17/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Χόρβατ στο Skrow Theater

 

«Νέοι χωρίς Θεό» η δραματοποιημένη εκδοχή της εμβληματικής νουβέλας του Εντεν φον Χόρβατ παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Ομάδα Πάλσαρ στο Skrow Theater (Αρχελάου 5, Παγκράτι – τηλ.: 210-7235842) σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία Βίκυς Γεωργιάδου.

 

Με διαβρωτικό χιούμορ και μελαγχολική ποιητικότητα, ο Χόρβατ ταυτίζει τον Θεό με την αλήθεια. Οι Νέοι χωρίς Θεό είναι νέοι χωρίς αλήθεια. Και όταν ο Θεός και η αλήθεια ταυτίζονται, τα πρόσωπα αποκτούν ξανά το φτερούγισμα της ελπίδας. Γράφοντας το 1937 το «Νέοι χωρίς Θεό», ο Χόρβατ εκθέτει παραβολικά τις φασιστικές εκτροπές του γερμανικού Μεσοπολέμου και συναντά την εποχή μας μέσα από την ανησυχία για την εξέλιξη μιας γενιάς που μεγαλώνει μέσα στην έλλειψη ελπίδας και αναζητά νέα ιδανικά για την ανθρωπότητα. Γράφει μια ιστορία για την αλήθεια σε μια εποχή όπου η αλήθεια έγινε εμπόδιο. Ωστόσο δεν παραιτείται από την προοπτική του φωτός μέσα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το σκοτάδι.

 

Μια χώρα βρίσκεται υπό το απολυταρχικό καθεστώς του Ανώτερου Πληβείου. Σε μια τάξη σχολείου, οι έφηβοι μαθητές είναι γράμματα χωρίς ονόματα, εκπαιδεύονται για να αναπαράγουν προπαγανδιστικά σλόγκαν και κάνουν ιδανικό τους τον σαρκασμό και την πίστη στη διαίρεση των ανθρώπων.

 

Κι ένας δάσκαλος, που προσπαθεί να μην οργίζεται για να καταφέρει να εξασφαλίσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, ακολουθεί τις μυστικές εγκυκλίους της Επιθεώρησης, για να τονώσει τα πατριωτικά αισθήματα και την πολεμική ετοιμότητα των μαθητών του. Παίζουν: Αθανασία Αγοράκη, Βούλα Βερδελή, Γενοβέφα Ζάγγα, Γιούλη Καρναχωρίτη, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου, Παντελής Φλατσούσης.

 

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20.30 μέχρι τις 10 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ – φοιτητικό, ανέργων και κάτω των 30 ετών: 8 ευρώ.

 

………………………………………………………….

 

Η ΚΟΑ στη Στέγη

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Update, η KOA ερμηνεύει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος – τηλ.: 210-9249090) έργα των Ν. Τζώρτζη (σε πρώτη εκτέλεση), M. Ravel, R. Cendo και I. Stravinsky. Την ορχήστρα διευθύνει ο Βασίλης Χριστόπουλος. Σολίστ ο Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο) (φωτ.). Στις 8.30 μ.μ. Είσ.: 15, 18, 28 ευρώ. Μειωμ.: 10, 12, 15 ευρώ. Ανεργοι: 5 ευρώ.

 

……………………………………………………………

 

Το γεφύρι της Αρτας στον Ιανό

 

Απόψε στον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα – τηλ.: 210-3217810) η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris (Γιάννης Καλαβριανός, Χριστίνα Μαξούρη, Βασιλική Σαραντοπούλου) παρουσιάζει την Παραλογή με τίτλο «…κι αν πέφτουν τ’ άγρια πουλιά». Οι ηθοποιοί μάς αφηγούνται την τραγική ιστορία αγάπης του Γιοφυριού της Αρτας, με κείμενα, τραγούδια και ποιήματα. Η παράσταση ανεβαίνει σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού (φωτ.) και σχεδιασμό ήχων Χρύσανθου Χριστοδούλου. Τιμές εισιτηρίων: γενικό 10 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές και άνω των 65 ετών) 5 ευρώ. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianos.gr/radio.

 

…………………………………………………………

 

Με αγάπη από την Εστουδιαντίνα

 

Συναυλία με τίτλο «Η Αγάπη! Τίποτ’ άλλο δεν αξίζει» στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή – τηλ.: 211-1010020). Η Εστουδιαντίνα γιορτάζει τα δεκαπέντε της χρόνια ερμηνεύοντας, εκτός από κομβικές στιγμές της δισκογραφίας της, τραγούδια των Γιώργου Νταλάρα και Μίλτου Πασχαλίδη. Τη συναυλία πλαισιώνουν επίσης ο Θοδωρής Μέρμηγκας και η Ασπασία Στρατηγού. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 30 ευρώ. Α’ ΖΩΝΗ: 25 ευρώ, Β’ ΖΩΝΗ: 20 ευρώ, Γ’ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ και Δ’ ΖΩΝΗ: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).

 

…………………………………………………………………….

Ομαδική στην Ελληνοαμερικανική Ενωση

 

Εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μαγεία και Απομάγευση» στην γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Εκθέτουν δώδεκα καλλιτέχνες (Δημήτρης Αναστασίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Καβούνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μαριάννα Κατσουλίδη, ΜοΚα (Μουσιού Κατερίνα), Νικήτας Μπαχάρας, Βασίλης Πέρρος, Αχιλλέας Πιστώνης, Βασίλης Σελιμάς, Αντώνης Τσακίρης και Μαρία Φιλιππακοπούλου), που, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ηρα Παπαποστόλου, «τα κλειδιά που τους ενώνουν είναι η δημιουργική φαντασία και το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό που προτείνουν στον θεατή είναι να ανακαλύψει από την αρχή τις μορφές μέσα στο χάος της εποχής, την ψυχική του επαφή με την τέχνη και το χαμένο μυστήριο στην τέχνη αλλά και στη ζωή». Μέχρι τις 8 Μαρτίου 2014.

 

…………………………………………………………….

 

«Η Πόλη» στο Επί Κολωνώ

 

Το εμβληματικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Πόλη» σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάινα, σκηνικά/κοστούμια Γιώργου Χατζηνικολάου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου, μουσική Lost Bodies στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός – τηλ.: 210-5138067) για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

Ο Κίμων και η Ελισάβετ, ένα παράξενο ζευγάρι, περιφέρονται από πόλη σε πόλη, στην επαρχία μιας κατεστραμμένης χώρας. Ενώ το συνεχές αυτό ταξίδι τους φαντάζει ανούσιο, υπάρχει μια ακατανίκητη τάση που τους ωθεί σ’ αυτή την αέναη μετακίνηση. Τα μέρη διαμονής τους που εναλλάσσονται γίνονται οι τόποι μιας μάταιης προσπάθειας να επινοηθούν εμπειρίες που θα παραμερίσουν τις έντονες μνήμες ενός οδυνηρού παρελθόντος. Παίζουν: Βαγγέλης Ρόκκος, Κάτια Σπερελάκη, Γιώργος Ψυχογιός.

 

«Ψάχνοντας τον τόπο μας, εκεί όπου μπορείς να πεις, εδώ μεγάλωσα, σ’ αυτή τη γειτονιά έπαιξα, αυτόν τον δρόμο τον ξέρω καλά, αυτή είναι η πόλη μου,… θέλουμε η ταυτότητά μας να αναγράφει το γεννηθείς εις …» σημειώνει ο Στέλιος Μάινας. «Αυτή την αναφορά έχουμε όλοι μας ανάγκη, γιατί για να φτάσεις κάπου πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, κι οι δυο ήρωές μας έχουν ξεχάσει από πού ξεκίνησαν, ή δεν θέλουν να θυμούνται. Γιατί οι μνήμες, όταν έχει μεσολαβήσει μια καταστροφή, είναι οδυνηρές, τόσο που κάθε νύχτα φτάνουν στη γενέθλια πόλη και την άλλη νύχτα αναχωρούν για την επόμενη γενέθλια πόλη… έτσι που η φράση “αυτή είναι η πόλη μου…” να αφορά τελικά την ψυχή τους και μόνον την ψυχή τους».

 

Scroll to top