας που προκύπτει από τις ελλείψεις, μειώνει την ποιότητα των παροχών» λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Καλαϊτζή. «Με αποφάσεις της, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνωρίζει τα τεράστια κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την ένταξη του παιδιού στις δομές των παιδικών σταθμών, δίνει κατεύθυνση στα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε αυτό τον χώρο και να δουλέψουν εντατικά για την επάρκεια και την ποιότητα των υποδομών. Αντίθετα, η χώρα μας εργάζεται εντατικά για την απαξίωση και την υποβάθμιση του θεσμού».

 

Για τις περιπτώσεις παιδιών που μένουν εκτός των δομών των δημοτικών παιδικών σταθμών, η Ελπίδα, παιδαγωγός σε δημοτικό παιδικό σταθμό στο Μαρούσι, μας λέει ότι είναι σύνηθες: «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, μειώνονται και οι θέσεις των παιδιών. Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

 

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ότι «η εφαρμογή, τα τελευταία χρόνια, του εξουθενωτικού ωραρίου σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση που προκύπτει από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τα υπεράριθμα παιδιά, έχουν οδηγήσει γονείς και προσωπικό σε τραγική κατάσταση. Η συρρίκνωση των δομών και οι προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν εξαιρετικά δυσμενείς ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στα παιδιά και έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους».

 

Scroll to top