Turchinov-Aleksander

23/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

Ο στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο κάλεσε τους βουλευτές να συμφωνήσουν έως την Τρίτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το κοινοβούλιο διέταξε τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Πσόνκα.
      Pin It

Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, τον στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το κοινοβούλιο  αποφάσισε σήμερα Κυριακή, να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Κίεβο χθες  (Σάββατο) με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι «ένα πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα. Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα». Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Ο Τουρτσίνοφ κάλεσε τους βουλευτές να καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας έως την Τρίτη. «Αυτό το έργο αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, μία ημέρα μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να καθαιρέσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Γιανουκόβιτς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα. Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

 

Σχετικό θέμα: «Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς»

 

efsyn.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top