20/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων

Οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές από την ανατολική Μογγολία ώς την ανατολική Κίνα. Στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία γνώρισαν εκτεταμένους καύσωνες.
      Pin It

Οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές από την ανατολική Μογγολία ώς την ανατολική Κίνα. Στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία γνώρισαν εκτεταμένους καύσωνες

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Εκτός από αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αρκετές περιοχές του κόσμου καταγράφηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων του 2014.

 

Σε αυτό το διάστημα, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βίωσε σφοδρά κύματα ψύχους και έντονες καταιγίδες, ενώ η Καλιφόρνια εξακολούθησε να κατακυριεύεται από την ξηρασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε την ψυχρότερη περίοδο Δεκεμβρίου–Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί στα αρχεία με σοβαρές, εκτεταμένες και παρατεταμένες πλημμύρες. Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, οι καταιγίδες και οι υψηλές παλίρροιες προκάλεσαν ζημιές και πλημμύρες και σε άλλες παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, ενώ υπήρξε και μια ασυνήθιστα βαριά χιονόπτωση στις νότιες Αλπεις. Οι μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν εξαιρετικά υψηλές από την ανατολική Μογγολία ώς την ανατολική Κίνα. Στο νότιο ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία γνώρισαν εκτεταμένους καύσωνες.

 

Για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, το ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών έζησε κρύες, αρκτικές καιρικές συνθήκες. Αυτό αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες στο δυτικό τμήμα της χώρας, έτσι ώστε, συνολικά, οι θερμοκρασίες του Ιανουαρίου παρέμειναν κοντά στον μέσο όρο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου καταγράφηκαν έντονες καταιγίδες στην Ανατολική Ακτή που προκάλεσαν σημαντική αναστάτωση στις μεταφορές και τα ενεργειακά δίκτυα.

 

Την ίδια στιγμή η Αλάσκα ζούσε τον τρίτο θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τη NOAA, με τη μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο να φτάνει στο Ανκορατζ τους μείον 1,2 βαθμούς Κελσίου, την τέταρτη θερμότερη που έχει καταγραφεί και ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία τον περασμένο Ιανουάριο στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη. Το ίδιο καιρικό σύστημα υψηλής πίεσης ήταν υπεύθυνο για την εντατικοποίηση της ξηρασίας στην Καλιφόρνια που στα τέλη Ιανουαρίου κηρύχθηκε σε κατάσταση «εξαιρετικής» ξηρασίας, για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια, από τότε δηλαδή που καθιερώθηκε το αμερικανικό σύστημα ελέγχου ξηρασιών.

 

Ο ασυνήθιστα κρύος καιρός στις ανατολικές ΗΠΑ συνέπεσε με έντονες καταιγίδες στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη Βρετανία οι έντονες καταιγίδες είχαν μεγάλη διάρκεια, γεγονός που οδήγησε στην υγρότερη περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου από τότε που τηρούνται αρχεία. Οι έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τα μεγάλα κύματα οδήγησαν σε εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφές στις παράκτιες περιοχές. Τον φετινό Ιανουάριο στη Βρετανία καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες βροχής (23 ημέρες) σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μήνα από το 1961.

 

Θυελλώδεις άνεμοι και υψηλές παλίρροιες προκάλεσαν επίσης σοβαρά προβλήματα κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Κατά την έναρξη του Φεβρουαρίου, η Βενετία και άλλες περιοχές της Ιταλίας πλημμύρισαν, εξαιτίας του συνδυασμού των υψηλών παλιρροιών και των ισχυρών ανέμων. Ενα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης είδε ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στις πρώτες έξι εβδομάδες του 2014. Η γαλλική Météo ανέφερε ότι η Γαλλία είχε τον πιο θερμό Ιανουάριο από το 1900 (ανάλογο με το 1988 και το 1936). Για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες στις 9 Ιανουαρίου ήταν 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στη Γερμανία, η μέση θερμοκρασία της χώρας τον Ιανουάριο ήταν 2,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1961-1990, σύμφωνα με την Deutscher Wetter Dienst, ενώ στην Ισπανία, η AEMET ανέφερε ότι η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν 2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

 

Μεγάλο τμήμα της Ρωσίας γνώρισε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από το φυσιολογικό που έφτασαν τους συν 9 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 29 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου.

 

Η Κίνα γνώρισε έναν ξηρό και ζεστό Ιανουάριο με τις βροχοπτώσεις να είναι οι χαμηλότερες από το 1987. Πολλές περιοχές της Κίνας βίωσαν λιγότερες βροχοπτώσεις, κατά 50-80%, σύμφωνα με την China Meteorological Adminstration. Ο μέσος όρος των εθνικών θερμοκρασιών κατά την περίοδο 1 έως 27 Ιανουαρίου ήταν μείον 3,9 βαθμοί Κελσίου, ο δεύτερος υψηλότερος μετά το 1961.

 

Το 2013 ήταν για την Αυστραλία το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί με συνεχείς και εκτεταμένες θερμές περιόδους όλο τον χρόνο, που οδήγησαν σε θερμοκρασίες-ρεκόρ και αρκετές σοβαρές πυρκαγιές. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και στα μέσα Φεβρουαρίου του 2014. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας δήλωσε ότι ένα σημαντικό κύμα καύσωνα επηρέασε πολύ το κεντρικό και ανατολικό εσωτερικό της Αυστραλίας κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014. Ακολούθησαν σημαντικοί πολυήμεροι καύσωνες που επηρέασαν τη νοτιοανατολική Αυστραλία κατά την περίοδο 13 έως 18 Ιανουαρίου.

 

Τέλος, στην Αργεντινή η περίοδος των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, συνεχίστηκε έως και τον Φεβρουάριο, ιδιαίτερα σε κεντρικές και βόρειες περιοχές, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας. Περιοχές της Βραζιλίας βίωσαν τον πιο θερμό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί, ενώ στη Νότια Αφρική σημειώθηκε καύσωνας στα μέσα Ιανουαρίου.

 

Scroll to top