20/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Χρηματοδότηση Μεγάρου

 

Διάβασα την πρόσφατη ανακοίνωση για εξεύρεση λύσης στα χρέη του Μεγάρου. Είναι γεγονός πως κάθε πολίτης που αναζητεί την ποιότητα βρίσκει σαν όαση το Μέγαρο Μουσικής. Δυστυχώς οι σπατάλες τρις οδήγησαν στο αδιέξοδο και στην απειλή λουκέτου. Επίσης προκύπτουν κρισιμότατα ερωτήματα για τα αμαρτήματα του Μεγάρου και ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

 

1) Είναι επιτρεπτό σε έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από το κράτος, να μην υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί (έσοδα – έξοδα) εδώ και 15 χρόνια;

 

2) Είναι επιτρεπτό να πληρώνει η Λυρική για τις πρόβες της στο Μέγαρο;

 

3) Γιατί άραγε το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στην ΕΤΕ οφειλή του ΟΜΜΑ για την κάλυψη δανείου ποσού 95 εκατ. ευρώ; Η σκανδαλώδης αυτή ρύθμιση έγινε από τον τότε υπ. Οικονομικών Π. Δούκα, με προφανή και άδικη επιβάρυνση των ανίδεων πολιτών. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα θα καλούνταν ο όποιος υπουργός να καλύψει εξ ιδίων το ποσό αυτό λόγω του σχετικού σκανδάλου.

 

4) Ο πολίτης δεν πληροφορήθηκε πού διατέθηκε το αστρονομικό ποσό των 750.000 ευρώ που είχε καταβάλει το ζεύγος Αγγελόπουλου, που στη συνέχεια ακύρωσε χορηγία προς το Μέγαρο, ύψους 250.000 ευρώ. Η ακύρωση έγινε επειδή, κατά τους χορηγούς, υπήρξε δυσφημιστικό δημοσίευμα γι’ αυτούς σε εφημερίδα του μεγαλοεκδότη. Ομοιες αστρονομικές χορηγίες υπήρξαν τα τελευταία 15 χρόνια, που μέχρι σήμερα αποτελούν (κακώς) επτασφράγιστο μυστικό αντί να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Εφόσον λοιπόν υπήρχαν χορηγίες δεν επετρέπετο η επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ. και πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν λόγοι διαπλοκής. Το χειρότερο από όλα είναι ότι υπήρχαν χορηγίες και από νυν υποδίκους (Λαυρεντιάδης κ.λπ.).

 

5) Ποιος άραγε υπουργός ενέκρινε την επιχορήγηση 12 εκατομμυρίων το έτος 2009; Σε περίπτωση που το Μέγαρο συνεχίσει να λειτουργεί ως ιδιωτικός φορέας, τότε είναι αυτονόητο ότι το ΥΠ.ΠΟ. θα πρέπει να διακόψει κάθε επιχορήγηση, διαφορετικά θα συνεχίσουν οι πολίτες να σκέπτονται περί διαπλοκής σ’ ένα κράτος – μπανανία κ.ο.κ.

 

Θεωρώ ότι η αποστολή του κράτους έπρεπε να τελειώσει μετά την κατασκευή του Μεγάρου, που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος, το οποίο συνεχίζει ακόμη να πληρώνει τις δόσεις των δανείων! Εδώ και τόσα χρόνια θα έπρεπε το κράτος να ελέγχει την πλειοψηφία του Δ.Σ. -με ενδελεχή έλεγχο των ισολογισμών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους-, τις χορηγίες, τα έσοδα και τα έξοδα. Ομως η διαπλοκή και η σκόπιμη απουσία κρατικής εποπτείας, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφάνειας, οδήγησαν στο λουκέτο. Συγκεκριμένα, συνήφθησαν δύο δάνεια 150 εκατ. (2003) και 100 εκατ. (2007) (διάρκειας 25 ετών) επί πρωθυπουργίας Σημίτη και Καραμανλή, αντίστοιχα, που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου! Αραγε ποιοι υπουργοί πήραν τέτοιες πρωτοβουλίες εν μέσω κρίσης και χρεοκοπίας; Είναι δυνατόν αυτή η χώρα να μη βρεθεί στην άβυσσο; Οποιαδήποτε χρηματοδότηση του Μεγάρου θα πρέπει να έχει την έγκριση και των τριακοσίων βουλευτών. Αναμένω με ενδιαφέρον την άποψη του υπουργού του ΥΠ.ΠΟ. κ. Παναγιωτόπουλου.

 

Γιώργος Τρανταλίδης

δικηγόρος, Πειραιάς

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Οχι στο μπετόν

 

Το μπετόν δεν άντεξε! Το μπετόν (σκυρόδεμα), σκληρό πηγμένο μίγμα από σκύρα (χαλίκια), άμμο, τσιμέντο και νερό, δεν άντεξε, σκόρπισε. Αλλού λίγο, αλλού πολύ, αλλού καρτέρησε και καρτερεί για μια άλλη φορά με σεισμό δυνατότερο ή με μεγαλύτερη επιτάχυνση ή και διαφορετική εστίαση. Το αν δεν έπεσε πάνω σε κεφάλια, δεν τσάκισε χέρια, πόδια ή κορμιά, αυτό οφείλεται γιατί ήταν οπλισμένο με πλέγματα σιδήρου μέσα του (μπετόν αρμέ), που κράτησαν τα κομμάτια του. Κόποι, καημοί και βάσανα δύο γενεών μέσα σε εξήντα ένα χρόνια (1953 – 2014) γίνανε ερείπια στην Κεφαλονιά μας. Αρκετοί ζήσαμε να δούμε και να νιώσουμε και τις δύο καταστροφές.

 

Πρώτο και αβίαστο συμπέρασμα, ότι πάνω από τα κεφάλια μας όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες σεισμόπληκτες περιοχές, το μπετόν για στέγη όπως και κάθε άλλο βαρύ υλικό είναι απαράδεκτο.

 

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι νομίζω συνθετότερο και δυσκολότερο στην κατανόηση και την αποδοχή για να γίνει οδηγός αλλαγής πλεύσης. Οι περισσότεροι πατροπαράδοτα γαλουχηθήκαμε με την επιθυμία διατήρησης ή απόκτησης μιας κατοικίας στεριωμένης, ριζωμένης, γερά θεμελιωμένης στον τόπο μας. Αυτό που δεν μας είπαν ήταν πως αυτός ο τόπος οφείλει να είναι γερά θεμελιωμένος στην υπόλοιπη φλούδα της γης. Σ΄ αυτή τη φλούδα τη σπασμένη σε πλάκες που συγκρούονται, που χώνεται η μία κάτω από την άλλη και εκεί τσαλακώνονται και οι τόποι ξεθεμελιώνονται και γίνονται ασταθείς. Ενας τέτοιος τόπος έλαχε να είναι το νησί μας και όχι μόνο αυτό. Κι αν θέλουμε τη σκέψη μας να την πάμε ακόμη παρακάτω, και ολόκληρος ο πλανήτης μας είναι ασταθής με ημερομηνία λήξης. Καθώς και το ηλιακό μας σύστημα και ο γαλαξίας μας μέσα στα δισεκατομμύρια των άλλων. Ας μας γίνει επιτέλους συνείδηση για προσανατολισμό σκέψης μια για πάντα: Είμαστε όλοι πλάνητες, τσιγγάνοι, ταξιδιάρηδες μέσα στο χρόνο και το σύμπαν. Και ένα από τα δυνατότερα μυαλά του κόσμου μέσα σ ένα ανήμπορο σώμα, το μυαλό του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, μας συμβούλεψε πως η σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται στα αστρικά ταξίδια με πηγαιμό σε άλλους τόπους μακρινούς και φιλόξενους όταν η γη κρυώσει και γίνει ακατοίκητη στην πορεία της για την μαύρη τρύπα…

 

Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος,

συνταξιούχος του ΤΣΑΥ, Βριλήσσια

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Eκκλησίες

 

Σας πληροφορώ τα εξής: Κατά την είσοδό μου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου που ευρίσκεται επί της οδού Αχαρνών στα Πατήσια, είδα το εξής: επάνω στο παγκάρι εκτός από τα έντυπα της εκκλησίας ήταν και ένα έντυπο του κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Επειτα από εντονότατη διαμαρτυρία μου λέγοντας ότι εδώ είναι εκκλησία και όχι κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, οι επίτροποι αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν.

 

Βλέπουμε ότι μετά τη γνωστή παρέμβαση στα κομματικά του μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως τη σκυτάλη την παίρνουν και οι εκκλησίες.

 

Παναγιώτης Αναστόπουλος

Πατήσια

 

 

 

 

 

Scroll to top