Pin It

Διαμάντια-στίχους φυτεύω τόσες μέρες τώρα μπας και βλαστίσει σε τούτα τα χώματα, ουσιώδης και απελεύθερη, η γραφή. Αγρανάπαυση ονόμασα την ιδιοτροπία μου και -πιστεύσατε- δεν επρόκειτο για φυγοπονία. Ξενύχτησα δίπλα σε εξαιρετικούς ποιητές, μόχθησα βαδίζοντας στις εύφορες εκτάσεις του πνεύματός τους, αναρριχήθηκα στις βραχώδεις πλαγιές του οίστρου τους, ναυάγησα στα ορμητικά κύματα των αντινομιών τους και εκβράστηκα στις δασώδεις ακτές της κοσμογονίας τους. Ανθολόγησα απ' τον αφρό και προτίθεμαι να κορφολογήσω κι άλλους καρπούς στο μέλλον. Βρήκα το ανάστημά μου λειψό· μα ψήλωσα κομμάτι. Δεν μου μένει παρά να εκριζώσω παράσιτα και ζιζάνια, τη μουχρίτσα του δημόσιου λόγου, για να μπορώ τουλάχιστον να σας κοιτώ ανεμπόδιστα στα μάτια μέσα απ’ τα αυτοσχέδια, αμήχανα και θλιβερά μου πονήματα.

 

Επιμένουν πολλοί ότι η κυκλοφοριακή κατάρρευση των εφημερίδων οφείλεται πρωτίστως στη διάδοση των τεχνολογιών. Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις αρχικώς, μετέτρεψαν την ενημέρωση, από πολύτιμο αγαθό σε εύπεπτη, πλαστική τροφή. Κι οι αναγνώστες, από οντότητες με κριτική σκέψη, μεταμορφώθηκαν σε τζαμπατζήδες ακροατές και θεατές, λάτρεις της κλειδαρότρυπας. Η υπερπληροφόρηση ήταν το άγευστο και άοσμο, πλην άφθονο, τυρί στη φάκα της αποπληροφόρησης. Η έλευση του Ιντερνετ κατόπιν διέσπειρε αστραπιαία τις ειδήσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανεπαλήθευτες, αδιασταύρωτες και απλανείς περιφέρονται έκτοτε σαν άδικες κατάρες, κολακεύοντας την ακόρεστη καταναλωτική μας μανία.

 

Οι δημοσιογράφοι παρακολουθούν, θα ’λεγε κανείς, αμέτοχοι και ενεοί τις εξελίξεις που τους ξεπερνούν. Ιδίως οι γαζετατζήδες· οι λειτουργοί του γραπτού Τύπου πά' να πει. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους στην απαξίωση του προϊόντος που παράγουν· στην ακύρωση του ίδιου τους του εαυτού. Οι Ενώσεις τους έχουν θεσπίσει εδώ και χρόνια κώδικα δεοντολογίας που εξασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία κατά την άσκηση του επαγγέλματος. Οι διατάξεις του, ωστόσο, παραμένουν απολύτως ανενεργές καθώς οι ελάχιστοι που τις εφαρμόζουν λοιδορούνται απ' την πλειονότητα ως γραφικοί. Η ΕΣΗΕΑ διαθέτει δύο πειθαρχικά συμβούλια, αλλά σπανίως μπαίνουν στον κόπο να επαναφέρουν στην τάξη τους απείθαρχους. Η κακώς εννοούμενη συντεχνιακή αντίληψη συνθλίβει τη συναίσθηση της ευθύνης.

 

Νομοτελειακά γκρεμοτσακίζεσαι όταν χορεύεις ανέμελα σε κακοτράχαλες ατραπούς. Εκατοντάδες συνάδελφοι εμφιλοχώρησαν κατά καιρούς σε αμαρτωλά pay rolls υπουργείων, καλύπτοντας ταυτοχρόνως και ανερυθρίαστα την πολιτική επικαιρότητα. Αποδέχτηκαν αργομισθίες σε γραφεία Τύπου τραπεζών. Εκμίσθωσαν την πένα τους σε ζάμπλουτα, κρυφά αφεντικά. Νοίκιασαν τη φωνή τους για μια καλή αρπαχτή. Κι οι αναγνώστες, που δεν είναι πρόβατα, ξέρουν να διακρίνουν τα ιδιοτελή κίνητρα σ' ένα φαινομενικά αθώο ρεπορτάζ ή μια συνέντευξη. Μας πήραν πρέφα και τα μετέωρα που προοιωνίζονται σποραδικές βροχές το Σάββατο και καταιγίδες το βράδυ της Κυριακής.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top