21/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μάχη της κάλπης σε 63 Δικηγορικούς Συλλόγους

Στην οδό Ακαδημίας, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο «ύψος» μεταξύ Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη, στον αριθμό 60 όπου στεγάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο της χώρας, η εικόνα θα θυμίζει... φοιτητικές εκλογές! Αφίσες στις κολόνες και τους τοίχους, τραπεζάκια με «πληροφορίες και υλικό», παρέες στα.
      Pin It

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι ψηφίζουν για την ανάδειξη νέων προέδρων και διοικητικών συμβουλίων. Φέτος κατεβαίνουν οκτώ συνδυασμοί με επικεφαλής υποψήφιους προέδρους και έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο. Η «Εφ.Συν.» φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις των οκτώ υποψήφιων προέδρων για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

 

Στην οδό Ακαδημίας, την Κυριακή και τη Δευτέρα, στο «ύψος» μεταξύ Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη, στον αριθμό 60 όπου στεγάζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το μεγαλύτερο επιστημονικό σωματείο της χώρας, η εικόνα θα θυμίζει… φοιτητικές εκλογές! Αφίσες στις κολόνες και τους τοίχους, τραπεζάκια με «πληροφορίες και υλικό», παρέες στα πεζοδρόμια με κοστούμια και ταγέρ ή… πιο κάζουαλ, άπειρη κατανάλωση καφέ, «πολιτικό καμάκι», πηγαδάκια, αντιπαραθέσεις και λογομαχίες, ηπιότερες πάντως των αντίστοιχων στα φοιτητικά αμφιθέατρα.
Αυτό το στοιχείο, μαζί με την πιο ώριμη ηλικιακά παρουσία της ιδιότυπης «λαοσύναξης», θα δείχνει ότι δεν πρόκειται για κάποιο φοιτητομάνι -έστω και αν οι… παροικούντες τα τραπεζάκια ως επί το πλείστον έχουν μαχητικό παρελθόν στα αμφιθέατρα, τις συνελεύσεις και τις εκλογές των Νομικών Σχολών. Τόσο στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας όπως και στους λοιπούς 62 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας διεξάγονται εκλογές.
Στις 14 Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκαν οι αντίπαλοι συνδυασμοί του ΔΣΑ, Κυριακή στήνονται οι κάλπες της «μάχης» για την ανάδειξη των μελών και του προέδρου του δ.σ., με μέγα το ενδεχόμενο ο τελευταίος να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, 2 έως 4 Μαρτίου.
Οκτώ συνδυασμοί με επικεφαλής υποψηφίους προέδρους και έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο κατεβαίνουν στον ΔΣΑ. Για πρώτη φορά ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, ο ποινικολόγος Βασίλης Αλεξανδρής, διεκδικεί την προεδρία του ΔΣΑ χωρίς συνδυασμό. Υποψήφιος είναι και πάλι ο σημερινός πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος, επικεφαλής της Κοινωνίας Δικηγόρων. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί είναι: Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων, με επικεφαλής τον Βασίλη Παπαστεργίου, Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων με τον Αγγελο Βρεττό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων με επικεφαλής τον παλιό συνδικαλιστή Παναγιώτη Γαλετσέλη, οι Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι με τον Γεώργιο Μαραγκό, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας με τον Γεώργιο Παριανό και η Ανεξάρτητη Πρόταση με επικεφαλής τον Παναγιώτη Περάκη. Χωρίς υποψήφιο πρόεδρο είναι οι συνδυασμοί: Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – Erga Omnes – Ωρα Ευθύνης – Δικηγορική Ανανέωση, Ενωμένοι Δικηγόροι, Θέμιδος Μέτωπο, Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης, Νέα Γενιά Δικηγόρων και Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη.

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Βασίλης Παπαστεργίου, Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων

 

Καθώς την Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι εκλέγουν τις διοικήσεις των ανά τόπο συλλόγων τους, είναι επίκαιρος ένας διάλογος για την προοπτική του δικηγορικού συνδικαλισμού.

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι δικηγόροι υπέστησαν μια σειρά από ήττες σε σχέση με τη θεσμική, αλλά και τη φορολογική τους αντιμετώπιση. Η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα υπερφορολόγησης που ήδη ωθεί στην έξοδο χιλιάδες συναδέλφους. Η ηγεσία του ΔΣΑ συνέπραξε σε αυτή την ήττα αρνούμενη να κινητοποιήσει το σώμα και καταστέλλοντας τις συλλογικές διαδικασίες. Ωστόσο, πέρα από την αντικειμενική ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας, η σαρωτική αυτή ήττα θέτει το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών και της προοπτικής ενός νέου δικηγορικού συνδικαλισμού. Εννοώ, δηλαδή, ότι σε αυτή την οριακή στιγμή οι δικηγόροι καλούνται να σκεφτούν τον εαυτό τους όχι σαν συντεχνία αλλά σαν τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται, αλλά και αγωνίζεται και ελπίζει. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί την ανάπτυξη μιας λιγότερο εγωιστικής και περισσότερο αλληλέγγυας συνείδησης. Από αυτή τη σκοπιά, έχει νόημα -και μάλιστα μεγάλο- ο ΔΣΑ να σταθεί δίπλα στην εργαζόμενη πλειοψηφία με παρεμβάσεις για νομική συνδρομή όσων σήμερα αδυνατούν –και είναι δυστυχώς πολλοί και πολλές!- να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και με πρωτοβουλίες για νομοθετικές ρυθμίσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα (θεσμός νομικής συνδρομής, «κόκκινα δάνεια», πλειστηριασμοί, αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων, δικαιώματα ανέργων κ.λπ.).

 

………………………………………………………………………………………………………….

 

Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος, Κοινωνία Δικηγόρων

 

Την τριετία που πέρασε, αντιδράσαμε σε όλα τα «μνημονιακής» έμπνευσης μέτρα που προωθήθηκαν και εξακολουθούν να προωθούνται σε βάρος των συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δημιουργώντας συγχρόνως κοινό μέτωπο επιστημόνων (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΙΣΑ, κ.ά.) για ανάληψη νομικών ενεργειών κατά του Μνημονίου και κοινό πλαίσιο δράσεων ενάντια στην καθολική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, προσφύγαμε κατά του Μνημονίου, ασκήσαμε τριτανακοπή κατά της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ασκήσαμε αίτηση ακύρωσης κατά της επιβολής τέλους ακινήτων, της επιβολής τέλους επιτηδεύματος και των πράξεων καθορισμού των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Εν όψει των επικείμενων εκλογών, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθειά μας για τη βελτίωση των δομών που θα διευκολύνουν τον δικηγόρο να ασκεί το επάγγελμά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε επίπεδο συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών, πρωταρχικός στόχος μας είναι οι συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να επιτύχουμε τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, που λειτουργούν σαν θηλιά στον λαιμό του δικηγόρου και τον οδηγούν εκ των πραγμάτων στην έξοδο από το επάγγελμα. Στη νέα θητεία, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ανατροπή των «μνημονιακών» ρυθμίσεων που μας καθήλωσαν.

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Παναγιώτης Περάκης, Ανεξάρτητη Πρόταση

 

Ολοι σχεδόν συμφωνούμε ότι τα πράγματα πρέπει ν΄ αλλάξουν για τον σύλλογο και τη δικηγορία. Για να γίνει αυτό, υπάρχει κατά τη γνώμη μου μόνο ένας τρόπος: σοβαρότητα, προετοιμασία, στρατηγική, τεκμηριωμένες προτάσεις. Η αδράνεια και η δήθεν ηρωική απουσία από κάθε πεδίο διαπραγμάτευσης αποδείχτηκε με οδυνηρό τρόπο ότι δεν αποτελούν παρά μία σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Η συμπόρευση, τα τελευταία χρόνια, των πιο παράδοξων και ετερόκλητων συνδικαλιστικών συμμαχιών, με μόνη συγκολλητική ουσία την ευκολία της ανέξοδης άρνησης, απλά έκρυβε την ουσιαστική αδυναμία υπεράσπισης των συμφερόντων των δικηγόρων. Ετσι, δεν οδήγησε παρά σε συνεχείς ήττες. Γι΄ αυτό εμείς δεν επενδύουμε στα μεγάλα εύκολα λόγια. Επιμένουμε στην ουσία των πραγμάτων.

 

Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, σε δύο βασικούς άξονες. Ο 1ος είναι προτάσεις που αφορούν την άμεση ανασυγκρότηση και εκσυχρονισμό του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε από ένας πεπαλαιωμένος, δαπανηρός και αδιαφανής οργανισμός που είναι σήμερα, να καταστεί γρήγορα αποτελεσματικός και σύγχρονος, που θα λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια, εξοικονομώντας πόρους και αναδιανέμοντας τα έσοδά του για την επιστημονική και επαγγελματική στήριξη των δικηγόρων και, ιδίως, των πιο αδυνάτων. Ταυτόχρονα, μέσα από επιτροπές που θ΄ απαρτίζονται από τα μέλη του, αξιοποιώντας τον τεράστιο πλούτο γνώσης που διαθέτουν, θα μπορεί να επεξεργάζεται τεκμηριωμένες προτάσεις, τόσο για να προασπίζει τα συμφέροντα των δικηγόρων όσο και για να παρεμβαίνει σε γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα, ανακτώντας έτσι και το χαμένο κύρος του στην κοινωνία.

 

Ο 2ος άξονας είναι προτάσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των δικηγόρων από την κρίση, όπως διαβάθμιση του τέλους επιτηδεύματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια, σύναψη ομαδικού ασφαλιστηρίου υγείας για όλους τους δικηγόρους, αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση δικηγορικών γραφείων, μείωση του ΦΠΑ των δικηγορικών αμοιβών για παραστάσεις στα δικαστήρια (διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, που έχει γίνει πλέον πολύ ακριβή), διαμόρφωση ενός πλαισίου κινήτρων που θα διευκολύνει τις συμπράξεις και τη συστέγαση νέων δικηγόρων κ.α.

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Γιώργος Μαραγκός, Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι

 

Στις 23 και 24/2/2014, στις εκλογές του ΔΣΑ, οι Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι μετέχουμε και πάλι. Οπως γνωρίζετε είχαμε εκπροσωπηθεί στον ΔΣΑ με μία έδρα. Δυστυχώς η διοίκηση του κ. Αδαμόπουλου ήταν καταστροφική. Είναι φανερό ότι στα τεράστια προβλήματά μας ήταν απών. Κατάφερε να διαιρέσει το Δ.Σ. και οι αποφάσεις λαμβάνονταν, αφού είχε υπάρξει διαβούλευση με τους παλαιοσυνδικαλιστές, οι οποίοι συνεργάζονταν αρμονικά μαζί του.

 

Τον Σεπτέμβριο τον 2013 κατήγγειλα τη διοίκηση του προέδρου και μη έχοντας άλλο τρόπο να αντιδράσω στα κακώς κείμενα, όπως παράνομες προσλήψεις ερήμην του Δ.Σ., έλλειψη απολογισμού και προϋπολογισμού, τους οποίους ποτέ δεν έφερε προς ψήφιση, παραιτήθηκα από σύμβουλος. Δυστυχώς κανείς από τους υπόλοιπους δεν ακολούθησε. Η μόνη αντίδραση ήταν, στις 31/1/2014, να τον καταγγείλουν διά έλλειμμα 4.600.000 ευρώ. Το πολιτικό κατεστημένο επεμβαίνει και πάλι στις εκλογές μας, προωθώντας πρόσωπο υποστηριζόμενο από παρηκμασμένους πολιτικούς σχηματισμούς και αναξιόπιστους παλαιοσυνδικαλιστές, επιχειρώντας να ελέγξει τα του συλλόγου. Είμαστε ανεξάρτητοι δικηγόροι. Μην παγιδευτείτε και πάλι. Δώστε μας δύναμη και φωνή.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Βασίλης Αλεξανδρής, ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ

 

Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας, ανταποκρίθηκα στην πρόταση συναδέλφων -από διαφορετικές παρατάξεις και χώρους- να θέσω υποψηφιότητα ως πρόεδρος του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές. Χωρίς κομματικό αντίδωρο, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς κυβερνητική προϋπηρεσία. Μακριά από παρωχημένα συνδικαλιστικά ιδεολογήματα και συμβιβασμούς. Η σημερινή κατάσταση είναι οριακή για όλους μας. Η δικηγορία πλήττεται καθημερινά και οδηγείται σε ανυποληψία και περιθωριοποίηση. Την τελευταία τριετία, οι μάχες που έπρεπε να δοθούν δεν δόθηκαν. Η φωνή του ΔΣΑ χάθηκε. Δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε παθητικοί παρατηρητές της κατηφορικής μας πορείας. Πρέπει να αντιδράσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη, με σοβαρότητα, τεκμηριωμένο προγραμματισμό, συντονισμένη και στοχευμένη δράση. Με αμεσότητα στην απόφαση και αμεσότητα στην πράξη. Για να ξαναβρεί ο ΔΣΑ την αυθεντική του φυσιογνωμία σ’ ένα κράτος δικαίου. Για να διαφυλαχθεί η επαγγελματική μας υπόσταση και αξιοπρέπεια στο σύγχρονο περιβάλλον.

 

Για να δοθεί μια ρεαλιστική προοπτική στις νέες γενιές. Προτάγματά μου είναι: Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και τη διοίκηση του συλλόγου, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δικηγόρους και τους πολίτες, η έμπρακτη διεκδίκηση δικαιότερου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος (με παράλληλη ανάπτυξη εναλλακτικών επιλογών, όπως ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης), ο εξορθολογισμός του μερίσματος, η ανάπτυξη του θεσμού της «νομικής βοήθειας», η ανάκτηση του θεσμικού μας ρόλου στην απονομή της δικαιοσύνης και την κοινωνία, στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Μπορώ και μπορούμε να κάνουμε μια κοινή αποφασιστική στροφή για το καλύτερο αύριο όλων μας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Παναγιώτης Γαλετσέλης, Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων

 

Ο ΔΣΑ διακατέχεται από αδιαφανή και διαχειριστική αντίληψη, χωρίς δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης, χωρίς να λειτουργεί διοικητικό συμβούλιο με μόνο κυρίαρχο τον πρόεδρο. Χωρίς προσανατολισμό επίλυσης των δικηγορικών προβλημάτων που τα κρύβει κάτω από το χαλί. Χρειαζόμαστε τις κρίσιμες αυτές στιγμές πρόεδρο με μαχητικότητα που διαθέτει εμπειρία και εντιμότητα και ξέρει να διεκδικεί και να μάχεται για τα συμφέροντα των δικηγόρων. Εφτασε η ώρα για τους δικηγόρους της Αθήνας, ενάντια στη μοιρολατρία και στις μυστικές ή φανερές στηρίξεις κυβερνητικών ή μη κομμάτων, να ανατρέψουν το σκηνικό και να αναλάβουν την τύχη του συλλόγου.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που ανησυχούν για την πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, για την επαγγελματική τους επιβίωση, σε πανστρατιά, γιατί ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην τελική νίκη είναι ο δρόμος του αγώνα, της ενότητας, της ανατροπής και της νίκης! Χαμένοι εκ των προτέρων είναι οι αγώνες που ποτέ δεν δίνονται!

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων είναι η μεγάλη ενωτική παράταξη των δημοκρατικών δικηγόρων, που απευθύνεται στο μυαλό και την καρδιά των συναδέλφων που δεν συμβιβάζονται με τις μεγαλοστομίες προεκλογικά και τις διαψευσμένες ελπίδες μετεκλογικά. Μπορούμε να αλλάξουμε το τοπίο στον ΔΣΑ! Προσοχή όμως: Απαιτείται η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή μας στις εκλογές. Η αποχή είναι ο σίγουρος τρόπος για να μείνουν όλα ίδια…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Γιώργος Παριανός, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων

 

Εδώ και 23 χρόνια η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων είναι μια αγωνιστική δύναμη που παρεμβαίνει στον ΔΣΑ και συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές μάχες για τα όργανα εκπροσώπησής του, επιδιώκοντας να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της δικηγορίας. Αυτό του μαχόμενου δικηγόρου, υπερασπιστή δικαιωμάτων. Στη δίνη του μνημονιακού τοπίου, που η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων «απελευθερώνεται» από το επάγγελμα, η Εναλλακτική Παρέμβαση συμμετέχει στις εκλογές, με στίγμα την υπεράσπιση των συμφερόντων των πληττόμενων δικηγόρων, πλάι με τους αγώνες όλων των εργαζόμενων. Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των προηγούμενων ηγεσιών, που διέλυσε κάθε εγγύηση και εν τέλει και την ίδια τη δημοκρατία στον ΔΣΑ, παρακάμπτοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία, σπρώχνοντας έτσι χιλιάδες δικηγόρους στο περιθώριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικυριαρχία των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, αλλά και των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν αρχίσει να παρέχουν νομικές υπηρεσίες. Επιδιώκει να εκφράσει ένα ρεύμα στον δικηγορικό κόσμο που θα ορθώνει ανάστημα στον αυταρχικό παροξυσμό κυβέρνησης και τρόικας και θα παλεύει για το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, το οποίο έχει καταστεί πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα. Σε μια περίοδο κοινωνικής διάλυσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να είναι πρωταγωνιστής στην υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, των κοινωνικών πολιτικών δικαιωμάτων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Αγγελος Βρεττός, Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων

 

Είμαστε η μόνη παράταξη, που διαχρονικά δεν έκρυψε και δεν κρύβει την ταυτότητά, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, δεν πλάσαρε ποτέ το προφίλ του δήθεν ανεξάρτητου υπερκομματικού ή του ανέξοδου αντιμνημονιακού. Eίμαστε η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, είμαστε η παράταξη, που με τις θέσεις μας και τον αγώνα μας επιδιώκουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων, που πλήττονται από τη μονοπωλιακή πολιτική, κύρια δε των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων.

 

Με συνέπεια και ευθύνη αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβερνήσεων-Ε.Ε.-ΔΝΤ, για τα μεγάλα προβλήματα του χώρου μας, ενώνοντας τη δύναμή μας και συμπορευόμενοι στον αγώνα μας με τους υπόλοιπους πληττόμενους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και λαϊκά στρώματα. Αντιμετωπίζουμε τις εκλογές που έρχονται στον ΔΣΑ ως μία μάχη μέσα στον καθημερινό μας αγώνα για την οργάνωση της πάλης μας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για τις πραγματικές, ριζικές αλλαγές, που έχει ανάγκη ο λαός μας. Εχουν λόγο οι εργαζόμενοι δικηγόροι να ψηφίσουν μαζικά, να ενισχύσουν την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων.

 

Scroll to top