Pin It

Σε εξέλιξη η έρευνα για τη σύμβαση που υπέγραψε με εργολάβο το Δασαρχείο Πύργου για δενδροφύτευση περιοχής που δεν είχε καεί. Ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Δίβρης και βασικός μάρτυρας καταγγέλλει ότι έκαψαν το αυτοκίνητό του γιατί είχε καταθέσει στον εισαγγελέα

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Στην «ουρά» των αποκαλύψεων για ΜΚΟ… εθελοντών πυροσβεστών, μια υπόθεση με αναδασώσεις μαϊμού συνταράσσει την Ηλεία. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 4 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε εργολάβο προκειμένου ν’ αναδασώσει περιοχή που δεν είχε καεί! Η εισαγγελική έρευνα για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και σ’ αυτήν εμπλέκεται υπάλληλος του Δασαρχείου Πύργου.

 

Ειδικότερα, το θέμα ξεκίνησε το 2012, όταν το Δασαρχείο Πύργου υπέγραψε σύμβαση με εργολάβο από την Πάτρα για το έργο «Αναδασώσεις για την αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του Ελατοδάσους Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης – Τσίπιανα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας», συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν συγχρηματοδοτούμενο κατά 79,3% από την Ε.Ε. και κατά 20,7% από εθνικούς πόρους.

 

Επίθεση στο πνευματικό κέντρο

 

Το πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων των 4 χωριών, η περιοχή ουδέποτε κάηκε και η αναδάσωση ήταν «μούφα». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η υπόθεση αναφερόταν και στο πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής το οποίο η «Εφ.Συν.» είχε βγάλει πρώτη στη δημοσιότητα τον περασμένο Αύγουστο και μιλούσε για «ευρωπαϊκούς πόρους που δόθηκαν για έργα σε περιοχές που δεν είχαν καεί» στις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, σημειώνοντας χαρακτηριστικά το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

 

Από τους πρώτους που κατήγγειλαν την αναδάσωση-μαϊμού ήταν ο Σ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Δίβρης. Μιλώντας μαζί του χθες, μας κατήγγειλε πως η αστυνομία ουδέποτε ασχολήθηκε πραγματικά με την υπόθεση επίθεσης εναντίον του πνευματικού κέντρου από αγνώστους μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα για το θέμα, τον Μάρτιο του 2013.

 

«Επιτέθηκαν νύχτα με μπιτόνι πετρελαίου και πήγαν να βάλουν φωτιά. Εγώ τότε ήμουν στην Αθήνα. Μισοκάηκε το αυτοκίνητό μου που ήταν παρκαρισμένο απ’ έξω κι ευτυχώς γλίτωσε το πνευματικό κέντρο επειδή κάποιος περίοικος αντιλήφθηκε τη φωτιά και την έσβησε».

 

Να σημειωθεί πως η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ν’ απαγγελθούν κατηγορίες στα άτομα που εμπλέκονται σ’ αυτήν.

Scroll to top