17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Kυβέρνηση …Ταμάμ στον Λίβανο

      Pin It

Ο Λίβανος απέκτησε το Σάββατο νέα κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δέκα μήνες ακυβερνησίας. Στην ουσία πρόκειται για έναν νέο «εθνικό συμβιβασμό» μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών στρατοπέδων, έπειτα από έναν σχεδόν χρόνο ανοιχτής ρήξης, που επιδεινώθηκε από τη σύγκρουση στη γειτονική Συρία και την εμπλοκή Λιβανέζων μαχητών σε αυτή.

 

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα: εκείνο της ισχυρής σιϊτικής Χεζμπολάχ, που μάχεται εναντίον των ανταρτών στη Συρία στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, και τον συνασπισμό του οποίου ηγείται ο Σάαντ Χαρίρι, που υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια, η Χεζμπολάχ αποκτά 8 υπουργικά χαρτοφυλάκια (από τα 24 συνολικά), όσα και ο συνασπισμός «14 Μαρτίου» του Χαρίρι, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ αναλαμβάνουν υπουργοί που πρόσκεινται στον μετριοπαθή πρόεδρο της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν και στον ηγέτη των Δρούζων, Ουάλιντ Τζουμπλάντ.

 

Αναλυτές εκτιμούν πως η… τριμερής αυτή κατανομή συνομολογήθηκε ώστε κανένα από τα αντιμαχόμενα (ενίοτε και με τα όπλα) πολιτικο-θρησκευτικά στρατόπεδα να μην είναι σε θέση να «μπλοκάρει» μόνο του τις κυβερνητικές αποφάσεις. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η παράταξη Χαρίρι πήρε τη θέση-κλειδί του υπουργού Εσωτερικών, την οποία ζητούσε διακαώς, αλλά αναγκάστηκε να «θυσιάσει» τον βασικό υποψήφιο της για το πόστο, τον απόστρατο στρατηγό (και πρώην αρχηγό της αστυνομίας) Αχραφ Ρίφι, που λόγω παρελθόντος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Χεζμπολάχ. Το υπουργείο ανέλαβε τελικά άλλος βουλευτής του Χαρίρι, ο Νουχάντ αλ-Ματσνούκ, ενώ δύο ακόμη διεκδικούμενα εκατέρωθεν υπουργεία, το Εξωτερικών και της Ενέργειας, κατέληξαν σε ανθρώπους του Μισέλ Αούν, του χριστιανού συμμάχου της Χεζμπολάχ.

 

«Επειτα από δέκα μήνες προσπαθειών, υπομονής [...], μια κυβέρνηση που θα προφυλάσσει το εθνικό συμφέρον γεννήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταμάμ Σαλάμ, έπειτα από την ανακοίνωση της λίστας των 24 υπουργών. «Είναι μια κυβέρνηση που συνενώνει και είναι η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσει ο Λίβανος τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Ταμάμ, ο οποίος διορίστηκε τον Απρίλιο του 2013.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top