24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει τίποτα εφόσον το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, ενώ μίλησε για μικρό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών.
      Pin It

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει τίποτα εφόσον το επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, ενώ μίλησε για μικρό κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στελέχωση της κυβέρνησής του και με τεχνοκράτες, απαλοιφή των μνημονιακών νομοθετικών παρεμβάσεων που παρεκκλίνουν του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μονομερείς ενέργειες μόνο στην περίπτωση που «τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον» προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε μάλιστα για ολιγομελή κυβέρνηση, ενώ προσδιόρισε ως απώτατο όριο της κυβέρνησης τις αρχές του 2015.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα «χαρτιά» του για τις πρώτες κινήσεις της «κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». «Παρά το γεγονός ότι θα κερδίσουμε την αυτοδυναμία, δεν θα συγκροτήσουμε μια κομματική “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να υπάρξουν «πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ». Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα αποτελείται μάλιστα από βουλευτές του κόμματος «αλλά και από προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες».

 

Περιγράφοντας το σχέδιό του για το μοντέλο διακυβέρνησης, δεσμεύθηκε για «μικρότερο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα», ενώ εμφανίστηκε έτοιμος να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις πριν ακόμα ανέλθει στην εξουσία. «Εχουμε ήδη έτοιμες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και τα προεδρικά διατάγματα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Προτού ορκιστεί η κυβέρνηση θα υλοποιηθεί το νέο αυτό πρότυπο». Ανέφερε δε ότι ως πρωθυπουργός θα ζητήσει αμέσως την «έκτακτη σύγκληση συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με θέμα τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους».

 

Διαγραφή του χρέους ή…

 

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «μονομερών κινήσεων» της κυβέρνησής του σχετικά με το χρέος. «Εάν οι συνομιλίες οδηγήσουν στην απόρριψη κάθε συζήτησης για την περικοπή του χρέους, τότε θα διακόψουμε τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα και μονομερώς, αν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά, αν και θεώρησε απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού «δεν συμφέρει άλλωστε κανέναν». Οσον αφορά το Μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα απαλείψει τις «νομοθετικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι «το πιο σημαντικό είναι το Εθνικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

 

Απέρριψε τα περί αποχώρησης από το ευρώ, λέγοντας «δεν μπορεί από τη μία πλευρά να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη».

 

Θεσμικές μεταρρυθμίσεις

 

Οσον αφορά μεταρρυθμίσεις, όπως τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τοποθέτησε την εφαρμογή τους σε μεταγενέστερο χρόνο. «Εάν διαθέτουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για αλλαγές στο πεδίο των θεσμών, τότε αφού σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή, ασφαλώς θα τις προωθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αντέξει» η σημερινή κυβέρνηση για αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές του Μαΐου. «Η κυβέρνηση έχει ως χρονικό όριο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015» δήλωσε και ανέφερε ως «κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων» τη διαφορά των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. «Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου» συμπλήρωσε.

 

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αποκάλυψε ότι συνομίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη και δήλωσε επιφυλακτικός «γιατί η χρονική συγκυρία δεν είναι η ενδεδειγμένη, ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα» ελέω των μνημονιακών προγραμμάτων στις δύο χώρες.

 

* «Ο κ. Τσίπρας απειλεί να διακόψει μονομερώς τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον για «πολιτική ανοησία» και ότι επιδίδεται συστηματικά σε «συκοφαντία της πατρίδας μας».

 

«Αμήχανο» και «νευρικό» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «κατεβάζει τον πήχη των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παύει να θεωρεί δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές και μεταθέτει τις βουλευτικές εκλογές για το 2015» και τον κατηγόρησε για «αφελή “κινηματογραφική” αντίληψη περί Ευρώπης και διαπραγμάτευσης».

 

Scroll to top