voudouris

19/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο… Πελοποννησιακός πόλεμος

Οι καραμπόλες μέσω των οποίων η υποψηφιότητα Βουδούρη μπορεί να απειλήσει σοβαρά τον σίγουρο ώς χτες «πελοποννησιάρχη» Πέτρο Τατούλη.
      Pin It

Οι καραμπόλες μέσω των οποίων η υποψηφιότητα Βουδούρη μπορεί να απειλήσει σοβαρά τον σίγουρο ώς χτες «πελοποννησιάρχη» Πέτρο Τατούλη

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Η Πελοπόννησος, ο βασικός κορμός τής άλλοτε παλιάς Ελλάδας που οι πολιτικοί της κάποτε «έλυναν και έδεναν», αποτελεί τον γόρδιο δεσμό των κομματικών επιτελείων εν όψει των περιφερειακών εκλογών.

 

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη οδήγησε σε διχασμό τις τοπικές οργανώσεις, δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις τους με την ηγεσία του κόμματος και τελικά ο γεννημένος στη Βουδαπέστη, από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, διδάκτωρ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εμπειρίες στα παρισινά οδοφράγματα του Μάη του 1968, «κατεβαίνει» υποψήφιος.

 

Πιθανή έκπληξη

 

Τοπικά στελέχη του κόμματος, ακόμα και εκείνα που είχαν διαφωνήσει με την επιλογή του, εκτιμούν ότι «αν κατορθώσουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας, τότε ο Οδ. Βουδούρης μπορεί να κάνει την έκπληξη». Η εκτίμηση αυτή «πατάει» σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά το ακροατήριο στο οποίο θα απευθυνθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Μεσσηνία τού δώσει προβάδισμα και στους υπόλοιπους νομούς δεν πέσει κάτω από το 15-20%, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, όπου «όλα πλέον θα είναι πιθανά». Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, δις διαγραφείς επειδή δεν υπέκυψε σε μνημονιακούς εκβιασμούς, μπορεί να ελπίζει ότι σε Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα με την καθολική ενεργοποίηση των βουλευτών του κόμματος, θα είναι σε θέση στον πρώτο γύρο να «κοντράρει» τον μέχρι χθες αδιαφιλονίκητο «πελοποννησιάρχη» Π. Τατούλη.

 

Ο δεύτερος και ίσως κρισιμότερος έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια και τις «κόντρες» που καταγράφονται. Η, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη (στις προηγούμενες εκλογές είχε υποστηριχθεί από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) δεν απολαμβάνει την καθολική στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Πρόσωπα που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν συμπαραταχθεί μαζί του, φέρεται να αποστασιοποιούνται, και ήδη στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα του Μοριά, συζητείται έντονα ότι «ο περιφερειάρχης μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων». Η δεδηλωμένη άρνηση του ΠΑΣΟΚ Κορίνθου να στηρίξει τον Π. Τατούλη, οι «γκρίνιες» ανάμεσα σε άλλοτε δικούς του ανθρώπους, η τουλάχιστον αναβλητικότητα του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας να τον στηρίξει επισήμως, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλου, δημιουργούν ένα μάλλον θολό κλίμα για τον περιφερειάρχη.

 

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πιθανή υποψηφιότητα πρώην βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ ώστε ο Π. Τατούλης στον δεύτερο γύρο να έχει μια μάλλον σίγουρη δεξαμενή ψήφων που δυνητικά θα μπορούσε να του δώσει τη νίκη.

 

Αν και, όπως λέγεται, «η δύναμή του είναι σε Λακωνία και Αργολίδα», εν τούτοις και στους δύο αυτούς νομούς το κλίμα απέχει από το να θεωρείται εύκρατο για τον ίδιο. «Ιστορίες για αναθέσεις έργων», λένε τοπικοί παράγοντες, «του έχουν εν μέρει στερήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία» και του χρεώνουν ότι «επιδιώκει να κάνει την Πελοπόννησο Ειδική Οικονομική Ζώνη».

 

Πρόσφατα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην νομάρχης Αργολίδας είπε ότι «νιώθω φιμωμένος στο περιφερειακό συμβούλιο», ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για «τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η «Πελοπόννησος Α.Ε.» για το project «Μυθική Πελοπόννησος»». Απαντες θυμούνται ότι Μεσσήνιοι παράγοντες είχαν εκφράσει τουλάχιστον τη δυσθυμία τους στον πρωθυπουργό για τον Π. Τατούλη, σε συνάντησή τους σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στις αρχές Ιανουαρίου, παρά τη δεξαμενή προσωπικών ψήφων που ο ίδιος διατηρεί…

 

Ο παράγων ΔΗΜΑΡ

 

Με ανοιχτό το θέμα αν η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει τον βουλευτή της πανεπιστημιακό Γ. Πανούση, όσοι γνωρίζουν καλά τα της περιφέρειας διατυπώνουν το ερώτημα «από ποιον θα κόψει ψήφους αυτή η υποψηφιότητα, αφού οι εκλογές καλώς ή κακώς έχουν προσλάβει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα;».

 

Από την άλλη πλευρά, o υποψήφιος του KKE Ν. Γόντικας (7% στις προηγούμενες), αν και του αναγνωρίζεται ότι άσκησε συνεπή αντιπολίτευση, δεν φαίνεται ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη.

 

Το στοίχημα για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν και σε τι βαθμό θα ενεργοποιήσει το οργανωμένο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα ευρύτερης συσπείρωσης. Οπως επιμένουν να λένε τοπικά στελέχη, «περιθώρια για άλλες αστοχίες δεν υπάρχουν, προέχει η νίκη των πολιτών».

 

Scroll to top