→Ο Ρέντσι υπόσχεται οικονομική ανάκαμψη, αλλά άρχισαν ήδη οι πρώτες συγκρούσεις
Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη
Με την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας της Ρώμης, η κυβέρνηση Ρέντσι ξεκίνησε την πορεία της. Μετά το «πράσινο φως» της Βουλής σήμερα, η κυβέρνηση θα διαθέτει όλη την απαιτούμενη «νομιμοποίηση» από μέρους του κοινοβουλίου.
Ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε την εμπιστοσύνη της Γερουσίας «για να μπορέσει να γίνει πράξη η ριζική αλλαγή την οποία χρειάζεται η χώρα» και «για να βγει η Ιταλία από τη διάσταση των τοκ σόου, μέσα στην οποία όλα μοιάζουν αιωνίως αρνητικά».
Ο νέος τριανταεννιάχρονος πρωθυπουργός υπόσχεται ότι το ιταλικό Δημόσιο θα καταβάλει, το γρηγορότερο δυνατό, όλα τα ποσά που οφείλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ, παράλληλα, εγγυάται πως θα στηριχθούν με νέο ταμείο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μειωθεί η φορολογική πίεση για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Είναι σαφές ότι επιχειρεί να δείξει ότι είναι ένας διαφορετικός, δυναμικός πολιτικός, ότι προσπαθεί να μεταφέρει την εμπειρία του από την τοπική αυτοδιοίκηση της Φλωρεντίας στην ηγεσία της κυβέρνησης της Ρώμης.
Υπάρχουν, όμως, ήδη αρκετά ανοικτά μέτωπα: με την πρώτη δήλωσή του, ο στενότερος συνεργάτης του νέου πρωθυπουργού, ο υφυπουργός στην προεδρία της κυβέρνησης, Γκρατσιάνο Ντελρίο, προκάλεσε μεγάλη «πολεμική»: ο Ντελρίο, μιλώντας σε εκπομπή της δημοσιογράφου Λουτσία Ανουντσιάτα, στο δημόσιο κανάλι Rai Tre, δήλωσε ανοικτά ότι «στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, αλλά μπορεί να τεθεί το θέμα της επιβολής φόρου στα έσοδα που προκύπτουν από κατοχή ομολόγων του Δημοσίου».
Σημειώνεται ότι ο Ντελρίο, πρώην δήμαρχος του Ρέτζιο Εμίλια, είναι ο πολιτικός που ο Ρέντσι ήθελε να τοποθετήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζήτησε να επιλεγεί ένας «πολιτικός με τεχνοκρατική εμπειρία», ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
Η δήλωση αυτή του Ντελρίο προκάλεσε πάντως την άμεση αντίδραση του κύριου συμμάχου των Δημοκρατικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, της Νέας Κεντροδεξιάς: «Ούτε καν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων φόρων», είπε ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, από τα στελέχη των συντηρητικών, πρώην μπερλουσκονικών.
Κι έτσι, η προεδρία της κυβέρνησης Ρέντσι αναγκάστηκε να εκδώσει το πρώτο της ανακοινωθέν, διευκρινίζοντας ότι δεν εννοεί να αυξήσει τη φορολογική πίεση.
Παράλληλα, έχει προκύψει ένα σαφώς σοβαρότερο θέμα με τη νέα υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης με αρμοδιότητα και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, την επιχειρηματία Φεντερίκα Γκουίντι. Πρώτα απ' όλα, αμέσως μετά την επιλογή της, οι σχολιαστές υπενθύμισαν στον Ρέντσι ότι η νέα υπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμησή της στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ότι φέρεται, μάλιστα, να τον συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτός αυτού όμως, το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία της Γκουίντι, η Ducato Energia, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, φέρεται να έχει αναλάβει σημαντικές κρατικές εργολαβίες.
Η νέα «μετριοπαθής» υπουργός, αμέσως μετά την ορκωμοσία της, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας της. Την τελευταία λέξη όμως θα την έχει τώρα η δημόσια αρχή κατά των τραστ, από τη στιγμή που πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση.
Τέλος, μένει ένα ακόμη βασικό σημείο: πώς θα μπορέσουν οι Δημοκρατικοί και η Νέα Κεντροδεξιά να βρουν λύσεις σε θέματα όπως το αίτημα να αποκτούν την ιταλική ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών και η επέκταση των συμφώνων συμβίωσης σε όλους τους πολίτες; «Θα τα καταφέρουμε, με επιμονή στον διάλογο», τόνισε χθες ο Ρέντσι. Φτάνει ο συμβιβασμός στο τέλος να μη γίνει ευνουχισμός.