→Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και μελλοντικός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δεν έχει εξασφαλισμένη μια γρήγορη συμφωνία και επιχειρεί να αντιστρέψει τα προγνωστικά, προβάλλοντας περισσότερο τις προγραμματικές του θέσεις
Η προσπάθεια του Ματέο Ρέντσι να πείσει διακεκριμένους βιομηχάνους να αναλάβουν υπουργεία που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα δεν έχει ευοδωθεί
ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη -Συγγελλάκη
O Ματέο Ρέντσι έλαβε την ποθητή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ετοιμάζεται να ξεκινήσει, σήμερα, τις συναντήσεις του με τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν στην προσπάθεια συγκρότησης του νέου σχήματος με το οποίο επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Οι αρχικοί, ταχύτατοι ρυθμοί άφησαν τη θέση τους σε μια πιο προσεκτική πορεία πλεύσης, στην προσπάθεια να περιοριστούν οι κριτικές για λεπτομερώς προσχεδιασμένη άνοδο στην εξουσία. Στο μεταξύ, οπαδοί του κεντροαριστερού κόμματος οι οποίοι ζουν και συναντιούνται στην ιστορική, λαϊκή συνοικία του Τεστάτσιο (όπου βρίσκονταν, παλαιότερα, τα σφαγεία της Ρώμης) έφτιαξαν πανό με ένα απλό σεντόνι, και το ξεδίπλωσαν κάτω από το σπίτι του Ενρίκο Λέτα. Γράψανε, απλώς, «Grazie Enrico» («Eνρίκο ευχαριστούμε») και όλοι το ερμήνευσαν ως μια κίνηση αβρότητας και ευαισθησίας, μετά τις βάρβαρες διαδικασίες που επελέγησαν για να διωχθεί ο Λέτα από το κυβερνητικό μέγαρο, το Παλάτσο Κίτζι.
Απογοητευμένοι
Ο 39χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας και μελλοντικός πρωθυπουργός, στο μεταξύ, γνωρίζει πλέον ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς απογοητεύθηκε από τους μέχρι τώρα χειρισμούς του (σχετικό γκάλοπ δείχνει ότι το 38% απορρίπτει την πορεία του προς την εξουσία, το 37% την εγκρίνει και οι υπόλοιποι δεν θέλουν να εκφραστούν) και ποντάρει πια στην προβολή των κύριων προγραμματικών σημείων του.
Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο, ο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι μέσα στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησής του θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τόνωση της εργασίας και θα προωθήσει την ανανέωση του φορολογικού συστήματος. Είναι σαφώς δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά πρόκειται για ζωτικά, «ευαίσθητα» θέματα για τη χώρα. Κυρίως σε ό,τι αφορά την εργασία (η ανεργία των νέων αγγίζει το 42%) και το όλο φορολογικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η φορολογική πίεση, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εμπορικών ενώσεων, ξεπερνά το 45% του εισοδήματος, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες συνεχίζουν να χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο.
Αυτό που θα πρέπει να εξακριβωθεί είναι τι ακριβώς εννοεί ο φιλόδοξος Ματέο Ρέντσι με την έκφραση «μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας». Μέχρι τώρα μας εξήγησε ότι σκοπεύει να προτείνει την επέκταση των συμβολαίων αορίστου χρόνου, με πιο εύκολη, παράλληλα, δυνατότητα απόλυσης. Τώρα που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει κανείς τις λεπτομέρειες της πρότασης και του όλου σκεπτικού, για να καταλάβει αν μπορούν, όντως, να εξασφαλιστούν νέες, αξιοπρεπείς, θέσεις εργασίας ή αν πρόκειται για επιπλέον απελευθέρωση άνευ όρων.
Την ίδια ώρα, ο Ματέο προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο τής Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντεντζέμολο, να δεχτεί να αναλάβει το «υπουργείο για την προώθηση του Made in Italy», αλλά εκείνος φαίνεται να αντιστέκεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, του είπαν ήδη «όχι» ο συγγραφέας Αλεσάντρο Μπαρίκο (φερόμενος ως υποψήφιος υπουργός πολιτισμού), ο βιομήχανος Αντρέα Γκουέρα (ιδιοκτήτης γνωστής εταιρείας γυαλιών) και ο επιχειρηματίας Οσκαρ Φαρινέτι, ο οποίος δημιούργησε σειρά φημισμένων εστιατορίων με βάση την παράδοση και την ευρηματικότητα στην ιταλική κουζίνα.
Μάχαιραν έδωκας…
Τα πράγματα, τουτέστιν, δεν είναι και τόσο απλά. Πρέπει να ικανοποιηθούν, επίσης, οι απαιτήσεις των πολιτικών εταίρων και να περιοριστούν οι εσωκομματικές αποδοκιμασίες. Από τη μία, ο κεντροδεξιός Αντζελίνο Αλφάνο θέλει να παραμείνει υπουργός Εσωτερικών. Κάτι που σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές θα έδειχνε ότι η πολυδιαφημισμένη ανανέωση που προβάλλει ο Ρέντσι έμεινε στη θεωρία. Από την άλλη, στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζάνι Κούπερλο (προσκείμενος στον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, 18% στις τελευταίες εσωτερικές εκλογές μελών και φίλων) απαιτεί να λάβει ο νέος πρωθυπουργός σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με εργασία, ανάπτυξη και αλλαγή της σχέσης με τις Βρυξέλλες.
Ο δε Πίπο Τσιβάτι, τέλος, εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, δεν ανοίγει οριστικά τα χαρτιά του, δεν λέει με σαφήνεια αν τελικά θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Στο twitter, όμως, δημιουργεί το χάσταγκ #matteostaisereno (ματεομεινεησυχος). Είναι ακριβώς η ίδια σύντομη φράση με την οποία ο ίδιος ο Ρέντσι είχε καθησυχάσει τον Ενρίκο Λέτα λίγες εβδομάδες πριν τον ρίξει. Και ο νοών νοείτω.