21/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβεβαιώθηκε το χάσμα με την ΠΓΔΜ

Αιχμές κατά την επίσκεψη Βενιζέλου στα Σκόπια.
      Pin It

Αιχμές κατά την επίσκεψη Βενιζέλου στα Σκόπια

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με αιχμές, πικρόχολα σχόλια και μια δόση ειρωνείας συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., κατά την οποία είχε συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» στο θέμα της ονομασίας και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί την «καταδικαστική» γι’ αυτήν, όπως τη χαρακτήρισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ερωτώμενος για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος δεν προέβη σε κοινές δηλώσεις, στα Σκόπια, με κάποιον από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ -απ’ αυτούς με τους οποίους έχει συναντήσεις- σε αντίθεση με ό,τι έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, σχολίασε: «Ισως στον κ. Βενιζέλο δεν άρεσε το φόντο». Στο φόντο αυτό, μπροστά από το οποίο έκανε τις δηλώσεις ο κ. Πόποσκι, αναγράφεται: «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

 

Τα καρφιά συνεχίστηκαν και από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος ευχήθηκε στην Ελλάδα επιτυχημένη θητεία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τρέχουσα προεδρία της Ε.Ε. θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της Ενωσης, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Παράλληλα, τόνισε ότι θα ήταν επωφελές τόσο για τη χώρα του όσο και για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή να εφαρμοστεί η πρακτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.

 

Ζήτησε «δημιουργική στάση»

 

«Ο κ. Γκρούεφσκι μου επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό. Αυτό είναι σημαντικό αλλά πρέπει να μετατραπεί σε μια δημιουργική στάση σε σχέση με το όνομα» δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι στις επαφές του κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι έχουν την υποχρέωση να αποδεχθούν την Κοινή Θέση του Συμβουλίου της Ε.Ε τον Δεκέμβριο που στρέφει την προσοχή τους στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε ακόμη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, και τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι. Στο μεταξύ, περίπου 50 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες, έξω από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, περιθωριακή εθνικιστική οργάνωση για να «καταγγείλουν», όπως ανέφεραν, την πολιτική που ασκεί η Ελλάδα έναντι της χώρας τους.

 

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Scroll to top