23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πετάνε τα ξεροκόματα από τα αποκαΐδια του μνημονίου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση ενώ από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο δείκτης της δυστυχίας» για τον ελληνικό λαό.
      Pin It

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδομήσει το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση ενώ από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο δείκτης της δυστυχίας» για τον ελληνικό λαό

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδομήσει το αισιόδοξο κλίμα που επιχειρεί να φτιάξει το Μαξίμου, καθώς «ο Σαμαράς θα επιχειρήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να ζητιανέψει ψήφους πετώντας “ξεροκόμματα” στους ψηφοφόρους που προέρχονται από τα αποκαΐδια του μνημονίου», όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

 

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα λογιστικό μέγεθος, που είναι ο δείκτης της δυστυχίας που σκόρπισαν τα μνημόνια», ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλύψει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου με «δωράκια» στους ενστόλους και «καθρεφτάκια» στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν μάλιστα ότι η «ραχοκοκαλιά» της κυβερνητικής πολιτικής είναι η φράση του Αντώνη Σαμαρά «πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις», που για τον ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται στο σχήμα του «πρωθυπουργού – καλού μαθητή της τρόικας και της Ανγκελα Μέρκελ». Στην Κουμουνδούρου υπάρχει, άλλωστε, η πεποίθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν διεκδικεί τίποτε από τους εταίρους, παρά μόνο μία «δήλωση πολιτικής στήριξης», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακοπεί η αδιαμφισβήτητη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

 

Σχέδια

 

«Αντί να βάζει στο τραπέζι το ζήτημα διαγραφής του χρέους, ακόμα και τώρα που το θέτει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός κάνει σχέδια επί χάρτου για το πώς θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση διαφυλάσσοντας την πολιτική του επιβίωση και υστεροφημία», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, θα επαναφέρει στη φαρέτρα του με ένταση την προτεραιότητα για ακύρωση των μνημονίων, ιδίως τώρα που έρχεται και νέο μνημόνιο. Ηταν άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εν Ελλάδι κυβερνώντες και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «πρέπει να γνωρίζουν πως, σε ό,τι μας αφορά, προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε».

 

Αλλωστε οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ακόμα και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών «μικρή αξία έχει», αφού «οφείλεται στην πτώση της εγχώριας ζήτησης, στην άνοδο του τουρισμού, ενώ αντιθέτως οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά και κάτω από τους στόχους που είχαν τεθεί, και η κυβέρνηση προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στους φτωχότερους». Σημειώνουν μάλιστα ότι τα επώδυνα διαρθρωτικά μέτρα είναι προ των πυλών, ενώ εκκρεμεί η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου αλλά και το νέο μνημόνιο.

 

Πέραν πάντως του πολιτικού σχεδιασμού, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να καταστρώσει το ακριβές σχέδιό του για τις ευρωεκλογές, με τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να προχωρά σε μια πρώτη αποτίμηση των κυβερνητικών σχεδίων για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επιτροπές που θα προχωρήσουν στην κατάρτιση των διακηρυκτικών αξόνων στον δρόμο προς τον Μάιο, ενώ η συζήτηση για την ονοματολογία φαίνεται ότι παίρνει «παράταση».

 

Για τον Βουδούρη

 

Στο πεδίο των περιφερειακών εκλογών, και συγκεκριμένα στην «ακανθώδη» υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο, η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει επιλέξει «χαμηλούς τόνους» μέχρι τη συνεδρίαση της αντίστοιχης τοπικής Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής την προσεχή εβδομάδα.

 

Στελέχη που αντιτίθενται στη στήριξη Βουδούρη σημείωναν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, να συναντήσει τον Οδ. Βουδούρη προ ημερών, ενώ μέλη της ΑΝΑΣΑ έλεγαν ότι «οι ενστάσεις υπάρχουν και πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα τέτοια στραβοπατήματα στη λήψη αποφάσεων».

 

Scroll to top