→Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου, στρατάρχη και απερχόμενου υπουργού Αμυνας Αμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αιφνιδιάστηκε από τη χθεσινή απόφαση παραίτησης σύσσωμης της στρατοκρατούμενης μεταβατικής κυβέρνησης του Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, μόλις λίγους μήνες πριν από την προκήρυξη εκλογών, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα της χώρας που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Γενάρη, παρά τη χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος. Η ανακοίνωση έγινε υπό το ασφυκτικό βάρος των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε κρίσιμους κλάδους του δημόσιου τομέα και της έντονης κριτικής για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τόσο των θεμάτων ασφαλείας -μετά την κλιμάκωση των αιματηρών επιθέσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά κρατικών και τουριστικών στόχων- όσο και του τέλματος, στο οποίο βυθίζεται η αιγυπτιακή οικονομία.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για τη μαζική παραίτηση, που εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου, στρατάρχη και απερχόμενου υπουργού Αμυνας Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο μέσω της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Μπεμπλάουι και, απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις, ζήτησε από τους πολίτες να αναλάβουν μεγαλύτερη ατομική ευθύνη για την επίλυση των διογκούμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. «Είναι ώρα να θυσιαστούμε όλοι για το καλό της χώρας. Αντί να ρωτάμε τι μας έδωσε η Αίγυπτος, θα έπρεπε να ρωτάμε τι κάναμε εμείς για την Αίγυπτο» τόνισε υπερασπιζόμενος την κυβέρνησή του, που «έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό όσον αφορά την ασφάλεια, τις οικονομικές πιέσεις και την πολιτική αναταραχή». Ο αποκλεισμός διαφόρων κλάδων δημοσίων υπαλλήλων από τον νέο νόμο για τη θέσπιση κατώτατου μισθού έχει εξοργίσει -μεταξύ άλλων- τους εργαζομένους στις δημόσιες συγκοινωνίες και τα ταχυδρομεία, τους οδοκαθαριστές, τους γιατρούς, ακόμα και τους χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, οι οποίοι συχνά – πυκνά τις τελευταίες εβδομάδες κατεβαίνουν σε απεργίες, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία.
Ούτε κουβέντα, βέβαια, στο πλαίσιο του κυβερνητικού απολογισμού, για το θέμα–ταμπού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -με πληθώρα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα εν αναμονή της δίκης τους για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών- αλλά και για την ατιμωρησία όσων ευθύνονται για την άγρια καταστολή και τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών το περσινό καλοκαίρι, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που απέτυχε με τη σειρά του να μετουσιώσει σε έργο το δημοκρατικό όραμα της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του μέχρι να στηθούν οι κάλπες τον Απρίλιο. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε για να δοθεί πολιτική κάλυψη στον Αλ Σίσι να παραιτηθεί από τα στρατιωτικά του καθήκοντα και να κατέβει ως (επικρατέστερος) υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές. Τη θέση του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού αναμένεται να αναλάβει ο απερχόμενος υπουργός Στέγασης, Ιμπραήμ Μάχλαμπ, πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στη χώρα «Arab Contractors», που θεωρείται «άνθρωπος της δράσης», κατάλληλος να χειριστεί πιο αποτελεσματικά τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.