18/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„«Κοπανατζήδες» υπουργοί

 

Αφαντοι ήταν χθες οι υπουργοί της κυβέρνησης από τη Βουλή, καθώς από τις οκτώ προγραμματισμένες επίκαιρες ερωτήσεις στην Ολομέλεια δεν συζητήθηκε ούτε μία, λόγω «κωλύματος υπουργού». Φανερά ενοχλημένος ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι «σήμερα έχουμε μια συνεδρίαση της Βουλής χωρίς κυβέρνηση. Ελπίζω αύριο το πρόγραμμα της Βουλής να είναι πιο αξιοπρεπές και αντίστοιχο με το κύρος του Κοινοβουλίου». Οι «κοπανατζήδες» υπουργοί και υφυπουργοί ήταν από τέσσερα υπουργεία: Οικονομικών, Υποδομών, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι Γ. Στουρνάρας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Θ. Τσαυτάρης απουσιάζουν εκτός Αθηνών, καμιά απάντηση, ωστόσο, δεν δόθηκε στο ερώτημα γιατί δεν προσήλθαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί ή γιατί η Βουλή δεν φρόντισε να αλλάξει έγκαιρα τη σειρά των ερωτήσεων.

 

Χ.ΙΩ.

 

……………………………………..

 

 

„Σφάζονται για το πλεόνασμα

 

Aτυπο καβγά για το πρωτογενές πλεόνασμα έστησαν οι Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς, διεκδικώντας ο καθένας για τον εαυτό του το μεγαλύτερο μερίδιο του «επιτεύγματος». Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι αποτελεί επιτυχία της δικής του κυβέρνησης, ο Γιώργος Παπανδρέου ισχυρίστηκε, μέσω του συνεργάτη του Γιώργου Ελενόπουλου, ότι οι βάσεις μπήκαν τη διετία 2010-2011, ενώ ο κ. Βενιζέλος, για να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να μην κατηγορηθεί ότι ταυτίζεται με την ατζέντα Σαμαρά, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της προσπάθειας είναι έργο των κυβερνήσεων πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, άρα του ΠΑΣΟΚ.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………..

 

 

„Επαγρύπνηση

 

Από κοντά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό για την επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, εκτιμώντας ότι επιταχύνονται οι αρνητικές εξελίξεις στο θέμα. Αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για Κυπριακό και ΠΓΔΜ κατέθεσαν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ ο Πάνος Καμμένος θα μεταβεί στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που διαφωνούν με το Κοινό Ανακοινωθέν.

 

Τ.Τ.

 

……………………………………..

 

 

„«Αντάρτες»

 

Ο ιός των αντάρτικων ψηφοδελτίων στη Ν.Δ. κόλλησε και το ΠΑΣΟΚ. Στη Δυτική Ελλάδα ο παπανδρεϊκός νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα έχει απέναντί του τον βενιζελικό Γιάννη Ζαφειρόπουλο, πρώην υπουργό επί Κώστα Σημίτη. Ο κ. Ζαφειρόπουλος ενήργησε αυτοβούλως και αποδοκιμάστηκε πολιτικά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και περίεργες, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να εκφράσει την απόλυτη υποστήριξή του στο πρόσωπο του Απ. Κατσιφάρα. Οι «58» πάντως τάσσονται με τον αντάρτη…

 

Δ.Κ.

 

………………………………………

 

 

„Επιστροφή στο μέλλον…

 

Κάποιοι χαμογελούσαν το 1986, όταν ο κεντροδεξιός επιχειρηματίας Τάσος Καλαμπόκης κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης απέναντι στον πανίσχυρο τότε Σωτήρη Κούβελα (μετέπειτα υπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη). Σήμερα, που ο όρος «ανεξάρτητος» θεωρείται μεγάλο προσόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι τον Τάσο Καλαμπόκη βολιδοσκοπούν και τα δύο στρατόπεδα για τα ψηφοδέλτιά τους στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα είναι σε ποιον θα βάλει πλάτη ο παλαιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός; -Στον Γιάννη Μπουτάρη, που επίσης προέρχεται από τον οικονομικό – επιχειρηματικό χώρο κι εμφανίζεται «ανεξάρτητος»; -΄Η στον Σταύρο Καλαφάτη, που κατεβαίνει με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας;

 

Ν.ΦΩΤ.

 

……………………………………..

 

 

„Εξεταστική

 

Πολιτική εξεταστική επιτροπή για την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο ζήτησε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας τη σύστασή της «ιστορικά αναγκαία». Υπενθυμίζουμε ότι εξεταστική για τον ίδιο λόγο είχε υποσχεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά «το έκανε γαργάρα» όταν έγινε πρωθυπουργός, ενώ την ίδια υπόσχεση έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………

 

 

„«Αυτοδιοίκηση και κοινωνία»

 

Ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Ερευνας (ΜΑΧΩΜΕ) διοργανώνει την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του (Αγ. Κωνσταντίνου και Γερανίου 47) εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Αυτοδιοίκηση και κοινωνία – Θεσμικός, κοινωνικός, αναπτυξιακός και κινηματικός ρόλος». Εισηγητές θα είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ ομιλητές θα είναι οι Τρύφωνας Κωστόπουλος, Σπύρος Τζόκας, Γιάννης Τόλιος και Κυριάκος Μακαρώνας.

 

Τ.Τ.

 

……………………………………..

 

 

„Στήριξη…

 

«Συνάντηση κορυφής» σε καλό κλίμα είχαν χθες οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κίνησης «Κοινωνία Πρώτα», με τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνο Σκουρλέτη και Αλέκο Φλαμπουράρη να συναντούν τους Οδυσσέα Βουδούρη, Θεόδωρο Παραστατίδη, Μαρία Δημητροπούλου και Στέλιο Στυλιανίδη. Ηταν η πρώτη φορά που συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον ανεξάρτητο βουλευτή μετά τις αντιδράσεις για τη στήριξή του ως υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την «αναγκαιότητα συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου για την ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής» καθώς και τη «διεύρυνση της συνεργασίας τους σε πρώτη φάση μέσα από τα κινήματα πολιτών και με προσανατολισμό στα προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε η Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη στήριξη της ηγεσίας στον Οδ. Βουδούρη.

 

Ν.ΣΒ.

 

……………………………………..

 

 

„Προς υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Φαίνεται ότι η απελπισία των κρατουμένων στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια. Με 178 υπογραφές οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι έφτασαν στο έσχατο σημείο να αρνούνται από σήμερα τα αντιρετροϊκά φάρμακα και το συσσίτιο. Η επιστολή τους αποτελεί κόλαφο για όποιο κράτος δικαίου έχει απομείνει. Η ζωή τους στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού είναι εκτεθειμένη άμεσα σε κινδύνους από λοιμώξεις, χωρίς ιατρική βοήθεια, ακόμα και χωρίς επαρκή σίτιση, χωρίς κρεβάτια, στριμωγμένοι, με συνθήκες υγιεινής που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης… απασχολημένος με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και τα πιλοτικά πανάκριβα βραχιόλια, ξέχασε την υπόσχεσή του να μεταφέρει (έστω) τους 50 οροθετικούς στον ελεύθερο χώρο των γυναικείων φυλακών. Μπροστά στην «ασφάλεια» της αποτροπής αποδράσεων, τι αξία έχουν μερικές ανθρώπινες ζωές;

 

Α.Ψ.

 

…………………………………….

 

 

„Ελεύθερες Ζώνες

 

Από την πίσω πόρτα επαναφέρει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να δημιουργήσει ελεύθερες οικονομικές ζώνες, κάτι που είχε ατονήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων έχει «παρεισφρήσει» διάταξη που προβλέπει ότι θα μπορούν να συνιστώνται Ελεύθερες Ζώνες (γενικώς) ή να αναγνωρίζονται ελεύθερες αποθήκες ή τελωνειακές αποθήκες μέσα σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Στο νομοσχέδιο δεν διευκρινίζεται τι είδους ΕΟΖ θα είναι και τι εργασιακές ή άλλες συνθήκες θα επικρατούν σε αυτές. Είναι βέβαιο όμως ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει αντιδράσεις μέχρι να δοθούν διευκρινίσεις.

 

Β.Γ.

 

…………………………………….

 

 

„Κινέζικο λιμάνι;

 

Για τη νέα επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, την οποία, ως γνωστόν, έχει μπλοκάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζήτησαν χθες ο υπουργός Ναυτιλίας με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τζου Σιαολί. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η συνεργασία με τους Κινέζους στο λιμάνι πρέπει να ενδυναμωθεί για να έρθουν περισσότερα έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο πρέσβης υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης της Cosco θα δώσει μήνυμα και σε άλλους επενδυτές από τη χώρα του, ενώ τόνισε ότι με την κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν έναν κοινό στόχο: να καταστήσουν τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Εχουν άδικο οι συνδικαλιστές που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πάει να μετατρέψει το λιμάνι σε μονοπώλιο των Κινέζων;

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

………………………………………

 

 

„Προσφυγές

 

Ακριβά φαίνεται ότι θα πληρώσει η Ελλάδα την ολιγωρία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και να συμπεριλάβει τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Τριακόσιες εξουσιοδοτήσεις ενδιαφερομένων να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο έχουν στα χέρια τους το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η οργάνωση Σύνθεση. Οποιος θέλει να συμμετάσχει στις προσφυγές προλαβαίνει να επικοινωνήσει με τις δύο οργανώσεις.

 

Δ.Αγγ.

 

…………………………………….

 

 

Το στήσιμο του πρωθυπουργού

 

Με κενά τα περισσότερα υπουργικά έδρανα, σε μια κατά τα άλλα κατάμεστη αίθουσα, ξεκίνησε να μιλά ο Αντώνης Σαμαράς ακριβώς στις 12.30, προλογίζοντας χθες τη συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο της επιχειρηματικής αδειοδότησης. Το στήσιμο από αρκετούς από τους οκτώ προσκεκλημένους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης στη μίνι φιέστα που οργανώθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, τον έβγαλε εκτός εαυτού, αλλά κατάφερε να συγκρατήσει τη δυσαρέσκειά του. «Είναι δύσκολο να είσαι στην ώρα σου. Αλλά εγώ θα αρχίσω ακριβώς στις 12.30 που έχουμε πει» ακούστηκε να σχολιάζει κοιτώντας το ρολόι του. Λίγα λεπτά προτού ολοκληρώσει, άρχισαν να εμφανίζονται ένας ένας, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Γ. Μιχελάκης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ο Σ. Καλαφάτης και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Απαντες ολίγον αναψοκοκκινισμένοι από το τρέξιμο και την… καζούρα για το…«ώρα ΠΑΣΟΚ» που άκουγαν γύρω τους.

 

Β.Γ.

 

Scroll to top