25/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στις ευρωεκλογές… ξυρίζουν τον Σαμαρά

Στις 25 Μαΐου εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εκφραστεί το «κύμα ανατροπής» απέναντι στην κυβέρνηση, αφού και οι Βρυξέλλες γκρεμίζουν το success story και η πόλωση λειτουργεί υπέρ του.
      Pin It

Στις 25 Μαΐου εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εκφραστεί το «κύμα ανατροπής» απέναντι στην κυβέρνηση, αφού και οι Βρυξέλλες γκρεμίζουν το success story και η πόλωση λειτουργεί υπέρ του

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από εκεί θα προκύψει «το κύμα ανατροπής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβαν χτες πολλά κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Η προτεραιότητα αυτή προκύπτει από την εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση «εισπράξει» μια ήττα με μεγάλη διαφορά στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ο πολιτικός χρόνος θα «πυκνώσει» και θα φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση τη συγκυβέρνηση.

 

Η επιλογή της Κουμουνδούρου οφείλεται σε δυο λόγους. Αφενός από τις Βρυξέλλες έρχονται απανωτά «χαστούκια» για την κυβέρνηση, που «γκρεμίζουν» το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τελευταίο «κρούσμα» η απάντηση του Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή. Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε ότι η Κομισιόν απαιτεί την «πλήρη εφαρμογή όλων των όρων» του Μνημονίου, «γκρεμίζοντας» έτσι τη «γραμμή» Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «εξασφαλίζει» την έξοδο από το μνημόνιο την Ανοιξη.

 

Αφετέρου οι επιτελείς του κόμματος θεωρούν ότι οι ενενήντα ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τις ευρωεκλογές αποτελούν ικανό διάστημα για να παγιωθεί η διαφορά αρκετών ποσοστιαίων μονάδων με τη Ν.Δ., αλλά και -διά της αυξανόμενης «έντασης»- να αυξηθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

 

Οσον αφορά δε τις άλλες δυο κάλπες των αυτοδιοικητικών «ο κοινός παρονομαστής είναι αυτή η ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική», όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα ότι μια ήττα υποψηφίου του κόμματος σε μεγάλο δήμο «θα είναι ένα εμπόδιο σε αυτή τη γενικότερη προσπάθεια», ωστόσο «είναι διαφορετικής πολιτικής έντασης το μήνυμα που θα υπάρξει από τις ευρωεκλογές, διαφορετικό στις περιφέρειες και διαφορετικό στους δήμους».

 

«Τα πολιτικά μηνύματα από τις προσεχείς κάλπες θα βγουν κυρίως μέσα από τις Ευρωεκλογές, όπου αναμετρώνται κόμματα και διαφορετικές πολιτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη» σημείωσε στο ίδιο κλίμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης διατύπωσε τον στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγηθεί στις ευρωεκλογές «με μεγάλο πολιτικό προβάδισμα, ώστε να επιβεβαιώσει ο λαός και με την ψήφο του ότι η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης για την υπογραφή νέου μνημονίου».

 

Πέραν της τακτικής στον δρόμο προς τις κάλπες, η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στη σφοδρή κριτική. «Δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, η τρόικα έρχεται φέρνοντας μαζί της τις καινούργιες απαιτήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης, αναφέροντας ότι αναζητάται από τις δυο πλευρές «το πώς θα σαλαμοποιήσουν τη ΔΕΗ και θα εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα ένα μέρος της», αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές «που θα εξοντώσουν τελείως τη μικρή παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα».

 

Επί του θέματος των ΜΚΟ ο Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας. Ο βουλευτής σημείωσε ότι κατά την υλοποίηση προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ΜΚΟ λάμβαναν 5% προμήθεια «για κάθε κεφάλι ανέργου που προσλάμβαναν για πέντε μήνες με ελάχιστα χρήματα, κάτω από τον κατώτατο μισθό, και χωρίς ασφάλιση ή εργασιακή ασφάλεια». Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για το «ενδοκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος καταλόγισε μάλιστα έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καθώς ο σχετικός νόμος του 2009 παραμένει ανεφάρμοστος, «γιατί οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται δεν έχουν ακόμη υπογραφεί».

 

Scroll to top