24/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ποινική δίωξη σε φοιτητές

Σε δίκη παραπέμπονται πέντε εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων γιατί υλοποιούσαν την περίοδο 2011-2012 τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σχολών τους για καταλήψεις. «Στόχος η ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης», καταγγέλλει το Συντονιστικό.
      Pin It

Σε δίκη παραπέμπονται πέντε εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων γιατί υλοποιούσαν την περίοδο 2011-2012 τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των σχολών τους για καταλήψεις. «Στόχος η ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης», καταγγέλλει το Συντονιστικό

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Πρωτοφανή ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος καταγγέλλουν οι φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς πέντε φοιτητές παραπέμπονται σε δίκη επειδή, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων υπέγραψαν τα έγγραφα που υλοποιούσαν αποφάσεις των συλλόγων τους για καταλήψεις.

 

Η δίωξη αφορά την περίοδο 2011–2012, περίοδο έντονων κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου και ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. Δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι σε κλειστή αίθουσα του ιδρύματος, αποφασίζοντας κατάληψη ή διακόπτοντας μάθημα και εξετάσεις που γίνονταν κατά τη διάρκεια απεργιών.

 

Γι’ αυτές τις κινητοποιήσεις ασκήθηκε δίωξη εναντίον των πέντε φοιτητών για παράνομη βία από κοινού και κατά συρροή και για διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής υπηρεσίας. Τους φοιτητές είχαν καταγγείλει στην Πρυτανεία συμφοιτητές τους (από την ΠΑΣΠ, όπως καταγγέλλουν οι κατηγορούμενοι) και καθηγητές. Η Πρυτανεία έστειλε τις καταγγελίες στην Εισαγγελία.

 

Ψέματα και αντιφάσεις

 

«Επιλέχτηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι επειδή γνώριζαν τα ονόματά τους οι εμφανιζόμενοι ως καταγγέλλοντες φοιτητές. Διώκονται αυτοί που ήταν πιο γνωστοί για τη δράση τους. Η δικογραφία περιέχει πάρα πολλά ψέματα και αντιφάσεις. Μιλάνε για τραυματισμούς που δεν έχουν υπάρξει, κατηγορούν φοιτητές για ενέργειες που έγιναν όταν έλειπαν οι φοιτητές αυτοί από την πόλη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Διονύσης Νικομάνης.

 

«Ο ουσιαστικός στόχος είναι η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής ιδιότητας, της ελεύθερης έκφρασης ιδεών, ο παραδειγματισμός όπως και η τρομοκράτηση των υπολοίπων για το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα είναι ένα: Οποιος αντιδρά, αντιστέκεται», αναφέρει ανακοίνωση του Συντονιστικού Φοιτητών.

 

Προσθέτει πως οι διώξεις εντάσσονται σε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιαδήποτε αγωνιστική δράση: «Τα κτίρια του Πανεπιστημίου κλείνουν αυστηρά στις 21.00 [...], τα κάγκελα έχουν περικυκλώσει πλέον τους πανεπιστημιακούς χώρους, αίθουσες δίνονται μόνο για μάθημα και υπάρχει απαγόρευση σε κάθε συλλογικότητα και άτομο να τις χρησιμοποιήσει».

 

Για ευθύνες της Πρυτανείας για τον υποβιβασμό του επιπέδου των σπουδών και για αποφυγή των διδακτικών υποχρεώσεων ενός από τους καταγγέλλοντες καθηγητές για ένα ολόκληρο εξάμηνο κάνει λόγο ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών. «Δεν έχουμε να δηλώσουμε παρά τον αποτροπιασμό μας για το επίπεδο στο οποίο είναι πρόθυμοι να πέσουν “ακαδημαϊκοί δάσκαλοι”, ώστε να δημιουργήσουν το μοναδικό περιβάλλον που θα τους ανέχεται: ένα περιβάλλον άκρατης σιωπής και υποταγής, χωρίς καθόλου απαιτήσεις, όπου τα κακώς κείμενα θα κρύβονται κάτω από τη φαρδιά τους τήβεννο», αναφέρει.

 

Το Συντονιστικό καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την κερκυραϊκή κοινωνία σήμερα στις 6 μ.μ. στο κτίριο του Τμήματος Ιστορίας, με σκοπό να προγραμματιστεί συλλαλητήριο κατά των διώξεων. Η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου χωρίς επιτυχία.

 

Scroll to top