tsipras-xountis

23/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος των ευρωεκλογών για την Αριστερά

Από τον νόμο που θα κατεβάσει η κυβέρνηση για τις ευρωκάλπες εξαρτώνται η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και το αν θα κάνει δημοψήφισμα. Επικεφαλής της εκστρατείας, ο Ν. Χουντής - Ποια ονόματα ακούγονται για την ευρωλίστα.
      Pin It

Σε αναμονή των νέων κυβερνητικών μεθοδεύσεων για το τι τελικά θα ισχύσει στις ευρωεκλογές βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ερωτήματα στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους αφορούν, πρώτον, σε πόσες εκλογικές περιφέρειες θα «σπάσει» η επικράτεια και, δεύτερον, ποιο μοντέλο σταυροδοσίας θα προκριθεί.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει η επικράτεια να αποτελέσει μία εκλογική περιφέρεια, με δικαίωμα ο εκλογέας να «σταυρώνει» δύο, τρεις ή και… τέσσερις υποψηφίους. Στην περίπτωση αυτή εκτιμούν ότι «ναι μεν υπάρχει σχετική αναλογικότητα, αλλά ο σταυρός εξ ορισμού λειτουργεί περιοριστικά στις επιλογές των πολιτών».

Το δεύτερο σενάριο η επικράτεια να χωριστεί σε τρεις, τέσσερις ή ακόμα και πέντε εκλογικές περιφέρειες. «Η αναγνωρισιμότητα είναι προσόν για τα κεντρικά πρόσωπα που θα στελεχώνουν τα ευρωψηφοδέλτια, άρα αυτά θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση», υποστηρίζουν έμπειρα περί τις εκλογές στελέχη και τονίζουν ότι «στην περίπτωση αυτή θα βιώσουμε την απόλυτη μιντιακή δημοκρατία, αφού τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα παίξουν το παιχνίδι των ισχυρών ονομάτων έναντι των συνήθων… διευκολύνσεων».

Το βάρος πέφτει στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εγκρίνει τη λίστα των 42 υποψηφίων (ελάχιστες πιθανότητες να διενεργηθεί δημοψήφισμα υπάρχουν μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί υπερπληθώρα κομματικών υποψηφίων), κατόπιν πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μελέτη των πρώτων μετρήσεων, κυρίως των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, επιτρέπει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αισιοδοξούν ότι μπορούν να «χτυπήσουν», με ισχυρές πιθανότητες και να τις κερδίσουν, τις περιφέρειες: Αττικής, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Κρήτης, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «ειδικού χειρισμού», υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου και εκτιμούν ότι ο Οδ. Βουδούρης «μπορεί να την οδηγήσει σε δεύτερη Κυριακή, και τότε όλα είναι ανοιχτά».

Επικεφαλής του ευρω-προεκλογικού αγώνα θα τεθεί ο «απόλυτα πετυχημένος ευρωβουλευτής μας», ο Ν. Χουντής, ο οποίος είχε αρνηθεί, στην περίπτωση που ίσχυε το εσωκομματικό δημοψήφισμα, να τεθεί ex officio επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, άρα θα ριχτεί και αυτός στη μάχη του σταυρού. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για τα πρόσωπα» και όσα ονόματα ακούγονται απλώς «καταγράφουν τις προθέσεις όσων τα διακινούν». 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Φώτη Παπούλια στις σελ. 10,11 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

efsyn.gr

Scroll to top