24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιξαν οι κάλπες για τους δικηγόρους

Μικρή η συμμετοχή χθες για τον ΔΣΑ. Αντίθετα μεγάλη συμμετοχή στον Πειραιά, όπου στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Γ. Σταματογιάννης και Ι. Καρδαράς.
      Pin It

Μικρή η συμμετοχή χθες για τον ΔΣΑ. Αντίθετα μεγάλη συμμετοχή στον Πειραιά, όπου στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν Γ. Σταματογιάννης και Ι. Καρδαράς

 

Των Χριστίνας Παπασταθοπούλου, Μαρίας Δήμα

 

Οι κάλπες για τις πιο κρίσιμες, ίσως, εκλογές στην ιστορία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στήθηκαν χθες σε 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους, όπου οι 41.980 εγγεγραμμένοι σ’ αυτούς δεν έχουν μείνει αλώβητοι από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

 

Με δημοκρατικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εγγεγραμμένων ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά (ΔΣΠ). Στις κάλπες προσήλθαν 1.366 δικηγόροι από τους 1.850 που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Συλλόγου και τα 1.311 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα.

 

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Μαρτίου, περνούν οι «Ανεξάρτητοι Δικηγόροι Πειραιά» με υποψήφιο πρόεδρο τον Γεώργιο Σταματογιάννη και ο συνδυασμός «Ενωτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Αλλαγή στον ΔΣΠ» με επικεφαλής τον Ιωάννη Καρδαρά. Ο τελευταίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής «άνοιξε τον δρόμο για μία συνολική αλλαγή στον ΔΣΠ».

 

Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο της χώρας, έχουν στηθεί από χθες 26 κάλπες, ενώ η προσέλευση των εκλογέων την πρώτη μέρα της εκλογικής μάχης υπήρξε σχετικά μικρή, καθώς σε σύνολο 21.471 εγγεγραμμένων ψήφισαν μόλις οι 3.520 δικηγόροι. Την ηγεσία του ΔΣΑ διεκδικούν επτά συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, έξι συνδυασμοί χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, ένας μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος και 280 υποψήφιοι σύμβουλοι. Η σημερινή ημέρα θα αναδείξει τους δύο υποψήφιους προέδρους που θα «μονομαχήσουν» στον επόμενο γύρο την Κυριακή 2 και Τρίτη 4 Μαρτίου.

 

Ποιοι διεκδικούν την προεδρία

 

Την προεδρία του ΔΣΑ διεκδικούν ο νυν πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος («Κοινωνία των Δικηγόρων»), ο ποινικολόγος Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές χωρίς υποψήφιο συνδυασμό αλλά στηρίζεται από τον συνδυασμό «Σύγχρονη Δικηγορία» και από τις παρατάξεις «Βήμα Νομικών Erga Omnes» (Δημήτρης Βερβεσός), «Ωρα Ευθύνης» (Γιώργος Μπουλούκος) και «Δικηγορική Ανανέωση» (Μπάμπης Αναλυτής), ο Βασίλης Παπαστεργίου («Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων»), ο Αγγελος Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων»), ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης («Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων»), ο Γιώργος Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι»), ο Γεώργιος Παριανός («Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας») και ο Παναγιώτης Περάκης («Ανεξάρτητη Πρόταση»).

 

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε και από μία απώλεια. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Γρεβενών αναβλήθηκαν οι εκλογές, λόγω του αιφνίδιου θανάτου της προέδρου του Συλλόγου.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το φαβορί και το αουτσάιντερ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στις κάλπες προσέρχονται από χθες οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον σύλλογό τους, με εννέα υποψήφιους προέδρους, εκ των οποίων ένας χωρίς συνδυασμό, καθώς και έναν συνδυασμό χωρίς επικεφαλής.

 

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε χθες το πρωί υπό βροχή, στην αποθήκη Γ’ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται σήμερα. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ. και κλείνουν στις 7 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν 6.631 δικηγόροι που είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να ξαναψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των αρχαιρεσιών, στις 2 και 4 Μαρτίου, για να εκλέξουν πρόεδρο και 24 συμβούλους.

 

Υποψήφιοι είναι:

 

Νικόλαος Βαλεργάκης (νυν πρόεδρος) «Δικηγορική Πρωτοπορία», Χρήστος Βάρδας «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων», Βασίλειος Ματσιώρης «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», Στυλιανός Μαυρίδης «ACTUS», Χρήστος Μπακέλλας «Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία», Αντώνιος Μπιλίσης «Επιλογή Πράξης για τους Δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη», Πάρις Νιφλής (Χωρίς συνδυασμό), Γιάννα Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Γεώργιος Τζαμαδάνης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων», (Μόνο με ψηφοδέλτιο συμβούλων) «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων».

 

Η θητεία της νέας διοίκησης, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, θα λήξει στο τέλος του 2017 και στο εξής θα είναι τετραετής, ενώ για να εκλεγούν ως σύμβουλοι, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων.

 

Οι «απέναντι»

 

«Φαβορί» στις φετινές εκλογές του ΔΣΘ θεωρείται ο νυν πρόεδρος Νίκος Βαλεργάκης που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι η πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, που ο συγκεκριμένος χώρος δεν κατεβαίνει διασπασμένος στις εκλογές.

 

Απέναντί του όμως δεν έχει εύκολους αντιπάλους. Ο Χρήστος Μπακέλλας κατέρχεται με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξη «Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία», επιδιώκοντας να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών και να συσπειρώσει τις αντιμνημονιακές δυνάμεις… Ο κ. Μπακέλλας εκπροσωπεί την παράταξη που είχε κερδίσει στο παρελθόν τον σύλλογο με πρόεδρο τον Μανόλη Λαμτζίδη, ο οποίος εξακολουθεί να τη στηρίζει. Προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να διεισδύσει σε πολλούς χώρους.

 

Διασπασμένο κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ με τρεις συνδυασμούς, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα, όπου η Χρυσή Αυγή απέκτησε συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ωστόσο η κάθοδός τους στις εκλογές του συλλόγου μόνο με ψηφοδέλτιο υποψήφιων συμβούλων κρίθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό των δώδεκα υποψηφίων.

 

Αντιθέτως, η παράταξη που έκανε ένα βήμα παραπάνω είναι η «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων». Τα μέλη της προέρχονται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και κατέρχεται στις εκλογές με υποψήφιο πρόεδρο, παρότι μέχρι και την προηγούμενη αναμέτρηση περιοριζόταν στο ψηφοδέλτιο των υποψήφιων συμβούλων, που θήτευαν στο Δ.Σ. εκ περιτροπής.

 

 

Scroll to top