19/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα τείχη του «φρουρίου Ευρώπη»

Απελπισμένοι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική συγκεντρώνονται στη Μελίγια και στη Θέουτα, ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια δουλεμπόρων θα καταφέρουν να «περάσουν» στην Ισπανία.
      Pin It

Απελπισμένοι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική συγκεντρώνονται στη Μελίγια και στη Θέουτα, ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια δουλεμπόρων θα καταφέρουν να «περάσουν» στην Ισπανία

 

Της Ελλης Πάνου

 

Ενα μεγάλο πλήθος περίπου 30.000 μεταναστών, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, «καιροφυλακτεί» και περιμένει στο Μαρόκο την ευκαιρία για να αγγίξει το «όνειρο», υποστηρίζουν πηγές της ισπανικής αστυνομίας – προειδοποιώντας για τις «τεράστιες πιέσεις» που ασκούνται από τη συνεχή άφιξη στους δύο περιφραγμένους θύλακες της χώρας, τη Θέουτα και τη Μελίγια, που βρίσκονται στην Αφρική.

 

Πολλοί βρίσκονται εκεί υπό την καθοδήγηση εγκληματικών οργανώσεων, που αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν κάτω από τη μύτη των συνοροφυλάκων ή και με συνέργεια αστυνομικών. Χιλιάδες είναι αυτοί, ωστόσο, οι οποίοι χωρίς χρήματα για να επιβιώσουν, ούτε βεβαίως για να πληρώσουν τα «κόμιστρα» που ζητούν οι μαφιόζοι, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν και καταφεύγουν σε λύσεις απελπισίας. Εκεί αποδίδουν οι αρχές τη «μαζική» απόπειρα της 6ης Φεβρουαρίου, που κόστισε τη ζωή σε 15 μετανάστες, αλλά και τη συντονισμένη ομαδική έφοδο, την περασμένη Δευτέρα το πρωί, στους φράκτες που χωρίζουν τη Μελίγια από το Μαρόκο, περίπου 250 μεταναστών, κυρίως από το γαλλόφωνο Καμερούν.

 

Εκατό από αυτούς δεν τα κατάφεραν, οι υπόλοιποι όμως πέτυχαν «συντονισμένα και συντεταγμένα» να αποφύγουν τα μέτρα ασφαλείας -όπως αναφέρει η σχετική αναφορά- και περιχαρείς να πατήσουν σε ισπανικό έδαφος, λόγω και της «αυτοσυγκράτησης» που έδειξαν αυτή τη φορά οι δυνάμεις ασφαλείας. Οπως υποστηρίζουν οι αρχές, μεταξύ του πλήθους συνήθως «πέφτει σύρμα». Σε πολλές περιπτώσεις, όπως διαρρέουν πηγές της αστυνομίας, οι μετανάστες γνωρίζουν εκ των προτέρων πότε θα οργανωθεί η επόμενη «έφοδος» στα σύνορα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η πληροφορία για την αιματηρή προσπάθεια της 6ης Φεβρουαρίου είχε φτάσει στη Μαυριτανία τέσσερις ημέρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν στα σύνορα κι άλλοι απελπισμένοι, περιμένοντας στο βουνό Γκουρουγκού, που δεσπόζει του ισπανικού θύλακα της Μελίγια και είναι το προσωρινό «σπίτι» χιλιάδων μεταναστών, αλλά και σημείο συναλλαγών για δουλέμπορους, κυρίως από τη Νιγηρία, που ελέγχουν τη διακίνηση ανθρώπων μέσω των συνόρων της Αλγερίας.

 

Οι τρόποι εισόδου στην Ευρώπη είναι διάφοροι και ανάλογες είναι οι τιμές που ζητάνε οι συμμορίες. Το «τιμολόγιο» κυμαίνεται ανάλογα με τη μέθοδο: για παράδειγμα, γράφει η El Pais, 25 έως 45 ευρώ πληρώνει ο κάθε μετανάστης που θέλει να περάσει με σχεδία ή κολυμπώντας στη Θέουτα ή τη Μελίγια, 1.000 ευρώ εάν διαλέξει βάρκα, 3.000 εάν πρόκειται για ταχύπλοο, από 3.000 έως 4.000 ευρώ εάν κρυφτεί στα ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα με «ψεύτικα» πορτμπαγκάζ και κρυφά διαμερίσματα, ενώ 5.000 έως 6.000 ευρώ κοστίζει ένα πλαστό διαβατήριο. Σε ακραίες περιπτώσεις, για μετανάστες που έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης περιμένοντας, υπάρχει και η μέθοδος του «καμικάζι», όπως την αποκαλούν οι Ισπανοί αστυνομικοί.

 

Δηλαδή, απλώς επιβιβάζονται σε δίτροχο ή αυτοκίνητο και περνούν από τα φυλάκια και του Μαρόκου και της Ισπανίας με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο πέρασαν στις 7 Φεβρουαρίου στη Μελίγια εννέα μετανάστες -οι οποίοι βέβαια συνελήφθησαν και απελάθηκαν- και άλλοι 12 τέσσερις ημέρες μετά.

 

Scroll to top