23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ Β'

Σοβαρά εμπόδια στη συνεργασία

Τα δύο κείμενα που εγκρίθηκαν από το κάθε σχήμα περιείχαν διαφορετικές διατυπώσεις. Οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολουθούν άλλες προσεγγίσεις και ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις.
      Pin It

Τα δύο κείμενα που εγκρίθηκαν από το κάθε σχήμα περιείχαν διαφορετικές διατυπώσεις. Οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακολουθούν άλλες προσεγγίσεις και ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς οι «εμπλοκές» που εμφανίστηκαν στις συζητήσεις μεταξύ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σχεδίου Β' του Αλέκου Αλαβάνου οδηγούν σε περαιτέρω τριβές. Τα δύο κείμενα, που εγκρίθηκαν ξεχωριστά από το κάθε σχήμα -αν και εμφανίζονταν ως αποτέλεσμα ζυμώσεων- περιείχαν τελικά διαφορετικές διατυπώσεις, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ακολουθούν άλλες προσεγγίσεις επί της ουσίας και της διαδικασίας και να ανταλλάσσουν σκληρές ανακοινώσεις.

 

«Πρωταγωνιστές» στην τριβή και την ανταλλαγή ανακοινώσεων εμφανίζονται το ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), το ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), η ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), η ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση) και το Σχέδιο Β’. Το μεν ΝΑΡ με ανακοίνωσή του ανέφερε το πλήρες ιστορικό της απόπειρας διαμόρφωσης του κοινού κειμένου, κατηγορώντας εν τέλει το Σχέδιο Β' για απόπειρα παραπλάνησης και δημιουργίας εντυπώσεων και επιμένοντας τελικά στην ανάγκη «της μετωπικής συμπόρευσης, στη βάση του αναγκαίου πολιτικού πλαισίου, χωρίς να στέκεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμούς».

 

Πιο σκληρή στάση

 

Το ΣΕΚ, από την άλλη, κρατά πιο σκληρή στάση, απορρίπτοντας τη συμπόρευση με το Σχέδιο Β' και αφήνοντας αιχμές κατά άλλων οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κατηγόρησε το Σχέδιο Β' ότι «κινήθηκε προκλητικά στην κατεύθυνση της προσβλητικής απόρριψης» των προσπαθειών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κατέθεσε αίτημα για έκτακτη συνδιάσκεψη του συμμαχικού σχήματος, προτείνοντας την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές χωρίς τον Αλέκο Αλαβάνο.

 

Η ΑΡΑΣ όμως κρατά κριτική στάση προς τις υπόλοιπες συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με εκτενές κείμενό της συνέκρινε τις δύο εκδοχές του επίμαχου κειμένου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές είναι κυρίως εκφραστικές και επουσιώδεις.

 

Το Σχέδιο Β' πάντως στρέφει τα βέλη του κατά του ΝΑΡ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει «σε μια αστυνομικού χαρακτήρα συζήτηση που προκάλεσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ιδιαίτερα του ΝΑΡ, που προκαλεί μόνο ένα νοσηρό κλίμα», σημείωσε δε ότι «δεν θα συμπράξει ώστε να γίνει η Αριστερά “το δέντρο που πληγώνουμε”».

 

Σε αυτό το σκηνικό στελέχη που θεωρούν ότι η «μετωπική συμπόρευση» θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από καιρό, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί πλέον να προχωρήσει η συνεργασία υπό αυτές τις συνθήκες.

 

Scroll to top