24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Μουσικό Χρονολόγιο»

 

Η Ηρώ Σαΐα ανεβαίνει στις 9.30 μ.μ στη σκηνή του «Ιανού» (Σταδίου 24) με το «Μουσικό Χρονολόγιο». Παρουσιάζει αγαπημένα τραγούδια από τα πρώτα χρόνια της στη Σπείρα-Σπείρα, αλλά και τις γόνιμες συνεργασίες της με τους Νίκο Μαμαγκάκη, Ορφέα Περίδη, Κώστα Λειβαδά, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταύρο Ξαρχάκο, μέχρι και τους νεότερους συνεργάτες της Αρη Βλάχο και Νεοκλή Νεοφυτίδη, στη νέα δισκογραφική της δουλειά «Λευκό χαρτί». Μαζί της επί σκηνής, ένας από τους δύο συνθέτες του νέου της άλμπουμ, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο-φωνή) και οι μουσικοί Χάρης Κελλάρης (μπάσο) και Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες).

 

………………………………………………………………………………………………………

 

Παρουσίαση στην ΕΣΗΕΑ

 

Ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη παρουσιάζει στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) το βιβλίο των δημοσιογράφων-συγγραφέων Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου με τίτλο «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;» (1963: Ενα πραξικόπημα που δεν έγινε-Μια πολιτική δολοφονία: του Γρηγόρη Λαμπράκη- Η άνοδος και η πτώση του Κωνσταντίνου Καραμανλή). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος, και οι συγγραφείς.

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Ποίηση στην Ελληνοαμερικανική Ενωση

 

Η Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)» φιλοξενούν στις 19.30 δύο ποιήτριες διαφορετικής γενιάς, τη Μαίρη Γιόση και την Αννα Γρίβα. Οι δύο ποιήτριες θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και επιλεγμένα από τις ίδιες αγαπημένα ποιήματα. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

 

……………………………………………………………………………………………………………….

 

Ελληνες και Ρώσοι συνθέτες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» συμπράττει με τον πιανίστα Giacomo Battarino και παρουσιάζει στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Φουαγέ Μ2) ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε έργα του 20ού αιώνα Ελλήνων και Ρώσων συνθετών: το 3ο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Alfred Schnittke, τα φαινομενικά αυτοσχεδιαστικά 10 Σκίτσα του Νίκου Σκαλκώτα, που μας παραπέμπουν σε σκίτσα ζωγραφικής, τις Παραλλαγές από το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Σολ του Αιμίλιου Ριάδη, γραμμένο σε ελληνικό χρώμα, και το Κουιντέτο με πιάνο του Dmitri Shostakovich. Ερμηνεύουν: Giacomo Battarino (πιάνο), Κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης», Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Γιώργος Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Λίλα-Μυρτώ Μανώλα (βιολοντσέλο). Τιμές εισιτηρίων: 10 €, 5 € (μαθητικά – φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας).

 

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

Μουσική δωματίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

 

Ο ασυνήθιστος συνδυασμός ξύλινων πνευστών με διπλή γλωσσίδα (όμποε, αγγλικό κόρνο και φαγκότο) μαζί με το τσέμπαλο, τον «βασιλιά» των μουσικών οργάνων της εποχής του μπαρόκ, πρωταγωνιστεί στη δεύτερη συναυλία μουσικής δωματίου που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στις 20.30 στο «Θέατρον» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212-2540300). Το σύνολο απαρτίζεται από τέσσερις σπουδαίους μουσικούς πνευστών της Ορχήστρας, τους Δημήτρη Βάμβα (όμποε), Γιάννη Οικονόμου (όμποε), Χριστίνα Παντελίδου (αγγλικό κόρνο), Αλέξανδρο Οικονόμου (φαγκότο) και τον διακεκριμένο τσεμπαλίστα και αφοσιωμένο γνώστη του μπαρόκ, Μάρκελλο Χρυσικόπουλο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει δύο έργα του Τσέχου συνθέτη Γιαν Ντισμάς Ζελένκα και ένα τρίο του Μπετόβεν. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 €, νεανικό έως 26 ετών, ΑμεΑ, ανέργων 10 €.

 

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Τίγρης» στο Στρατόπεδο Κόδρα

 

Στο studio «Κοιτώνες», Γ’ Κτίριο, του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα της Θεσσαλονίκης (τέρμα της οδού Σοφούλη, Καλαμαριά, τηλ.: 6943649009) παρουσιάζεται «Ο τίγρης» του Μάρεϊ Σίσγκαλ από τη θεατρική ομάδα «sιSko», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου, σκηνικά -κοστούμια Ελλης Τελεβάντου. Το έργο διαπραγματεύεται με χιούμορ και τρυφερότητα τη σχέση των δύο φύλων, την ανάγκη για επικοινωνία, ασκώντας κριτική στον δυτικό τρόπο ζωής, με σαφείς επιρροές από το κίνημα των Μπίτνικ, τη γενιά της αμφισβήτησης στη δεκαετία του ’60, στην Αμερική. Δύο χαρακτήρες βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με τη ζωή τους, χωρίς όμως να μπορούν να την αλλάξουν ή ακόμα και να την εκφράσουν. Από τη στιγμή που «συναντιούνται», ξεκινά ένα παιχνίδι ανάμεσά τους που θα φέρει στην επιφάνεια τις αλήθειες τους. Παίζουν: Ελενα Δαμίγου, Ορέστης Παλιαδέλης. Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά. Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 20.00. Εως τις 16 Μαρτίου.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Ιnterview» στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

 

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου (Ελ. Βενιζέλου 63-71, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210-2710472) υποδέχεται στις 21.00 τη θεατρική ομάδα «Εμείς», που ανεβάζει την κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία «Ιnterview» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου. Θέμα του έργου ένα interview για δουλειά, με ήρωες μια φωνή (εξουσία) και τέσσερις υποψηφίους. Οι υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν τέσσερις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται δραματικά από τις σημερινές συνθήκες και βρίσκονται μέσα στην αρένα της αναζήτησης εργασίας (χειρώνακτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτoι εργάτες). Η φωνή είναι αυτή που αξιολογεί κάθε πολίτη που επιθυμεί να εργαστεί και αποφασίζει για τις προσλήψεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς τομείς. Αργά ή γρήγορα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό θα αναγκαστεί να περάσει από το interview, διαδικασία που θα αποβεί κανιβαλιστικά ανταγωνιστική. Παίζουν: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το πρώτο της Καραπάνου στο Ιδρυμα Κακογιάννης

 

«Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου ανεβαίνει στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210-3418550) σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολάρι, σκηνικά-κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη. Η «Κασσάνδρα και ο λύκος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, ένα βιβλίο για την παιδική ηλικία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

 

O Ενκε Φεζολάρι λέει για το έργο που σκηνοθετεί: «“Η Κασσάνδρα και ο λύκος” αγγίζει το θέμα της παιδικής ηλικίας. Η ασεβής Κασσάνδρα και ο λύκος, οι ανταρσίες ενός κοριτσιού που αλωνίζει με αναίδεια στον ασφυκτικό κόσμο των μεγάλων… Οι ερωτικές αναζητήσεις που αγγίζουν τα όρια ερωτομανιακού παραληρήματος κυβερνούν τους μικρούς ήρωες και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κόσμο των ενηλίκων. Αθώα και γνωστική, τρυφερή και σκληρή την ίδια ώρα, βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τα άλλα παιδιά της ηλικίας της. Η απουσία της μητέρας της, καταλύτης, διαπερνά την ίδια της την ύπαρξη. Παρά το σκληρό περίβλημά της ωστόσο, μέσα της κρύβει μια βαθιά τραυματισμένη ψυχή και κάποια φοβερά μυστικά, ενώ πού και πού αφήνει να διαφανεί ότι διαθέτει και μια σπάνιας μορφής ευαισθησία. Αν και ο λύκος παραμονεύει στη γωνία, είναι γεμάτη από πολύχρωμα όνειρα και ανυπότακτες προσδοκίες. Ενα μίγμα φαντασίας και πραγματικότητας». Ερμηνεύουν: Ελλη Μερκούρη, Σόλων Τσούνης.

 

Scroll to top