kiev-rose

23/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται πως συνεχίζεται και την επόμενη της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος της χώρας εγκατέλειψε την πρωτεύουσα. Σε τηλεοπτικό διαγγέλμα προχώρησε ο Γιανουκόβιτς. Απελευθερώθηκε η Τιμοσένκο - Live εικόνα από το Κίεβο.
      Pin It

Live streaming video by Ustream Ραγδαίες οι εξελίξεις πάλι στην Ουκρανία, παρά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης.

Kλείνουμε και αυτή την συνεχή ενημέρωση εδώ, με μια περίληψη των σημερινών γεγονότων:

Η Βουλή ψήφισε την καθαίρεση του Β.Γιανουκόβιτς από την Προεδρία και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Μαίου.

- Ο Γιανουκόβιτς αναχώρησε νωρίς σήμερα από το Κίεβο για τις δυτικές περιοχές της χώρας, αν και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, λέγεται ότι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με τη Ρωσία, δεν του το επέτρεψαν τελωνειακοί και επέστρεψε στη πόλη Ντονέσκ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε μάταια να δωροδοκήσει τους συνοριοφύλακες, αλλά αυτή απέρριψαν την προσφορά και αρνήθηκαν να αφήσουν το αεροσκάφος του να απογειωθεί επειδή «δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα».

Βρετανία, Πολωνία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την υποστήριξη τους για την νέα κυβέρνηση και τις αποφάσεις της Βουλής, ενώ η Ρωσία, επετέθη πάλι στους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για «εξτρεμιστικά στοιχεία».

Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η φυλακισμένη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, ηγετικό στέλεχος της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 και πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Η Τιμοσένκο μετέβη αμέσως στο Κίεβο και μίλησε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Η υποδοχή που της επεφύλαξαν οι διαδηλωτές ήταν ανάμεικτη, άλλοι την χειροκροτούσαν, άλλοι την γιούχαραν, ενώ παρότρυνε τους Ουκρανούς να παραμείνουν στον δρόμο μέχρι να διασφαλιστεί το μέλλον της αλλαγής .

- Ένταση επικρατεί στις βορειοδυτικές και νότιες περιοχές της χώρας με μεγάλες μειονότητες Ρώσων. Επεισόδια μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών καταγγέλθηκαν σε διάφορες πόλεις, και στην Κριμαία

22.50 Δυναμική εμφάνιση της Γιούλια Τιμοσένκο. Από το αναπηρικό καροτσάκι της, είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας:

- Ο Γιανουκόβιτς πρέπει να υποχρεωθεί να έρθει στην πλατεία να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

- «Προσπαθήσατε να ξεριζώσετε από το καρκίνωμα και γι αυτό τον λόγο ήταν σημαντικό να υπερασπιστείτε τα οδοφράγματα και να αντιμετωπίσετε τις σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών… Αυτό το έθνος ποτέ δεν θα υποκύψει, ποτέ δεν θα γονατίσει ενώπιον κανενός, διότι εσείς δεν θα το επιτρέψετε».

- «Αυτοί που έπεσαν, έπεσαν για εμάς, για να σταματήσουν μια δικτατορία… Μας περιμένει ένα σημαντικό καθήκον. Πρώτα απ΄όλα δεν έχετε το δικαίωμα να εγκαταλείψετε αυτή την πλατεία μέχρι να πετύχουμε την πραγματική αλλαγή σε αυτή την χώρα, μέχρι να υπάρχει κυβέρνηση που θα επιτρέψει σε αυτή την χώρα να οπισθοδρομήσει».

- «Οι ήρωες ποτέ δεν πεθαίνουν» φώναζε το πλήθος, μια φράση που χρησιμοποίησε η Τιμοσένκο που χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «απελευθερωτές».

maydan

20.28 INTERFAX: Η Γιούλια Τιμοσένκο εμφανίστηκε πριν από λίγο με δηλώσεις της, σίγουρη ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον και αυτό θα «αλλάξει τα πάντα στην χώρα».

20.28 Ο Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογο του Κέρι, ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Κίεβο «έχει ριζικά υποβαθμιστεί από την ανικανότητα της αντιπολίτευσης ή την έλλειψη επιθυμίας της να την εφαρμόσει». Επικριτικός απέναντι στους Ευρωπαίους εμφανίστηκε και ο απεσταλμένος της Μόσχας στην Ουκρανία. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Βλαντιμιρ Λιούκιν, «πως αφού (η ΕΕ) αναγνώρισε την νομιμότητα του Προέδρου Γιανουκόβιτς, την Βουλή, τους θεσμούς, οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου μπορούν να πηγαίνουν στο Κίεβο και στους τρομοκράτες της πλατείας (Maydan) και να λένε “κάτω η κυβέρνηση” που είχαν προηγουμένως αναγνωρίσει».

20.15 Καθοδόν από το διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου σε μνημείο για τα θύματα των ταραχών που έχει στηθεί στην οδό Grushevsky, βρίσκεται η Γιούλια Τιμοσένκο, για να αποτίσει φόρο τιμής. Μετά θα μεταβεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας για να μιλήσει στον κόσμο.

20.10 H Γιούλια Τιμοσένκο έφθασε στο Κίεβο, αναφέρει το πρακτορείο Interfax. ΦΩΤΟ REUTERS

TYMOSHENKO

- Πλήθος κόσμου συνέρρεε από το πρωί στην προεδρική βίλα για να δει από κοντά τα μεγαλεία που απολάμβανε ο Βίκτορ  Γιανουκόβιτς. Δεκάδες οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Ilya Varlamov στο http://zyalt.livejournal.com/1007568.html, από το εσωτερικό της κατοικίας, το γκαράζ με τα πολυτελή αυτοκίνητα, τους εξωτερικούς χώρους.

 

CROWD

CROWD1

CROWD2

CROWD3

CROWD4

CROWD5

CROWD6

CROWD7

CROWD8

CROWD9

CROWD10

CROWD11

CROWD12

CROWD13

CROWD14

CROWD15

CROWD16

- Οι πρώτες εικόνες της Γιούλια Τιμοσένκο μετά την απελευθέρωση της από το  Life News και την «Πράβδα» της Ουκρανίας.

ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

 

ΓΙΟΥΛΙΑ

18.48 ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ INTERFAX: Ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να διαφύγει στην Ρωσία και τώρα βρίσκεται στην πόλη Ντονετσκ, βιομηχανικό κέντρο στα νότια της χώρας με μεγάλο πληθυσμό Ρώσων.

18.33 Οι δημοσιογράφοι βρήκαν αποδείξεις εκατομμυρίων δολαρίων στο σπίτι του Γιανουκόβιτς για είσπραξη μετρητών, για την διακόσμηση, προφανώς και για το ξύλινο σκάφος που ήταν αγκυροβολημένο στην μαρίνα του.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ1

 

ΣΚΑΦΟΣ

- Tο αυτοκίνητο που μεταφέρει την Γιούλια Τιμοσένκο από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο προφανώς με προορισμό το Κίεβο, περικυκλωμένο από οπαδούς της. Από τον Jüri Maloverjan, μέσω twitter.

TIMOSHENKO

17.55: Η Γιούλια Τιμοσένκο, αφέθηκε ελεύθερη πριν από λίγο από τις φυλακές στην βορειοανατολική πόλη Kharkiv
Το Reuters μεταδίδει ότι χαιρέτισε μέσα από το αυτοκίνητο οπαδούς της που περίμεναν επί ώρες έξω από τις φυλακές, και μεταβαίνει στο νοσοκομείο της πόλης για εξετάσεις. Η Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός και από τα ηγετικά στελέχη της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, ήταν σφοδρή πολέμιος του Γιανουκόβιτς και η σύλληψη της το 2011 είχε θεωρηθεί ως πράξη πολιτικής αντεκδίκησης.

17.35: Πόσο πλούσιος είναι ο Γιανουκόβιτς; Στο twitter  αναρτήθηκαν και φωτογραφίες από το γήπεδο του γκολφ που έχει στην κατοικία του.

golf-cource-fianoukobits

…αλλά και φωτογραφίες από τους νέους «ενοίκους» του προεδρικού μεγάρου, διαδηλωτές από την πλατεία, που άρχισαν να δοκιμάζουν τις ικανότητες τους στο άθλημα.

diadilotes-golf

17.30:  BBC: Η συνεδρίαση της Βουλής μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της.  Η απόφαση να κηρυχθεί έκπτωτος ο Γιανουκόβιτς ελήφθη με 328 ψήφους υπέρ- μεταξύ αυτών και κυβερνητικοί βουλευτές- αν και δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν και ψήφοι κατά ή αποχές.

17.23: Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών απαντά στη Μόσχα και τον Γιανουκόβιτς μέσω twitter: Δεν έγινε πραξικόπημα, Τα κυβερνητικά κτίρια εγκαταλείφθησαν. (Νέος) Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη με νόμιμες διαδικασίες. Ο Γιανουκόβιτς έχει 24 ώρες για να υπογράψει το νομοσχέδιο που αποκαθιστά τις διατάξεις του Συντάγματος του 2004. Ο Ρώσος υπουργός Λαβρόφ ωστόσο επιμένει και καλεί την Γερμανία, την Πολωνία και την Γαλλία να διασφαλίσουν την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου. Στη Βουλή εν τω μεταξύ, αφού η πλειοψηφία κήρυξε τον Γιανουκόβιτς συνταγματικά ανίκανο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, σηκώθηκαν όρθιοι χειροκρότησαν και έψαλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.

17.20: Η Ουκρανική Βουλή ψήφισε να απαλλάξει των καθηκόντων του τον Βικτορ Γιανουκόβιτς και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 25 Μαίου.

17.16: Τελείως διαφορετική η εικόνα στη Σεβαστούπολη όπου ο κόσμος υποδέχθηκε με δάκρυα στα μάτια τις ειδικές δυνάμεις της Berkut που είχαν αναπτυχθεί μέχρι χθες στο Κίεβο. Φωτο από τον Simon Shuster. sevastoupoli

17.10: Η αντιπολίτευση στην Ουκρανία απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε την 21ηΦεβρουαρίου δήλωσε ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Λαβρόφ, ένα μήνυμα που κοινοποιήθηκε και στους τρεις Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι συνυπογράφουν το σχετικό έγγραφο ως μεσολαβητές της ΕΕ. «Η αντιπολίτευση όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει έστω και μια από τις υποχρεώσεις της», αναφέρει ο Ρώσος διπλωμάτης, «αλλά ήδη θέτει νέες απαιτήσεις, ακολουθώντας τα βήματα των ένοπλων εξτρεμιστών, οι πράξεις των οποίων απειλούν ευθέως την ακεραιότητα της Ουκρανίας και την συνταγματική της τάξη».

16.40: Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πρόκειται να αναμειχθούν στην πολιτική σύγκρουση, ανακοινώθηκε από το το υπουργείο Αμυνας μέσω της ιστοσελίδας του. Σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Αμυνας Λεμπεντεφ, έχει φύγει για την Κριμαία και ότι πίσω στο Κίεβο προσωπικό καταστρέφει έγγραφα που δείχνουν την ανάπτυξη στρατιωτών στην διάρκεια των τελευταίων ταραχών.

16.37: Στο μήνυμα του ο Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι το αυτοκινητό του έγινε στόχος ενόπλων, ο ίδιος φαίνεται πάντως ότι δεν έπαθε τίποτε αφού δεν έδειξε τίποτα στην κάμερα Το Ουκρανικό κανάλι ICTV μετέδωσε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γιανουκόβιτς στο οποίο λέει ότι πρέπει να προστατεύσει τον λαό του, ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να τερματιστεί η αιματοχυσία, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την χώρα και ότι δεν παραιτείται, αφού είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας και περιέγραψε τα τελευταία γεγονότα ως «βανδαλισμούς ληστρικές επιδρομές και πραξικόπημα». Τέλος, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Βουλής αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από ξυλοδαρμό του. «Δεν πρόκειται να υπογράψω τίποτε με τους λήσταρχους που τρομοκρατούν την Ουκρανία» συμπλήρωσε. Πιθανώς μίλησε πάλι με την Μόσχα σχολιάζει ο Guardian, αν και σε κάθε περίπτωση χθες ο Γιανουκόβιτς έβαλε πράγματι την υπογραφή του κάτω από την συμφωνία με την αντιπολίτευση. gianoukovits-minima

- Οι ηγεσίες τεσσάρων υπηρεσιών ασφαλείας, μεταξύ αυτών της διαβόητης Berkut και της ομάδας ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών Alpha, που συμμετείχαν στις ταραχές εναντίον των διαδηλωτών εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να δηλώσουν ότι «είναι με το μέρος του λαού».

- Στην πόλη του Kharhiv στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με το Russia Today , φαίνεται ότι το συνέδριο των περιφερειακών πολιτικών και στελεχών τοπικών κυβερνήσεων των νότιων και δυτικών περιοχών στην ουσία λέει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του Κιέβου. Ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν ως απάντηση των εξελίξεων στην πρωτεύουσα, αποφασίστηκε να αναληφθούν από τους ίδιους όλες οι ευθύνες για τις περιοχές αυτές μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στο Κίεβο. Οι στρατιωτικοί διοικητές ανέλαβαν την προστασία των αποθηκών με τα πυρομαχικά και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για να εμποδιστεί κάθε απόπειρα κατάληψης τους από «εξτρεμιστές ακτιβιστές», ενώ οι πολίτες ενθαρρύνονται να σχηματίσουν ομάδες περιφρούρησης για να τηρηθεί η τάξη, με τη χρηματοδότηση των τοπικών αρχών. « Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας κινδυνεύει» αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι η αστάθεια στην χώρα μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η χώρα διαθέτει 5 πυρηνικές εγκαταστάσεις με συνολικά 15 αντιδραστήρες. Οι αποφάσεις της Βουλής, αναφέρεται στο κείμενο, ελήφθησαν σε συνθήκες «τρομοκρατίας, απειλών, βίας και θανάτου» και δεν αποκλείεται οι νόμοι να εγκρίθηκαν «παρά την θέληση» των βουλευτών, επομένως δεν είναι νόμιμοι και έγκυροι.

- Στη Σεβαστούπολη, όπου σταθμεύει ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, όπως δείχνει και η φωτογραφία του Simon Shuster , χιλιάδες συγκεντρώθηκαν απαιτώντας την ένωση με την Ρωσία.

sebastoupoli

15.20: Εκπρόσωπος του κόμματος της Γιούλια Τιμοσένκο δήλωσε ότι δεν έχει αποφυλακιστεί ακόμη, διαψεύδοντας τις σχετικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Νωρίτερα ο ιστότοπος hromadske.tv είχε μεταδώσει ότι η Τιμοσένκο είχε απελευθερωθεί από φυλακή της Ουκρανίας.

14.30: Η Βουλή -με πολύ αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα μετά τις συνεχείς παραιτήσεις μελών του- διόρισε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης, Αρσέν Αβάκοφ, στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών της χώρας μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο στενός συνεργάτης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Τιμοσένκο, εξελέγη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου με 275 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 324 βουλευτών.

kievo1

12.00: Το πρωί διαδηλωτές εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο ήταν άδειο από αξιωματούχους, όπως άδεια και χωρίς φρουρούς ήταν και η κατοικία του Γιανουκόβιτς, 15 χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο κτίριο. Περίεργες δηλώσεις έκανε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών – ένας από τους τρεις ευρωπαίους μεσολαβητές που συνυπέγραψε την Παρασκευή τη συμφωνία με τον Γιανουκόβιτς. Στην συμφωνία, φέρεται να είπε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι σύμφωνα με το πρακτορείο UNIAN, δεν περιλαμβάνονται εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του Γιανουκόβιτς, ένα θέμα που ούτε καν συζητήθηκε, ούτε έχει καταγραφεί πουθενά.

11:15: Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά, βλέποντας ότι η συμφωνία που υπεγράφη χθες δεν καθησύχασε τον κόσμο, άρχισε να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της. Για παράδειγμα, ο ηγέτης του κόμματος «Ουντάρ», Βιτάλι Κλιτσκό έγραψε πριν από λίγη ώρα στο Twitter ότι η Βουλή θα πρέπει να απαλλάξει τον Γιανουκόβιτς από τα καθήκοντά του και να προκηρύξει προεδρικές εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου, ενώ βουλευτές του κόμματος της «Μητέρας Πατρίδας», υποστηρίζοντας ότι και πολλοί υπουργοί έχουν φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη, εκλέγοντας άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

kievo2

- Χθες το βράδυ άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα αεροπορικώς με λίγους έμπιστους ανθρώπους του, την ώρα που διαδηλώσεις εναντίον του διοργανώνονταν και σε πόλεις στις ανατολικά και βορειοανατολικά περιοχές, που θεωρούνταν οχυρά του κόμματος του.

- Στο Κίεβο, όλη την ημέρα χθες κι ενώ ο κόσμος στην πλατεία Ανεξαρτησίας κήδευε τους νεκρούς των ταραχών, τα πνεύματα άναψαν όταν ανέβηκε στη σκηνή ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλιτσκό, που γιουχαΐστηκε από το πλήθος.

- Δείχνοντας «ηττημένος» και έτοιμος να βάλει τα κλάματα, ο Κλιτσκό αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τον κόσμο επειδή έδωσε το χέρι του στον Γιανουκόβιτς. Υποχρεώθηκε να κάνει αυτή τη συμφωνία, είπε, αλλά ό,τι έκανε το έκανε για την Ουκρανία. Η συγνώμη ωστόσο, δεν φαίνεται να έγινε αποδεκτή από το πλήθος, καθώς ακτιβιστές που ανέβηκαν μετά τον Κλιτσκό στο βήμα, προειδοποίησαν ότι δίνουν διορία στον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το πρωί, απειλώντας ότι εάν δεν συμμορφωθεί θα τον ανατρέψουν οι ίδιοι με τη βία.

- Η κατάσταση στην χώρα παραμένει εξαιρετικά ρευστή, το BBC μεταδίδει ότι ομάδες ακτιβιστών με κράνη, μάσκες του σκι και δοκάρια στα χέρια παίρνουν θέσεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας, στήνοντας μπλόκα σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Δείτε βίντεο από τις κηδείες των 70 θυμάτων που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ανεξαρτησίας

efsyn.gr

 

 

Scroll to top