21/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιους ευχαριστούν οι νικητές των Οσκαρ: έρευνα του περιοδικού Slate

Πρώτα η Μέριλ, μετά ο Θεός

      Pin It

Σε δουλειά να βρίσκονται οι κινηματογραφικοί συντάκτες εν όψει των Οσκαρ, που απονέμονται την Κυριακή 2 Μαρτίου, στο θέατρο Dolby του Λος Αντζελες. Το περιοδικό Slate κάθισε και ανέλυσε όλες τις σύντομες ομιλίες των νικητών τα προηγούμενα χρόνια, με κριτήριο ποιον, κυρίως, ευχαριστούν: τη μαμά τους, τα παιδιά τους, τον παραγωγό τους ή τη… Μέριλ Στριπ;

 

Μην απορείτε. Η μεγάλη ηθοποιός, που έχει κερδίσει 18 υποψηφιότητες και τρία Οσκαρ, στα μάτια των συναδέλφων της είναι ανώτερη δύναμη και από τον ίδιο τον καλό Θεό. Εντάξει, δεν είναι και τόσο πολλοί αυτοί που την έχουν αναφέρει, τέσσερις μόνο. Αλλά και τον μεγαλοδύναμο τρεις τον επικαλέστηκαν, πολύ χαμηλός αριθμός για μια χώρα, που ακόμα και ο Ομπάμα έχει τον Θεό ψωμοτύρι. Από δύο ευχαρίστησαν τον Σίντνεϊ Πουατιέ και την Οπρα Γουίνφρι.

 

Από ’κεί και πέρα τα στατιστικά δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους. Πολύ ψηλά στα «Thank you» των νικητών είναι η ίδια η Ακαδημία (32 αναφορές), ακόμα πιο δημοφιλείς είναι οι σκηνοθέτες (42), και λίγο πιο χαμηλά βρίσκονται ατζέντηδες, παραγωγοί και συμπρωταγωνιστές. Τα μέλη των οικογενειών τους δεν έχουν παράπονο: προηγούνται οι σύζυγοι (25 αναφορές), κυρίως όταν είναι παρόντες-ούσες, και ακολουθούν τα παιδιά τους (21). Οι σεναριογράφοι, επίσης, έχουν μεγάλες πιένες (17 αναφορές), το ίδιο και όσοι καθόρισαν τα πρώτα βήματα της καριέρας των βραβευμένων (παππούδες, παλιότεροι σκηνοθέτες και παραγωγοί).

 

Σύμφωνα με το Slate, οι γυναίκες είναι πιο γενναιόδωρες από τους άνδρες, έχουν πάντα μεγαλύτερη λίστα ονομάτων να ευχαριστήσουν (κι ας πέφτει πάνω στα λόγια τους η ενοχλητική μουσική). Υπάρχει, δε, ένας άντρας που όταν πήρε το 2006 Οσκαρ β΄ρόλου για το «Syriana» δεν ευχαρίστησε κανέναν. Πρόκειται για τον Τζορτζ Κλούνεϊ , που σαφώς προτιμούσε το Οσκαρ σκηνοθεσίας για το «Καληνύχτα και Καλή Τύχη». Ανέβηκε στη σκηνή, άρχισε να επαινεί την Ακαδημία για το προοδευτικό της πνεύμα, έκανε μεταβολή και κατέβηκε χωρίς να πει ούτε ένα όνομα.

 

Κι αφού πιάσαμε τη θεά Μέριλ Στριπ, που και φέτος διεκδικεί Οσκαρ α΄ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Aύγουστος», μόλις έγινε γνωστός και ο επόμενος. Θα ερμηνεύσει τη θρυλική πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος, τη Βρετανίδα Εμελιν Πάνκχερστ (1858-1928) στην ταινία «Σουφραζέτα» της Σάρα Γκάβρον, βασισμένη σε σενάριο της Αμπι Μόργκαν («Σιδηρά κυρία»). Πρωταγωνίστρια της ταινίας θα είναι, βέβαια, η Κάρεϊ Μάλιγκαν, στον ρόλο μιας από τις πολλές ηρωικές σουφραζέτες που με ηγέτιδα την Πάνκχερστ επέβαλαν με απίστευτους σήμερα αγώνες και διωγμούς την ψήφο των γυναικών το 1918.

 

Επιμ. Β.Γεωργ.

 

Scroll to top