ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Η χώρα αναζητά επειγόντως εκατομμύρια «δολάρια» και το Κίεβο έγινε αγαπημένος προορισμός Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ αμφισβήτησε ανοιχτά τη νομιμότητα της νέας καθεστηκυίας τάξης, χαρακτηρίζοντάς την αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας»
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Μέσα σε σκηνικό οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης, η μετά Γιανουκόβιτς Ουκρανία ψάχνει εναγωνίως -εντός και εκτός των συνόρων της- «εθνοσωτήρες». Στο Κίεβο, η Βουλή -το μόνο θεσμικό όργανο που αυτή τη στιγμή λειτουργεί, κάνοντας «μία απ’ όλα»- ετοιμάζεται σήμερα να διορίσει με συνοπτικές διαδικασίες την υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη διχασμένη χώρα στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου…
«Εθνικής ενότητας» δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς, όπως μαρτυρούν οι αλλεπάλληλοι διορισμοί στελεχών του κόμματος Πατρίδα της Γιούλια Τιμοσένκο στα πιο κρίσιμα πόστα. Τελευταίο δείγμα αυτής της πολιτικής γραφής είναι η χθεσινή «αναβάθμιση» του βουλευτή του κόμματος Πατρίδα, Στέπαν Κούμπιν, σε κεντρικό τραπεζίτη της Ουκρανίας.
Ενταλμα μέσω… facebook
Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ επέλεξε, εν τω μεταξύ, το facebook (!) για να ανακοινώσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του έκπτωτου -κι ακόμη άφαντου- προέδρου Γιανουκόβιτς, ως συνυπεύθυνου για τις μαζικές δολοφονίες πολιτών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Λίγες ώρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει και επισήμως τον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, «σεβόμενη τη δημοκρατική και νόμιμη απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου».
Μέσα σ’ αυτήν την επίφαση σταδιακής αποκατάστασης της τάξης -κι ενώ τα «όργανα» έχουν αρχίσει πια να ηχούν στις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες και στη γεωστρατηγικής σημασίας Κριμαία, αυτή τη φορά μάλιστα υπό τον εκκωφαντικό «αντίλαλο» των απειλών της Μόσχας- Δυτικοί αξιωματούχοι άρχισαν και πάλι τα πηγαινέλα στην ουκρανική πρωτεύουσα, κουβαλώντας στις βαλίτσες τους «μαστίγια και καρότα».
Χθες, στο Κίεβο μετέβη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Σήμερα, αναμένεται ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, Ουίλιαμ Μπερνς, «για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση και να ζητήσει την οικονομική και πολιτική ανάταξη της χώρας», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εντός των ημερών θα καταφθάσει εκεί και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ. Κι όλοι, μα όλοι -μαζί τους το Παρίσι και η Βαρσοβία- έχουν κι έναν καλό λόγο να πουν για το ΔΝΤ και πως αυτό θα σώσει τη χώρα από τη στάση πληρωμών, που κοντοζυγώνει…
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούρι Κολόμποφ, προσδιόρισε το ύψος της απαιτούμενης βοήθειας σε 35 δισ. δολάρια για τη διετία 2014-2015, καλώντας μάλιστα «τους Δυτικούς μας εταίρους στη χορήγηση πίστωσης εντός μιας ή το πολύ δύο εβδομάδων»! «Μόνον ο δημόσιος τομέας θα χρειαστεί φέτος 13 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους», αναφέρει ο ειδικός αναλυτής του πρακτορείου Reuters, Πιερ Μπριανκόν.
«Η Ρωσία έχει ήδη δανείσει στην Ουκρανία 3 δισ. δολάρια από τα 15 δισ. που είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, ως δέλεαρ για να μην υπογράψει τη συμφωνία με την Ε.Ε.
»Ομως, το υπόλοιπο ποσό μπορεί να μη δοθεί, εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν αρέσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Το σίγουρο είναι ότι δεν του αρέσει καθόλου η κατάσταση ως έχει τώρα. Κι αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβιέντεφ, ενόσω ο πρόεδρος Πούτιν βρισκόταν στα τηλέφωνα με Δυτικούς ηγέτες, δεχόμενος εκκλήσεις να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να μην εμπλέξει τον ρωσικό στρατό και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Χωρίς να μασά τα λόγια του, λοιπόν, ο Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ αμφισβήτησε ανοιχτά τη νομιμότητα της νέας καθεστηκυίας τάξης του Κιέβου, χαρακτηρίζοντάς την αποτέλεσμα «ένοπλης ανταρσίας». Κατηγόρησε τη Δύση για «εκτροπή». Κι άφησε να πλανάται στον «αέρα» η απειλή και για την τύχη της ρωσικής οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, αλλά και για τους όρους προκειμένου να συνεχίσει η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και, μέσω αυτής, στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη…
Θορυβημένη προφανώς ότι θα βρεθεί με την «καυτή» ουκρανική «πατάτα» στα δικά της μόνο χέρια, η Ε.Ε. άρχισε ήδη τις επαφές με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία, προκειμένου να οργανωθεί σύντομα μία διεθνής σύνοδος δωρητών και να εξασφαλιστεί η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του Κιέβου -όπως άφησε να διαρρεύσει χθες ανωνύμως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.
Ερχεται… τρόικα
Μεσούσης άλλωστε της δημοσιονομικής ευρωπαϊκής κρίσης, «η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να χορηγήσει από μόνη της τα περίπου 20 δισ. δολάρια που η Ουκρανία χρειάζεται για να σταθεροποιήσει την οικονομία της», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο -προφανώς παίρνοντας υπόψη την προϋπόθεση γι’ αυτούς τους υπολογισμούς της βοήθειας της Μόσχας. «Μπορεί ωστόσο να παράσχει την πολιτική κάλυψη σε μια συμφωνία με το ΔΝΤ», επισημαίνει.
Βέβαια τώρα οι προϋποθέσεις που θα βάλει το ΔΝΤ δεν θα αφορούν μόνον τον τερματισμό των επιδοτήσεων στο φυσικό αέριο, την ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, όπως είχε απαιτήσει προ της φιλοευρωπαϊκής εξέγερσης στο Κίεβο. Τώρα, οι διαβουλεύσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν μία νόμιμη κυβέρνηση. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου…