gulang

18/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα γκουλάγκ της Βόρειας Κορέας

Έναν κόσμο βυθισμένο στο έρεβος, στον πόνο και το σκοτάδι, έναν κόσμο σιωπής και φόβου περιγράφει η έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα.
      Pin It

Εκθεση του ΟΗΕ καταγράφει μαζικές παραβιάσεις δικαιωμάτων, βασανιστήρια, εκτελέσεις, για «σωφρονισμό» πολιτικών αντιπάλων

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Εναν κόσμο βυθισμένο στο έρεβος, στον πόνο και το σκοτάδι, έναν κόσμο σιωπής και φόβου περιγράφει η έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα. Η 372 σελίδων έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιγράφει μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συστηματικά βασανιστήρια, εκτελέσεις κρατουμένων, κράτηση ανηλίκων, καταναγκαστική εργασία στα πρότυπα των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και μεθοδολογία τύπου «γκουλάγκ» για τον «σωφρονισμό» πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

 

Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, ο συνταξιούχος Αυστραλός αρχιδικαστής Μάικλ Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι αρχηγοί των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ο ίδιος ο Ανώτατος Ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ιλ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διεθνή Δικαιοσύνη επειδή διατάσσουν συστηματικά βασανιστήρια, προκαλούν λιμοκτονίες και διαπράττουν φόνους που αγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας».

 

Ο Κίρμπι και τα δύο μέλη της επιτροπής, ένας Σέρβος κι ένας Ινδονήσιος δικαστής, πρότειναν στον ΟΗΕ να παραπεμφθεί η Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν οι ένοχοι αυτών των εγκλημάτων. «Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τόσοι και τόσοι άνθρωποι έλεγαν πως δεν γνώριζαν τι συνέβαινε στα στρατόπεδα θανάτου. Τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη Βόρεια Κορέα, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να επικαλείται ως δικαιολογία την άγνοια για την αδράνειά της», υποστήριξε ο Αυστραλός πρόεδρος της επιτροπής.

 

Ωστόσο, οι προτάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για τον ΟΗΕ, ενώ για οποιαδήποτε απόφαση θα απαιτηθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να θέσει βέτο η Κίνα, στενός σύμμαχος του σταλινικού καθεστώτος της Πιονγιάνγκ. Η Κίνα είναι επίσης υπόλογη σοβαρών παραβιάσεων σύμφωνα με την έρευνα, καθώς επαναπροωθεί στη Βόρεια Κορέα μετανάστες, λιποτάκτες και φυγάδες που, όταν επαναπατρίζονται αντιμετωπίζουν βασανιστήρια, εγκλεισμό σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης», ακόμη και εκτέλεση.

 

Μαρτυρίες

 

Η Βόρεια Κορέα (που απαγόρευσε την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ στο έδαφός της) αντέδρασε στα συμπεράσματα της έκθεσης η οποία στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις ελάχιστων αιχμαλώτων που απέδρασαν από τα βορειοκορεατικά γκουλάγκ και κατέφυγαν στη Δύση. Η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τους ερευνητές ότι «είναι όργανα διεθνούς συνωμοσίας που στοχεύει στην υπονόμευση του σοσιαλιστικού συστήματος» και πως τα μέλη της επιτροπής του ΟΗΕ, «είναι μαριονέτες στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο».

 

Οι μαρτυρίες που καταγράφει η έκθεση είναι συγκλονιστικές και πέρα από τα όρια του τρόμου: «Στα στρατόπεδα κράτησης, οι έγκλειστοι είναι υποσιτισμένοι, οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα. Η διαχείριση των πτωμάτων γίνεται από τους άλλους κρατούμενους, όπως στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης… Καθημερινά διαπράττονται ωμότητες, βιασμοί, βασανιστήρια, συστηματική λιμοκτονία και εκτελέσεις…»

 

Στην έκθεση καταγράφονται τουλάχιστον έξι στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους και πολλά στρατόπεδα κράτησης και «ανάνηψης αντιφρονούντων» με συνολικό πληθυσμό εγκλείστων περί τους 200.000. Το πλέον διαβόητο στρατόπεδο είναι το «Γιο Ντοκ», με επίσημο όνομα «Αποικία καταναγκαστικής εργασίας Αριθμός 15». Εκεί βρίσκονται έγκλειστοι υπόδικοι για σοβαρά (πολιτικά) εγκλήματα και δεν προβλέπεται διαδικασία απελευθέρωσής τους. Από αυτό το στρατόπεδο δεν βγαίνει κανείς ζωντανός. Στην ευρύτερη περιφέρεια του Γιο Ντοκ υπάρχει και δεύτερη ζώνη, με στρατόπεδο «αναμόρφωσης», όπου ζουν κάτω από καλύτερες συνθήκες κρατούμενοι που υπέπεσαν σε ελαφρύτερα «εγκλήματα».

 

Ο συνολικός πληθυσμός του «Γιο Ντοκ» -που έχει έκταση 358 τετραγωνικά χιλιόμετρα- υπολογίζεται σε 50.000 κρατούμενους. Οι έγκλειστοι εργάζονται σε καταναγκαστικά έργα, συνήθως σε ορυχεία, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Αν δεν πιάσουν το πλάνο εργασιών, τους αφαιρείται η μισή μερίδα φαγητού, με αποτέλεσμα σύντομα να πεθαίνουν από την πείνα και τις κακουχίες.

 

Ποινές

 

Την ίδια ποινή επιβάλλουν και σε όσους δεν απομνημονεύουν τις ρήσεις του Ανώτατου Ηγέτη, στα μαθήματα «διαπαιδαγώγησης». Οι κοιτώνες δεν έχουν θέρμανση και οι επικρατούσες θερμοκρασίες περιβάλλοντος τον χειμώνα είναι 20 βαθμοί Κελσίου κάτω από το μηδέν.

 

Οσοι αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από το «Γιο Ντοκ» απέτυχαν και όλοι τους εκτελέστηκαν δημόσια, μπροστά στα μάτια των άλλων κρατουμένων. Από τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν καταγραφεί μόνο τρεις περιπτώσεις επιτυχημένης απόδρασης και οι περισσότερες πληροφορίες έρχονται από κρατούμενους που εξέτισαν την ποινή τους σε στρατόπεδα «ανάνηψης», τα οποία συνήθως συνορεύουν με τα σκληρά βορειοκορεατικά γκουλάγκ. Ολες οι μαρτυρίες της έκθεσης προέρχονται από Βορειοκορεάτες που διέφυγαν στη Δύση και δεν υπάρχει τρόπος ανεξάρτητης πιστοποίησης, καθώς οι Αρχές της Βόρειας Κορέας δεν επιτρέπουν ούτε καν στον ΟΗΕ να διεξαγάγει έρευνα στο έδαφός της.

 

Scroll to top