Pin It

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός των ζώων συντροφιάς στη χώρα μας, έκανε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Η πρόταση έχει σχέση με τα δεσποζόμενα κατοικίδια, τα οποία όμως επειδή οι κάτοχοί τους αρνούνται να τα στειρώσουν, γεννούν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα συνεχώς νέα σκυλιά να προστίθενται στη στρατιά των αδέσποτων. Η πρόταση διατυπώθηκε ως εξής:

 

«Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει και με τις τροπολογίες αυτές στον νόμο ένα μεγάλο κενό, αυτό του ελέγχου των χιλιάδων γεννήσεων -καθαρόαιμων και ημίαιμων- των απλών κατόχων ζώων, αυτών που ο πολίτης έχει μέσα στο σπίτι του ή εκτός αυτού ως κατοικίδιο, που είναι και ένας από τους πλέον βασικούς παράγοντες των εκατομμυρίων πλέον στη χώρα μας αδέσποτων.

 

Αναζητήστε στο Διαδίκτυο και στις εφημερίδες και θα δείτε χιλιάδες αγγελίες ζώων που είτε χαρίζονται είτε πωλούνται σε χαμηλές τιμές και που δεν γνωρίζουμε τι απογίνονται τελικά όσα δεν βρουν νέο ιδιοκτήτη.

 

Λόγω αμέλειας ή και αδιαφορίας των ιδιοκτητών, τα ζώα αυτά γεννούν συνεχώς, τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες, τα δε μικρά τους τα βάζουν σε κούτες και τα παρατούν παντού, σε σχολεία, σε σούπερ μάρκετ, σε σπίτια πολιτών που ασχολούνται με τα ζώα, σε χωράφια, σε κάδους σκουπιδιών κ.λπ., διότι δεν υπάρχει η κουλτούρα της στείρωσης στην Ελλάδα κ.λπ.

 

Αυτές οι γεννήσεις αποτελούν μεγάλη δεξαμενή δημιουργίας νέων αδέσποτων.

 

Για τους ιδιώτες επομένως ιδιοκτήτες ο νόμος δεν προβλέπει κάτι, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων και να μην έχουμε αυτό το θλιβερό θέαμα των χιλιάδων πεταμένων κουταβιών και γατιών και τα τόσα αδέσποτα.

 

Η πρόταση είναι πολύ απλή και ανώδυνη, γι' αυτό και δεν κατανοούμε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στις τροπολογίες.

 

Προτείνουμε απλά και χωρίς καμία ιδιαίτερη γραφειοκρατία να υπογράφεται μια δήλωση μεταξύ του ιδιοκτήτη, του οποίου γέννησε το κατοικίδιό του και του υιοθετούντος το ζώο, με τα στοιχεία αυτών και του ζώου, η οποία θα κατατίθεται στον οικείο δήμο, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρχει πάντα ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων, στη δε περίπτωση που το κατοικίδιο κάποιου έχει γεννήσει και δεν έχει κατατεθεί η δήλωση υιοθεσίας στον δήμο, να επιβαρύνεται με ανάλογο πρόστιμο για κάθε ζώο.

 

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάμε ότι θα αρχίσει να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των κουταβιών και να μην εγκαταλείπονται ένθεν κακείθεν».

* Νομίζουμε ότι η αύξηση των στειρώσεων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ρηξικέλευθων προτάσεων όπως η παραπάνω, θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην επιθυμητή, για χίλιους λόγους, μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Αρκεί, επιτέλους, να δει και η Πολιτεία το θέμα στα σοβαρά.

 

Scroll to top