Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η στάση της Ρωσίας. Ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν περίεργες, εμπρηστικές φήμες ότι η Μόσχα σκέφτεται την αποστολή στρατιωτών στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ επιτέθηκε κατά της Δύσης και της αντιπολίτευσης με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις. «Δεν μπορούμε παρά να χαρακτηρίσουμε τα γεγονότα στην Ουκρανία ως τίποτα λιγότερο από απόπειρα πραξικοπήματος και αρπαγή της εξουσίας διά της βίας», είπε. «Χωρίς αμφιβολία, την ευθύνη έχει η αντιπολίτευση που απέρριψε τις συμβιβαστικές προτάσεις και προώθησε παράνομα αιτήματα. Ευθύνη έχουν και πολλές δυτικές χώρες που παρενέβησαν στα γεγονότα φλερτάροντας με τους διαδηλωτές, αποφεύγοντας επίμονα να μιλήσουν για εξτρεμιστικές πράξεις και ναζιστικά φαινόμενα».
Παρότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία επιμένει στην πολιτική της της μη παρέμβασης στα εσωτερικά άλλης χώρας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γιανουκόβιτς. Είναι άγνωστο τι ειπώθηκε, αλλά φαίνεται ότι, για καλό και για κακό, η Μόσχα επέλεξε να κρατήσει στάση αναμονής μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις, καθυστερώντας «για τεχνικούς λόγους» τη δεύτερη δόση του δανείου που είχε συμφωνηθεί με το Κίεβο και η οποία επρόκειτο να καταβληθεί χθες.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ενωση ξύπνησε αιφνιδίως και μετά την αιματοχυσία μπήκε επιθετικά στο ρινγκ της διπλωματικής αντιπαράθεσης. Η Ανγκελα Μέρκελ έψαξε στο τηλέφωνο τον Γιανουκόβιτς αλλά δεν τον βρήκε, μίλησε όμως μαζί του χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ακολούθησε πυρετός διπλωματικών επαφών, ανακοινώθηκε έκτακτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και όλοι φαίνεται ότι συμφώνησαν στο μέτρο της επιβολής κυρώσεων κατά Ουκρανών αξιωματούχων, με αποστολή παράλληλα σήμερα στο Κίεβο ενισχυμένης αντιπροσωπείας, που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας.
Εκάμφθησαν ακόμα και οι δισταγμοί του Βερολίνου, που μέχρι προχθές ήταν αντίθετο στις κυρώσεις και τώρα έχει πειστεί, αν και με μισή καρδιά. «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες», είπε η Μέρκελ, «για να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί όταν λέμε ότι θέλουμε να γίνει επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας… ωστόσο αυτό το μέτρο από μόνο του δεν επαρκεί. Πρέπει να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση».
Κυρώσεις
Οσο για την Ουάσινγκτον, δεν απέκλεισε να συνταχθεί με την Ε.Ε. στο μέτρο των κυρώσεων. Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε χθες το Κίεβο ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν δεν αποκλιμακωθεί η βία, είπε ότι η κρίση πρέπει να λυθεί από τους πολιτικούς και όχι τον στρατό και υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης της αντιπαράθεσης.
Πέρα από τις διπλωματικές προσπάθειες, οι αναλυτές θεωρούν ότι το κλειδί των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες κρατούν οι Ουκρανοί ολιγάρχες, τα στελέχη των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας και οι κορυφαίοι από τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Οταν κάποιοι από αυτούς αρχίσουν να απομακρύνονται από τον Γιανουκόβιτς, εκτιμά ο Ντέιβιντ Ντάλτον, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, τότε θα είναι η αρχή του τέλους για τον Γιανουκόβιτς.
Ενας από τους ολιγάρχες αυτούς είναι και ο επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος Ντιμίτρι Φιρτάς, που χθες, με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών, αφού προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο, τάχθηκε κατά της χρήσης βίας από όπου κι αν προέρχεται. «Οι ταραχές αποδυναμώνουν τη χώρα και μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες», ανέφερε η ανακοίνωσή του, με την οποία ζητά από τους πολιτικούς να δώσουν τέλος στην κρίση μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής.